<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uden Gud ender vi en moralsk blindgyde

Enhver forestilling om godt og ondt kan skiftes ud, hvis ikke vi har en moralsk overdommer til at pege den rigtige vej.

Jeg var i Radio4 i samtale med Anders Stjernholm i programmet "Gud Fader bevares".

Temaet var etik og moral – med eller uden Gud.

Anders Stjernholm er bekendende ateist. Jeg bekender mig til det modsatte – tro på Gud. Og når det drejer sig om troens tankemæssige begrundelse – og lad det være sagt: troen har mange andre begrundelser! – giver netop spørgsmålet om etik og moral en vigtig begrundelse for troen på Gud.

Lad mig forsøge at give en kort forklaring på det.

Hvis alt, inklusive mennesket, dybest set er ren materie, atomer og molekyler, resultatet af en evolution, som ikke er styret af noget andet end naturens egen ”styring”, som dybest set kun er tunet ind på én ting, nemlig overlevelse, hvordan kan vi så have tillid til vores moralske antagelser om godt og ondt? Er det, vi kalder ”godt og ondt“ så ikke bare udtryk for det, der lige nu passer bedst til vores overlevelse?

Sagt på en anden måde: Uden en instans udenfor og over naturen mangler vi begrundelsen og basis for en absolut norm for, hvad der er godt og ondt. Den norm er der jo ingen, der kan give os. Normer er udelukkende kulturelt og tidsmæssigt betingede. Der findes ikke noget, der til alle tider på ethvert sted kan defineres som ondt eller godt.

Alt sammen, enhver forestilling om godt og ondt, kan skiftes ud. Man kan aldrig med absoluthed sige, at det er forkert at gasse nogle millioner jøder i kz-lejre. Man kan ikke sige, at overgreb mod børn, voldtægt, udryddelse af handicappede, at grådighed og nærighed til enhver tid og i enhver kultur er ondt.

Man kan til en vis grad argumentere for det praktiske i den slags moralske forestillinger her og nu. Men man har intet principielt værn mod, at en anden ideologi, en anden kultur kan introducere helt nye forestillinger om godt og ondt.

Kort sagt: Vi ender i en moralsk blindgyde, hvis vi ikke vedkender os en moralsk absoluthedsinstans, længe før vores egne gener og fornuft får idéer om godt og ondt.

En moral, som dybest set kun er et biprodukt af den blinde evolutions overlever-mekanisme, er en moral, som dybest set ikke er mere sand end enhver anden biologisk impuls, såsom trang til mad, trang til at gabe, trang til sex, trang til at kaste op. Det er en moral, som egentlig kun beskriver, hvordan vi opfører os, og ikke hvordan vi burde opføre os.

Charles Darwin havde selv blik for svagheden ved det syn på tilværelsen, at alt, når alt kommer til alt, kommer af ren, ubevidst, tilfældig natur. Han skrev i et brev til en ven: ”Den rædsomme tvivl er der altid: Har overbevisningerne i menneskets hjerne, som er blevet udviklet fra laverestående dyrs hjerner, nogen som helst værdi, og er de i det hele taget pålidelige?“

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.21, 10:43
Hvorfor skal unge mase det arbejdende folk bag i vaccinationskøen Læs mere
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere