<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der findes ikke ensidige løsninger på indvandrerproblematikken

Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet

I dagens BT kunne man læse en interessant artikel om en flok indvandrerdrenge, som har deres faste tilholdssted på Birkerød bibliotek. De har fået ry for at være ballademagere, som skaber utryghed blandt bibliotekets øvrige brugere. BT’s journalist laver et interview med dem. Interviewet synes at bekræfte rygtet.

Og det bekræfter selvsagt det stærkt kritiske, negative billede af indvandrermiljøet, som en ret stor del af den danske befolkning deler.

Jeg så forleden den nye danske film Shorta. En blændende god film. Noget af det bedste danske, jeg længe har set.

Vi får en historie, som ligner noget, der endnu ikke er set i Danmark, men som er meget tæt på noget, der godt kunne ske. Der opstår et sammenstød mellem politiet og indvandrerne, som i dagens løb vokser til uanede højder af dramatik. Alt sammen holdt i noget, der ligner en meget realistisk farve.

I dramaet er der intet sort-hvidt. Der er dumme svin og gode mennesker på begge sider, og i de karakterer, vi følger særlig tæt, er der både det gode og det onde. Nuancerne er hårfine og stærke.

På den måde formår filmen at give et meget komplekst, troværdigt billede af hele indvandrer-tematikken. Det er slet ikke en ensidigt Black lives matter-farvet film.

Samtlige politiske meningstilkendegivere i indvandrerdebatten burde se filmen.

Dens kompleksitet er kolossalt vigtig. Den opfordrer til at give slip på ensidige løsninger. Den spiller ikke selv ud med løsninger. Den må tværtimod siges at være ret mørk, hvad det angår. Den synes at anslå sagens uløselighed.

Men i det mindste fortæller den os med dens uhyre nuancerede syn på sagen, at vi ikke kan kæmme alt og alle over én kam i denne sag. Vi er i den grad nødt til at have blik for nuancerne. Ellers gør vi alt værre, end det allerede er, og rykker endnu længere væk fra en langtidsløsning.

Filmen har undervejs en ytring, som kan stå som en vigtig nøgle til forståelse af en del af problematikken.

En indvandrermor siger til den barske politibetjent Mike, som også viser sig at have fine nuancer:

”Hvis man altid bliver behandlet som noget, man ikke er, så ender man med at tro på det.” Den sætning kunne stå som en overskrift over filmen. Den er relevant for alle parter i den. Og dermed også relevant for en vej ud af problemerne i det virkelige Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.21, 10:43
Hvorfor skal unge mase det arbejdende folk bag i vaccinationskøen Læs mere
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere