Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Redaktørens lille hemmelighed

Går danske journalister og gemmer på andre væsentlige terrorister og spioner end Jan Stage?

Måske er jeg bare en dum og naiv person, men jeg vidste ikke, at journalist Jan Stage havde været direkte involveret i terrorhandlinger. I 1971 var han chauffør for en terrorist i Tyskland, som myrdede den bolivianske generalkonsul. Terroristen Monika Ertl tilhørte Roe Arme Fraktion og var en kold dræber.

Jan Stage har fået Publicistprisen og en pris fra Berlingske Fond.

Hvad der chokerer mig lige så meget er, at det åbenbart har været kendt i inderkredse i lang tid.

Lasse Ellegaard vidste det, men gjorde ikke noget ud af det. Han var chefredaktør for ham på Information. Det er åbenbart slyngkammeraters hemmelighed. Men ikke mere hemmeligt end at mange vidste det, uden at nogen skriver om det. Andet, måske, end en gal kommunistjæger, der karaktermyrdes som højreorienteret.

I Information hylder Lasse Ellegard igen, igen Jan Stage, for en som ”trodsede sine indre dæmoner og blev sin periodes bedst sansende reportagejournalist”.

Ja, og så lige terrorist. Og spion for et totalitært regime. Bare lige nævnt en passant. Det er åbenbart ikke værd at hæfte sig ved.

Det er jo mildt sagt et åndeligt korrumperet miljø, der hersker i dansk, venstreorienteret journalistik, når man dækker over hinanden og med al sandsynlighed end ikke finder nogen skam over det. Den er ikke til at spore hos Ellegaard. Kun nostalgisk glæde over al kitschen med revolution, terror, Che Guevara og krigsreportager. Fest og farver og revolution.

Det samme findes i Tyskland. Det har altid undret mig, og gør det fortsat, at en person som EU-parlamentsmedlem for De Grønne, Daniel Cohn-Bendit, i forbindelse med EU-spørgsmål næsten opfattes som ekspert og i hvert fald en stemme, der skal lyttes til med andægtighed. Cohn-Bendit kendte i mange år den vaskeægte terrorist, Hans-Joachim Klein, og understøttede ham i Frankrig i hans skjul, men fandt ikke anledning til at fortælle politiet det. I 1975 var Klein med til at dræbe 3 mennesker i Wien. Cohn-Bendits immunitet som EU-parlamentariker fritog ham for at vidne. Også den daværende tyske udenrigsminister Joschka Fischer var nær ven med Klein fra deres fælles voldelige ungdom i Frankfurt. Kein brugte Fischers folkevogn til at transportere våben i. Fischer selv tævede en politibetjent. Han overlevede som udenrigsminister.

Også i Tyskland udviser pressen forbavsende uvilje til at eksponere den slags og i hvert fald give det momentum. Det eneste tendentielt kritiske interview, som jeg har set Joschka Fischer udsat for i tysk TV, var af Joachim, Gauck, den senere præsident, da denne en kort overgang bestyrede et talk-show i ARD. Hvad er der forskel på at tæve en betjent og så tæve en indvandrer, spurgte Gauck, og Fischer blev rasende og mente sammenligningen var helt hen i vejret, for han havde jo et ”humant motiv”.

Det havde Jan Stage sikkert også til at medvirke til at myrde en generalkonsul og spionere for en diktaturstat, og Lasse Ellegaard for at fortie det hele.

Hvor er dansk presse henne som vagthund for sig selv? Den er jo klæbrig som den katolske kirke med dens små, indforståede hemmeligheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Gade Jensen er mag.art. i filosofi, boganmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten og mangeårig bidragyder til den offentlige debat. Henrik arbejder i dag som sognepræst i Lolland-Falster stift.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere