<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump er vor tids Titanic

Med sit vanvid, sit had, sin fjendtlighed over for muslimer, mexicanere, kvinder, handicappede, sin begejstring for Putin, sine udfald mod Kina, Mexico og verden er Trump simpelthen livsfarlig.

Det er slemt, meget slemt, at Donald Trump, den fascistoide reality-stjerne, nu er den ene kandidat til posten som USA's præsident. Det er endnu værre, hvis vi gør ham mainstream, for så kan han blive den frie verdens leder.

De indslag, jeg har set i TV-Avisen og TV2 Nyhederne, og det, jeg har læst i de danske aviser, i de forløbne dage, er som at følge Titanics forlis. Det var, som om Mikael Wiehes sang bliver sunget i baggrunden - for der bliver taget så let på katastrofen:

’Det begyndte med en rystelse på det nedre dæk//Det fyldte os vel mere med overraskelse end med skræk//Vi forstod vist aldrig rigtigt årsagen til, at fartøjet var sprunget læk//Man havde sagt til os, at dette var verdens mest moderned, usænkbare skip.’

Trump er ingen normal kandidat. Det er ikke sjovt. Det er alvor.

Han er ikke bare ’en rystelse’. Han er den største trussel mod vores sikkerhed – fordi han med sit vanvid, sit had, sin fjendtlighed over for muslimer, mexicanere, kvinder, handicappede, sin begejstring for Putin, sine udfald mod Kina, Mexico og verden er han simpelthen livsfarlig.

Han er en notorisk løgner, som stod i spidsen for de uvederhæftige påstande om, at Obama ikke var amerikaner – og senest på baggrund af en ’artikel’ i et fiktivt sladdermagasin komplet uden beviser anklagede Ted Cruz’ far for at være medskyldig i mordet på John F. Kennedy.

Trump er af en kaliber, som får Berlusconi, Le Pen, Victor Orban, Nigel Farage og den slags til at virke temmelig normale. Han er mere at sammenligne med en fiktiv karakter stykket sammen af Benito Mussolini og Sidney Lee. Ekstrem magt og frigjort fra virkeligheden.

The Donald, som han ofte kaldes i Amerika, bør behandles med langt større alvor end mange gør i dag – også i medierne. Vi må ikke bare respektfuldt tale om ham, fordi han nu er blevet valgt af de republikanske vælgere. Vi må altid minde om, at han er gal.

Og hvis man ikke tror på mig, så kan man jo prøve at høre, hvad hans ’partifæller’ hos Republikanerne har sagt. Det er præcist, hvad Hillary Clinton har gjort i en ny tv-reklame, som netop er offentliggjort, hvor ledende republikanere fortæller, hvad de mener.

Dem, der deltager, er: Marco Rubio, senator. Mitt Romney, partiets præsidentkandidat i 2012. George Pataki, guvernør i New York under 9/11. Ted Cruz, senator. Jeb Bush, tidligere guvernør. Lindsay Graham, senator. Topfolk i partiet, som kender Trump.

Jeg har oversat lydsporet fra reklamen – og det er ærligt talt hårde udsagn:

 Trump: ’Jeg er en samler. Vi får et parti, der står sammen.’

(Tekst: ET SAMLET PARTI?)

Rubio: ’Han er en løgnhals.’

Romney: ’En fupmager.’

Pataki: ’Donald Trump er kandidaten, som intet ved.’

Cruz: ’Donald er en bølle.’

Romney: ’Han er en person, som gjorde nar af en handicappet journalist.’

(Billeder af Trump, mens han laver spastiske bevægelser for at gøre nar)

Romney: ’Som affærdigede en journalists spørgsmål med hendes menstruationscyklus.’

Trump: ’Blod kommer ud af hende mange steder.’

Rubio: ’Den mest vulgære person, som nogensinde har søgt præsidentskabet.’

(Udklip fra avis: ’Trump forsvarer størrelsen på sine hænder og ’noget andet’ ved republikansk debat.’)

Fiorina: ’En mand, som kun synes at føle sig stor, når han får andre til at føle sig små.’

Trump: ’Det skal du ikke bekymre dig om, lille Marco.’

Cruz: ’Manden er dybt amoralsk.’

Bush: ’Et tegn på dyb usikkerhed og svaghed.’

Romney: ’Mobberiet, grådigheden, praleriet.’

Trump: ’Jeg er virkelig rig!’

Romney: ’Kvindehadet, det absurde tredjerangsteater.’

Cruz: ’Tæl til 10, Donald.’

Graham: ’Raceprovokatør, fremmedhader, religiøs intolerant.’

Cruz: ’En narcissist på et niveau, som jeg ikke tror, at dette land nogensinde har set.’

Bush: ’Han vil ikke være den øverstbefalende, som vi har behov for, så nationen er sikker.’

Graham: ’Denne fyr er uegnet til at være øverstbefalende.’

Romney: ’Hans indenrigspolitik vil føre til recession. Hans udenrigspolitik vil gøre Amerika og verden mindre sikker.’

Trump: ’Jeg bringer folk sammen. Alle elsker mig.’

Bush: ’Den mand trænger til terapi.’

Jeg må indrømme, at jeg fortsætter med at høre lydsporet fra Mikael Wiehes sang om Titanics forlis i baggrunden – her det sidste vers:

’Så spillede skibsorkestret ’Nærmere Gud til dig’//Det føltes lidt fjollet, men alligevel ret typisk for vores tid//Vi har mistet det allersidste spor af håb’

Det må ikke ske. Trump må ikke vinde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
16.01.22, 09:30
DR’s seneste tv-program om tro vil gerne tages alvorligt, men ender som ufrivillig satire. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.01.22, 20:50
Der er efterhånden ikke et eneste land eller kontinent tilbage, hvor amerikanerne og dets vestlige allierede ikke har været i krig eller har invaderet, men på trods af det portrætterer ”vi” fortsat os selv som de fredelige og de gode. Vi må gøre, lige som det passer os, men det må de andre ikke. Det virker meget mærkeligt og hyklerisk. Læs mere
Af Marie Høgh
14.01.22, 16:00
Dronning Margrethes 50 år på tronen er en sejr ikke alene for kontinuiteten, men også for den pligtfølelse, vi andre godt kan lære af. Læs mere
Af Søren Gade
14.01.22, 11:28
Hvis fredning ​af dyr og planter skal virke, så skal vi have en pragmatisk tilgang, der bunder i videnskabelig data, helhedsvurderinger og en god portion fornuft. Læs mere
Af Karsten Bo Larsen
13.01.22, 19:42
Regeringens ældrelov bliver endnu et regelforenklingsflop – bureaukrati skal i stedet bekæmpes med konkurrence og regelstop Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.22, 15:00
Britisk kommentator siger det, som stort set altid forties af de etablerede medier. Læs mere
Af Carolina M. Maier
13.01.22, 12:30
Det værste ved, at politikerne holder fast i den nuværende heftige testning og smitteopsporing er nu ikke, at vi sidder og ryster på hovedet over, hvor skørt det føles i vores respektive hverdag. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.22, 09:34
Regeringen har ikke engang gidet regne på, om restriktioner for restauranter og natteliv fortsat er nødvendige. Det er ren afstrafning af en hel branche. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.01.22, 08:36
Danmark kan løfte covid-restriktioner, fordi danskerne bakker op om videnskaben. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.01.22, 14:37
Jeg vil anbefale alle, som sidder inde med lignende historier, at komme frem med dem. Læs mere