<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sexisme og social kontrol

Tidens to hotte temaer sexisme og social kontrol hænger bemærkelsesværdigt sammen.

Der er et besynderligt sammenfald mellem to for tiden hotte temaer: sexisme og social kontrol.

Sammenfaldet består i, at social kontrol blandt andet forstås som det at blive opdraget i et hjem med tydelig kristen seksualmoral. Det har blandt Pia Olsen Dyhr gjort gældende.

Et hjem, hvor der advares mod f.eks. sex før ægteskabet og homoseksuelt samliv, betragtes nu som socialt kontrollerende. Hvilket i sig selv er helt ubegribeligt, al den stund et hjem med stik modsatte holdninger, altså advarende mod seksuel afholdenhed af den ene eller den anden slags, ikke betragtes som socialt kontrollerende. Begge dele er tydeligt værdibårne hjem, men kun det ene betragtes som socialt kontrollerende.

Tilbage til sporet. Den klassiske kristne seksualmoral anses altså for så langt ude i hampen, at en opdragelse med denne morals tydelige fortegn kaldes socialt kontrollerende.

Samtidig vælter det frem med såkaldt sexisme-historier, et væld af historier om kvinder – og af og til endog mænd – som udsættes for kropslig og verbal sexchikane af den ene og den anden slags.

Den kristne seksualmoral er helt igennem det bedste værn mod sexchikane. Jeg har selv hele mit liv været en del af kristne miljøer, og de sidste 35 års tid arbejdet i kirkelige fællesskaber, hvor den kristne seksualmoral har været en fuldstændig selvfølgelig præmis. Jeg har dermed befundet mig på arbejdspladser, hvor den mindste form for sexchikane ville være fuldstændig grænseoverskridende. Det betyder ikke, at det aldrig ville kunne finde sted på en sådan arbejdsplads. Der er selvsagt historier om den slags grænseoverskridelser, men de er i det store helhedsbillede uhyre sjældne i de fællesskaber og arbejdspladser, jeg har været i. Den mindste lille antydning af seksuel flirt fra f.eks. min side rettet mod en kvindelig medarbejder ville være helt utænkelig. Vi er milevidt fra det, vi nu hører om fra medieverdenen, filmverdenen, teaterverdenen mv.

Altså, for at gentage mig selv, den klassiske kristne seksualmoral er det suverænt bedste værn mod sexisme. (Og i øvrigt om ikke garanti for så dog den bedste ramme om et livslangt, dejligt, par-sammensvejsende sexliv).

Sammenfaldet af de to temaer er altså højst bemærkelsesværdigt. Kunne man forestille sig, at nogen uden for meget bevidst kristelige kredse, kunne få øje på sammenfaldet og dermed få blik for den helt igennem fejlskudte kritik af kristen seksualmoral som social kontrol? Gider Pia Olsen Dyhr læse denne blog og genoverveje sin misforståede definition på social kontrol? Og kunne alle andre politikere og samfundsrøster, som ligeledes har travlt med at udskamme kristen seksualmoral, standse op og lave en ommer?

Den norske fjeldregel nummer 1 lyder: ”Det er ingen skam å snu”. Det er ikke en skam at vende om.

Kom nu, vend om og få blik for den kristne seksualmorals enorme potentiale som værn mod sexismen!


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
"Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag", siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere