<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Da formanden smed værdigheden på gulvet

Pia Kjærsgaards udtalelser om EU som en rotterede bør være uforenelige med hvervet som Folketingets formand.

Embedet som Folketingets formand betragtes som landets fornemste. Derfor honoreres det også på samme lønniveau som statsministerens med omkring halvanden million kroner om året. Det er formanden, der skal lede Folketingets arbejde og sørge for det foregår efter både skrevne og uskrevne regler, herunder at man taler pænt til hinanden. Og formanden skal lede Folketingets administration med flere hundrede ansatte. 

Da Pia Kjærsgaard i fjor blev valgt som tingets første kvindelige formand blev der fra flere sider udtrykt skepsis over, om hun mon havde format til personligt at opretholde den værdighed, der traditionelt knytter sig til embedet. Kunne en så skarp polemiker som hende hæve sig op og virkelig være hele tingets formand? Kunne en politiker, som i så høj grad havde sat skel, gå ind i den helt anderledes samlende og inkluderende funktion, som det indebærer at være Folketingets formand? 

Nu mere end et år senere kan det konstateres, at fru Kjærsgaard fungerer upåklageligt som formand i det daglige, og har vist klar fornemmelse for, hvornår nogle af tingets medlemmer træder lidt ved siden af. Til gengæld har hun et par gange skabt polemik ved at gå ud med subjektive udtalelser af en art, som efter manges mening ikke sømmer sig for Folketingets formand. Nuvel, man kunne mene, at det var diskutabelt, og det var ikke massive fejltrin. 

Men forleden gik det rivende galt for åben tv-skærm. Indgangen til det hele var sagen om Dansk Folkepartis misbrug af EU midler, og der er jo ikke tvivl om, at det eneste rigtige Pia Kjærsgaard kunne gøre var at sige, at den sag ønskede hun - fordi hun nu er Folketingets formand - ikke at udtale sig om. Men noget sådant er helt imod hendes natur, så i stedet udtalte hun sig for fulde gardiner: "Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os - og det har vi - kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad det egentlig er, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg det ville være en rigtig god gerning."

Den udtalelse var så opsigtsvækkende, at Pia Kjærsgaard senere blev spurgt om hun virkelig mente det udtryk? Svaret viste, at fruen bestemt ikke havde fortrudt. Hun fastholdt rottereden.

Det er jo i virkeligheden fuldstændig grotesk. Formanden for det danske parlament betegner EU - som et stort flertal af parlamentets medlemmer går ind for vi skal være medlemmer af - med et af de værst tænkelige skældsord. Som et sammenrend af ulækre skadedyr. Nu må vi sige, at det sjældent vækker større international opsigt, hvad danske politikere siger. I det konkrete tilfælde må man tilføje "heldigvis". For hvis nogen i EU har bemærket formandens udtalelser, så gør de næppe den danske regerings vanskelige forhandlinger om parallelaftale til politisamarbejdet eller om landbrugspakken nemmere. 

Endnu mere grotesk bliver det, hvis man ser på udtalelsen i national sammenhæng. DF har haft en så løsagtig omgang med EU midler, at der nu er tale om en tilbagebetaling på over 2 1/2 million kroner. Det venligste man kan sige om situationen er, som partiformand Kristian Thulesen Dahl har gjort, og kalde det "gedigent sjusk." Men nu kommer så Folketingets formand og siger, at nå ja, partiet har dummet sig, men det kan i sidste ende føre til noget vældig godt. Nemlig at vi kan få noget mere åbenhed så der bliver lukket op for, hvad der egentlig foregår nede i "rottereden". Ikke blot søger hun at flytte fokus i sagen, hun vover også at gøre det i en situation hvor hendes eget parti nægter at lægge alle bilag i sagen på bordet - netop ellers hvad DF i langt mindre sager har krævet af alle andre partier.

Fru Kjærsgaards udtalelser har også betydning ud over den konkrete sag. Hun er ganske enkelt i fuld gang med at nedbryde respekten for det fornemme embede, hun for øjeblikket varetager. Hvis man tænker tilbage på hædersmænd som Karl Skytte, Christian Mejdahl, Henning Rasmussen og adskillige andre tidligere formænd for Folketinget, husker man personligheder som med både klogskab, værdighed og humor var med til at styrke respekten for folkestyret. Men de vidste helt ind i rygmarven, at skulle de fungere i embedet måtte de lægge bånd på deres egne veludviklede evner som debattører og polemikere. Det var prisen for at kunne tjene helheden. Vi må konstatere, at en sådan ydmyghed til gavn for folkestyret og til fremme af den nationale respekt for, hvad der foregår på Christiansborg, er Pia Kjærsgaard aldeles ude af stand til at præstere.              

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere