<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Med Trump kommer fascismen

Alle advarselslamperne blinker - for med Trumps ageren i Det Hvide Hus kan vi krydse af ved alle de tidlige advarselstegn på fascisme.

Da jeg fornylig var på Holocaust-museet i Washington, bemærkede jeg politologen Laurence W. Britts ’tidlige advarselstegn på fascisme’, baseret på studier af Hitler, Mussolini, Franco og Pinochet – og jeg fik kuldegysninger, fordi de minder så uhyggeligt meget om Trumps kurs:

#1: Konstant nationalisme: Trumps valgslogan ’Make America Great Again’ var en dyrkelse af nationalismen. Som han sagde i sin tiltrædelsestale: ”Fra og med i dag vil en ny vision styre dette land. Fra nu af vil det kun hedde America first, America first.”

#2: Foragt for menneskerettigheder: Trump har siden sin tiltrædelse vist, at han er flintrende ligeglad med menneskerettigheder. Tortur, waterboarding og ’det, der er helvedes værre’, går han ind for. Flygtningekonvention og FN? Det rager ham en høstblomst.

#3: Udpegning af fjender og syndebukke: Trump er en mester i dette – for hans evindelige angreb på andre end hvide og kristne (muslimer, arabere, mexicanere, handicappede) er den kraft, han næres ved.

#4: Militærets overlegenhed: Selv når andre skal spare, får militæret mere. Trump ønskede en militærparade i nordkoreansk stil ved sin indsættelse. Han vil bade sig i militærets styre. Det bliver værre og værre.

#5: Voldsom sexisme: Manden, der i valgkampen blev grebet i at sige, at han kan ’rage på’ de kvinder, han har lyst til, fortsætter sexismen. Konkret ved at omgive sig stort set kun med mænd i sin regering, og ved at forbyde ulandshjælp, som kan hjælpe abort.

#6: Kontrol over massemedier: Trump definerer medier som ’oppositionen’. Obsternasige medier lægges på is. Hans nærmeste rådgiver beder medier om ’at holde deres kæft.’ Han opfinder ’alternative fakta.’ Åbenlyst forsøger han at hæve tossede højremediers status.

#7: Besættelse af national sikkerhed: Trump maler konstant et billede af en fremmed trussel. Mest islamistisk terror i stil med den, som skete i Nice og Berlin. Kontroversielle forslag – som muslimsk indrejseforbud – begrundes i frygt.

#8: Sammenkædning af religion og regering: Trumps vicepræsident, Mike Pence, er den, som sørger for, at religion – en nærmest fundamentalistisk kristendom – uafladeligt er i centrum. 

#9: Beskyttelse af store virksomheder: Trumps regering består af helt vildt mange fra erhvervslivets top, heraf personlige venner. Goldman Sachs får finansministerposten, Exxon får udenrigsministeriet, superspekulanter får kontrol med finansiel regulering.

#10: Undertrykkelse af fagforeninger: Trumps nye beskæftigelsesminister er en milliardær, som afskyr fagforeninger, arbejderes rettigheder og tilløb til at hæve den lave mindsteløn.

#11: Hån over for intellektuelle og kunstnere: De venstreorienterede, som angriber Trump, får hele armen. Meryl Streep, superstjernen, er ’overvurderet’, tweeter han, og Alec Baldwin, som parodierer ham, er ’ringe’. Plejer præsidenter at falde så lavt? Nej.

#12: Besættelse af lov og orden: Trump taler konstant om, hvordan politiet og efterretningstjenesterne skal have flere bevillinger og øgede beføjelser. Hårdere straf, inklusive dødsstraf, er hans svar på alt – fra kriminalitet i storbyer til indgreb i Mexico.

#13: Korruption: Indicierne er store. Trump har formelt, men kun formelt, overdraget kontrol med sit firma til sin familie. Hans hoteller modtager store beløb fra udlændinge. Hans ministres kommercielle interesser er enorme. Det er voldsomt.

#14: Snyd med valghandlinger: Trump undergraver USAs demokrati med sine vilde påstande om valgsvindel, når han skal forklare, hvorfor Hillary Clinton klart fik flest stemmer. Ruslands åbenlyse indblanding til fordel for ham, fejer han af banen. Det er uhyggeligt.

Kan du se sammenhængen? Det kan jeg – for med Trump kommer fascismen snigende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere