<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg tog fejl

Lige nu står Europa over for de største trusler i mit voksne liv. EU, som har sikret os velstand og fred, er rystet. Nationalismen og egoismen vinder frem. Det er på tide at kæmpe for EU.

Da jeg anbefalede et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet for et halvt år siden, var det mit håb, at et nej ville få ja-siden til at vågne op. Til at stoppe dets defensive, halvkvædede opbakning til EU. Til at tage et opgør med alle de skadelige forbehold.

Det var naivt, forkert og kortsigtet af mig. Jeg tog fejl. 

Det nej, vi fik i december, har kun styrket dem, som grundlæggende er skeptiske eller direkte imod EU. De ja-politikere, jeg havde håbet ville vågne op efter nej’et, virker ligeglade. Hverken Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen er parate til at tale EU’s sag.

Lige nu står Europa over for de største trusler i mit voksne liv:

Det EU, som har sikret os velstand og fred, er rystet. Den solidaritet, der har betydet, at rigere lande har været villige til at overføre midler til fattigere lande, er truet. De åbne grænser, den frie bevægelighed, det indre marked – unionens hjørnestene – er under pres.

Nationalismen og egoismen vinder frem på skræmmende vis:

Storbritannien, EU’s tredjestørste, vakler på kanten af udmeldelse. Frankrig, EU’s næststørste, taler åbent om udmeldelse. Polen, det vigtigste østeuropæiske land, opfører sig stadig mere udemokratisk og usolidarisk. Grækenland, demokratiets vugge, er fortsat i dyb krise.

EU’s værste ydre fjende – Rusland under Putin – godter sig. I det geopolitiske nulsumsspil, som Moskva abonnerer på – hvor den ene part kun kan vinde, hvis den anden taber – er et svagt Europa en drøm, man næsten ikke kan tro på. Det giver Kreml nye muligheder:

Ét er, at EU reelt har accepteret Ruslands invasion og overtagelse af Ukraines Krim-halvø. Noget andet er, at Ukraines drømme om et EU-medlemskab nu er dødt. Endnu værre: Flere EU-lande – mest tydeligt Ungarn – begynder nu at se Rusland som et alternativ til os.

De forløbne 70 års europæiske historie dokumenterer, hvorfor vi alle bør være forelskede i EU – for det er en lang succeshistorie:

I 1950, mens Vesteuropa fortsat var plaget af verdenskrigens efterveer, skabte statsmænd, anført af Robert Schuman, den franske udenrigsminister, Kul- og Stålunionen, hvis mål var at ’skabe fred og hindre nye krige’. Vesttyskland, som netop havde forladt nazismen, var med.

Fællesskabet blev så stor en succes, at alle ville med – og dets helt centrale krav om, at kun demokratiske lande, som overholdt menneskerettighederne, måtte være med, drev det ene land efter det andet væk fra diktaturet: Først i Sydeuropa. Siden i Østeuropa.

Da jeg blev født i 1967, var Spanien, Portugal og Grækenland diktaturer. Da jeg blev student i 1987, var Ungarn, Polen og Baltikum knuget af kommunismens åg. Da jeg blev far i 1996, var Balkan i blodig borgerkrig. Da EU’s Østudvidelse kom på plads i 2002, græd jeg af glæde.

Internationalt samarbejde handler om kompromisser. Det handler om at acceptere, at ikke alt går ens egen vej hver eneste dag – men at de fælles, solidariske løsninger, man kan opnå, er så vigtige, at man sagtens kan overleve de små tilbageskridt. Tænk på det modsatte:

Tænk på, hvordan Vesteuropa kunne se ud i dag, hvis ikke statsmænd havde indledt den store forsoning efter Anden Verdenskrig? Tænk på, hvordan Østeuropa kunne se ud nu, hvis ikke vi havde appelleret så fristende til østeuropæerne med frihed, velstand og muligheder.

EU er en den største gave, som europæerne nogensinde har fået. Jo, Platon og de øvrige græske filosoffer lærte os demokratiet. Jo, Voltaire og videnskabsfolkene førte os ind i Oplysningstiden. Men Schuman og andre fremsynede statsmænd gav os freden.

Da jeg stemte nej i december til retsforbeholdet, glemte jeg det store perspektiv. Jeg var ikke tilfreds med det ’gode’, men ville have det ’bedre’ med det samme. Det var dumt. EU er altafgørende for vores fremtid, vores velstand, vores fred. Det bør vi kæmpe for. Det vil jeg kæmpe for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere