<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I Nordirland må man nu gerne slå børn i fødeklar tilstand ihjel

Parlamentet i London har tvunget en lov igennem i Nordirland, som tillader bl.a. abort af børn med Downs syndrom helt frem til fødslen.

Forleden kunne jeg på internettet læse om en britisk parlamentsbeslutning i sidste uge. Kun lige dér på nettet fandt jeg det. Jeg er ikke stødt på det i én eneste avis eller andetsteds i medieverdenen. Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige, at informationen ikke er forekommet andre steder. Så medieorienteret er jeg ikke. Men ikke desto mindre. Parlamentsbeslutningen burde have kaldt på store forsideoverskrifter. Beslutningen er grum og grusom.

Den handler om, at det britiske parlament onsdag i sidste uge gennemtvang en abortlov for Nordirland, der er mere ekstrem end den, der er gældende for Storbritannien som helhed. Og det på trods af en stor underskriftsindsamling og et flertal imod loven i det lokale parlament i Belfast.

Loven tillader bl.a. abort af ufødte børn med Downs syndrom helt frem til fødslen.

Den 24-årige Heidi Crowter, der selv har Downs syndrom, har sammen med 18.000 nordirske underskrivere krævet, at parlamentet i London skrottede den nye lovgivning.

I en tale foran Downing Street forud for afstemningen sagde Heidi Crowter:

”Jeg beder bare om, at de (parlamentsmedlemmerne) respekterer Nordirlands egen afstemning og sikrer lighed i livmoderen for enhver baby. Jeg er selv en person, der har Downs syndrom, og denne lov gør mig vred, den får mig til at føle, at det havde været bedre, hvis jeg var død. Det sender et virkelig negativt signal. For som det siges i en klassisk sang: You are amazing just the way you are… Loven, der tillader abort op til fødsel for ikke-dødelige handicap som mit, er direkte diskrimination i livmoderen”.

Det er ubegribeligt, at den slags politiske beslutninger kan finde sted stort set under mediernes radarhøjde.

Og dog. Jeg ved det godt. Vi har vænnet os til det. Fri abort har vi for længst vænnet os til. Og med den tilvænning er der skabt grobund for, at vi også lever nogenlunde fredeligt med abort af børn med f.eks. Downs syndrom helt frem til fødslen, selvom vi er mange, der er i familie med eller kender mennesker med Downs syndrom – og oplever, at de kan lyse tilværelsen mere op end mange af os uden syndromet kan. Og derfor elsker vi dem.

Men i Nordirland må de ikke desto mindre gerne slås ihjel i fødeklar tilstand.

Lad mig minde om Kim Larsens vigtige modrøst i sangen ”Vi er dem”:

Vi er dem, de andre ikke må lege med
Vi er det dårlige selskab
Vi har en svag karakter og en billig fantasi
Det' da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri
Vi er dem, de andre ikke må lege med
Vi er det dårlige selskab
Vi har en svag karakter og en billig fantasi
Det' da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri
Oh yeah

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
"Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag", siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere