<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Elbæk-drømme afslører andres kynisme

De, der overvejer at stemme på Alternativet, lever simpelthen i en anden verden end de fleste.

Her er et spørgsmål, der afslører, om du virkelig kunne finde på at stemme på Alternativet:

Synes du, at en tusindkroneseddel mere i pungen er mere værd end at lytte til et fuglefløjt i mosen?

Hvis svaret er ”ja”, så er du ikke en af de godt 100.000 danskere, der overvejer Uffe Elbæks tropper. Hvis du omvendt tænker ”nej”, så er du en af de drømmere, som partiet appellerer til.

Essensen i Alternativets politik er nemlig, at de i kampen for et bæredygtigt samfund – for klimaet, for den enkelte – vitterligt er villige til at sætte økonomisk vækst over styr. Partiet anerkender simpelthen ikke den ”nødvendighedens politik”, som næsten alle andre gør – og derfor preller Christiansborg-logikken af på dem.

Den seneste Wilke-måling i Jyllands-Posten viste, at de med 2,7 pct. kommer i Folketinget. Det overrasker mig ikke, idet jeg hele tiden har troet på Alternativets chancer. Jeg ved – fra min tid som chefredaktør på Information og som forfatter til en bog om klimatruslen – at der bestemt findes et par procent af danskerne, som ønsker sig et dramatisk andet samfund: et sted, hvor vækst er sekundært, for hvad er penge egentlig værd; hvor klimatruslen skal håndteres nu og her, ikke i 2050; hvor vi hjælper flygtninge, der banker på vores dør, hver gang og alle sammen; hvor økologi er en religion; hvor kødløse dage, gerne dikteret af staten, giver rigtig god mening; og hvor arbejde til alle ikke bare er en hensigtserklæring.

Den slags kan man gøre nar af, men man går galt i byen, hvis man tror, at man kan få dem ned med nakken ved at udsætte deres politik for et regneark. Tænketanken Kraka forsøgte med en beregning, der viste, at alene Alternativets mål om at sænke den ugentlige arbejdstid fra 37 til 30 timer ville føre til en katastrofe:

Økonomien ville falde med 14 pct. og føre til tabte skatteindtægter på 270 mia. kr., som er lig med de samlede udgifter til sundhed, uddannelse og forsvar.

Peter Mogensen, Krakas direktør, udtrykte forargelse over, at Elbæk simpelthen truer nationens økonomiske overlevelse – og Helle Thorning-Schmidts muligheder for at agere som statsminister, hvis partiet klarer spærregrænsen.

»Det siger sig selv, at det at være i lommen på et parti, som har en økonomisk politik af den nævnte karakter, vil få udlandet til at spærre øjnene op. Hvordan vil de danske renter udvikle sig i opadgående retning, når kapitalmarkederne indser truslen mod kongerigets finanser?«

Mogensen er med sine rationelle beregninger eksponent for præcist den ”nødvendighedens politik”, som Alternativets vælgere foragter. Når han tror, at Elbæk vil falde sammen i en valgkamp, når hans politik udsættes for konkrete beregninger, tror jeg, han tager fejl. Jo mere eliten på centrum-venstre håner Alternativet, desto bedre for partiet.

Alternativet er slet ikke at sammenligne med Ny Alliance i 2007 – for mens Ny Alliance dengang anerkendte den almindelige politiske dagsorden og derfor blev testet i den, så afvises den af Alternativet i dag, som derfor nemt kan parere spørgsmål, der tager udgangspunkt i den gængse logik.

Elbæks svar til Krakas kritik er simpelt, idet han henviser til, at den enkelte får et bedre liv med nedsat tid – og at værdien af alle i arbejde er langt vigtigere end et par tal i et regneark.

De, der overvejer at stemme på Alternativet, lever simpelthen i en anden verden end de fleste. Det ved de godt – og det har de det fint med. Tiltroen til de partier, der er i Folketinget i dag, er meget lav, fordi de synes, at selv SF og De Radikale – to partier, de tidligere sympatiserede med – har skuffet kolossalt. Alternativet er drømmen, der afslører de andres kynisme – og derfor har Elbæk og kompagni gode chancer for at klare spærregrænsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere