<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Manden, der spytter, er barn af højrefløjens had

Min drøm: At Venstre bare en enkelt gang siger fra over for Dansk Folkeparti.

Når jeg ser fotoet af en mand, der ifølge Information spytter efter flygtninge nær Rødby, ser jeg et symptom på noget langt større - for mandens opførsel er udtryk for den forråelse af tonen, som har plaget Danmark i 20 år.

Manden, der spytter, er et barn af højrefløjens had.

De forløbne to årtier er den danske humanisme, den danske anstændighed og den danske medmenneskelighed bragt i defensiven af et galopperende og stadig stærkere kor af mænd og kvinder, hvis had til islam og muslimer synes ude af kontrol.

De af os, der kæmper for en ordentlig tone, bliver skudt i skoene, at vi er ’landsforrædere’, at vi drømmer om ’kalifatet’, at vi elsker ’islamister’, og at vi ønsker ’sharia’ i Danmark – og, ja, gud-hjælpe-mig, at vores ’godhedsindustri’ undergraver vores lands kultur. Og, ja, vi trues faktisk på livet.

Men hør lige her:

Det er ikke mig – eller Stine Bosse, Zenia Stampe, Anders Ladekarl, Carsten Jensen eller andre med udsyn – der er skyld i, at der står en mand og spytter efter flygtninge på Lolland.

Skylden skal placeres på den danske højrefløj:

Dansk Folkeparti er den største skurk, fordi dets ledende politikeres konstante fodring af den indre svinehund er så skruppelløs – men Venstre og De Konservative, som siden 1998 har indgået i en uhellig alliance med partiet, og som aldrig har sagt fra, bærer ved til ilden.

Lige meget hvilke uhyrligheder, som Dansk Folkeparti har udspyet mod muslimer her i landet – Kjærsgaard: ’de vil indføre diktaturet’, Camre: ’de er en 5. kolonne’, Langballe: ’vi bliver skyllet over ende’, Krarup: ’muslimsk tørklæde er det samme som hagekorset’ og meget, meget mere – ja, så har Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og de skiftende konservative partiledere holdt deres mund.

Aviserne giver endeløs plads til svovlspyende indlæg fra skribenter som Lars Hedegaard, Mikael Jalving, Eva Selsing, Suzanne Bjerrehus, Asger Aamund, Morten Uhrskov Jensen, Henrik Day Poulsen og alle de andre – uden at medierne på lederplads nogensinde siger fra.

Vi har brug for en åben debat. Selvfølgelig har vi det. Vi har brug for ytringsfrihed. Selvsagt. Vi har brug for at lytte til selv den mest ekstreme holdning. Naturligvis.

Men vi har også brug for at sige ’nok er nok’ – og at anstændige borgerlige siger fra.

Som dengang Uffe Ellemann-Jensen, den sidste ægte liberale leder af Venstre, op til valget i 1998 kaldte Dansk Folkeparti for et ’modbydeligt’ parti.

Han tabte valget, fordi han ikke ville lefle for Kjærsgaard – fordi han forstod, hvordan det risikerede at rykke fundamentalt ved vores værdier. Men han vandt min respekt for evigt.

Eller tænk på Angela Merkel, det kristen-demokratiske fyrtårn af en humanist, hvis forståelse for de vigtigste værdier er så inspirerende i disse svære døgn:

”Der må ingen tolerance være over for folk, der betvivler folks værdighed…Europa må handle samlet, og dets medlemsstater må dele ansvaret for de flygtninge, der søger asyl. De universelle borgerrettigheder er så tæt forbundet til Europa og dets historie. Hvis Europa fejler i spørgsmålet om flygtninge, så vil dets tætte forbindelse til de universelle borgerrettigheder blive ødelagt. Det vil ikke være det Europa, vi forestiller os.”

Hvis bare en eneste ledende dansk borgerlig politiker bare engang imellem de forløbne to årtier havde lydt som Ellemann-Jensen eller Merkel, ja, så ville så meget have været så meget bedre.

Og så ville der måske ikke have stået et barn af højrefløjen og spytte på en flygtning, fordi han troede, at det er helt i orden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere