<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forbud mod drengeomskærelse - nedskærelse af friheden

Spørgsmålet om drengeomskærelse er igen i vælten. Og noget tyder på, at vi mere og mere nærmer os et forbud. Et forbud, som af mange anses for en hyldest til friheden. Men det er det stik modsatte. Det er endnu et af efterhånden mange opgør med åndsfriheden her til lands.

For et par år siden skrev Özlem Cekic en novelle til læsebog til brug i skolernes yngre årgange. Novellen vakte røre. I Cekics lille historie om Ayses lillebror, Isak, der omskæres, sammenligner hun drengeomskærelsen med en barnedåb. Ayse diskuterer det med klasseveninden Louise, som kommer fra et hjem, hvor omskærelse fordømmes. De ender med at acceptere hinandens traditioner trods uenighed. ”Vi behøver ikke at være enige om alt for at være venner”, konkluderer Ayse.

Novellen vakte som sagt røre, for ikke at sige ophidselse. Det har jeg meget svært ved at forstå. Det er nemlig helt sandt, hvad en af bispekandidaterne til Helsingør stift sagde i går ved en debat mellem kandidaterne:

”Det skal ikke forbydes. Det ville svare til, for os, at vi i folkekirken ikke måtte døbe vores børn”.

Lige netop. Forbud mod barnedåb – dét kan vi ikke se for os, vel. Men Cekic forsøger med sin fine lille historie at vise, at en drengeomskærelse er en lige så festlig og glad begivenhed i en muslimsk eller jødisk familie, som en dåb er det i en kristen familie.

Kan sekulariserede danskere overhovedet forestille sig det – omskærelse og glæde? Eller strider det simpelthen for stærkt mod deres uvidenhed om religion og tro, så drengeomskærelse – ligesom stort set alt andet religiøst - kun kan forstås i lyset af fysiologi, psykologi og sociologi?

Jeg er udmærket klar over, at der rent fysisk er forskel på dåb og omskærelse. Men helt ærlig – hvor interessant er det? Mange medicinske studier påviser, at drengeomskærelse er ufarligt og sundhedsmæssigt uproblematisk, uden livsforringelse. Og omskærelsen i sig selv foregår fuldstændig smertefrit under bedøvelse.

Og hvis vi endelig skal tale om livsforringende indgreb overfor små børn, kunne man lige så vel fordømme kristne for barnedåb i de dele af verden, hvor kristendommen er under stærkt pres. Det indebærer nemlig i en del tilfælde risiko for senere stærk livsforringelse i kristendomsfjendske samfund, at disse spædbørn ufrivilligt døbes.

Hvis det da er livsforringende at leve et liv efter den sandhed, man er overbevist om. Det er der et meget stort antal religiøse mennesker, som vil afvise. Blandt andet derfor bør vi kæmpe for åndsfrihed, indbefattet retten til at omskære drenge.

Som Chefredaktør Erik Bjerager skrev i en leder i sidste uge:

”Hvis Danmark indfører et forbud mod rituel drengeomskæring, vil det være det første land i verden, der gør det umuligt for først og fremmest jøder at opretholde deres liv og kultur her. Det vil sende et antisemitisk signal og være endnu et udtryk for, at respekten for religion og religiøse mindretal i Danmark er for nedadgående.”

”Vi behøver ikke at være enige om alt for at være venner”, siger Ayse i Cekics novelle. Vi behøver ikke art være enige om alt i ord og livspraksis for at være venner og naboer og landsmænd i samme land.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
"Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag", siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere