<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikerne var til salg for en stemning. Det gik så ud over kirken denne gang

Myndighederne lavede i yderste øjeblik endnu en omgang ændringer af julegudstjenesterne, som gjorde det tæt på meningsløst at gennemføre dem.

For første gang i min blogtid skriver jeg samme uge, samme dag to blogs. Jeg er ganske enkelt nødt til at komme af med noget frustration her på kanten af den 24. december.

Frustration over myndighedernes seneste udmelding om julegudstjenester. Hold fast hvor er det ynkeligt! To minutter i tolv ændrer de pludselig opstramningerne fra så sent som i mandags. Helt og aldeles uden nogen forandring i coronasituationen siden i mandags skal vi nu pludselig stramme så meget ind på gudstjenesterne, at det simpelthen ikke giver mening at holde dem. Max 30 minutter og uden fællessang. Især det sidste er komplet håbløst.

Det er som at kysse ens elskede med mundbind på. Som at spise en femretters michelin-middag og drikke lunkent postevand til. Som at gå i biografen med bind for øjnene.

Eller som en kollega skrev for et øjeblik siden: ”Myndighedernes subtile lingo oversat til mink: ”Vi anbefaler at du ikke holder mink. Vi giver dig hermed tilladelse til at aflive dine mink, men beslutningen skal træffes af dig og din husstand. Beslutter du dig for ikke at aflive dine mink, er du selv ansvarlig for konsekvenserne. Vi gør det i øvrigt umuligt at holde mink i praksis.””

Åh, hvor er det ubegribeligt ringe af myndighederne. Hvad får dem dog til det? Kom ikke og fortæl, at det handler om nye indsigter i det sundhedsfaglige. Det gør det ikke! Det handler med garanti kun om én ting: politikernes svaghed i forhold til folkestemningen, som så tørres af på myndighederne, som skal føre kniven. Og lige nu mener man at vejre en stemning, der hælder mest i retning af nej tak til julegudstjenester.

Jamen, kæreste venner dog. Hvor håbløst ubegavet og lavsindet at forsøge at tage bestik af en øjeblikkelig stemning og så mene, at den giver grund til kursændring. Som i øvrigt allerede er foretaget for to dage siden. Og som desuden rammer al den grundige forberedelse - der er gjort i sidste øjeblik, fra i mandags - af gudstjenesterne landet over.

Jeg tilstår, at jeg foragter disse mange stemningspolitikere, som desværre også formår at trække sundhedsfagligheden med ind i spillet og gøre dem til lydige tjenere. (Og jeg kan ikke lade være med at tilføje: Gid dog de øverste kirkelige myndigheder, biskopperne, så i det mindste havde turdet protestere højlydt og vedvarende, uanset om de var kommet igennem med det eller ej…)

Nå, julen er kommet for at blive, også for at blive fejret. Kristus sidder stadig på tronen. Han er værd at fejre. For fuld musik derhjemme! Men dem, der sidder tronen i dette land, er ikke værd at fejre denne gang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.21, 10:43
Hvorfor skal unge mase det arbejdende folk bag i vaccinationskøen Læs mere
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere