<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjernen har brug for ro og hvile, men teenagere er online op til seks timer om dagen. Hvem skal lære dem at slukke?

Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok?

Ifølge DR Medieforskning bruger en digital teenager seks timer dagligt foran skærmen.

Dr. Imran Rashild har længe forsøgt at lære os voksne, at vi skal slukke og være offline for at hvile hjernen.

Måske har vi lært det, måske prøver vi at lære det, og hvis vi har, snakker vi måske endda med vores børn om deres onlinevaner.

Men ca. halvdelen af os taler ifølge en undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge slet ikke med vores børn om deres brug af og færden på sociale medier.

Og så er de jo overladt til sig selv og mediegiganternes interesser.

Som jeg har skrevet om tidligere, er det cementeret, at unge laver selvskade som aldrig før, og at årsagerne bl.a. er sociale medier og “stress”. Stress er en overbelastning af nervesystemet, fordi det over en længere periode ikke får ro og hvile.

Når vi ved, at teenagere tilbringer op til seks timer dagligt med at springe rundt i onlineuniverser, og at halvdelen aldrig har en samtale med en voksen om deres onlineliv, giver det da god mening at spørge: Hvem skal lære dem at slukke?

Youtube, Snapchat og alle de andre tjenester er designet til at fastholde os, og det er den sociale (medie-)virkelighed, som børn og unge er en del af, også. Deres venner forventer, og de forventer selv, at de er tilgængelige online hele tiden.

Jeg synes, det ville være tip top public service, hvis Danmarks Radio tog udfordringen med mediegiganterne op og arbejdede på at lære børn og unge at slukke fra tid til anden. Også selv om opgaven vil være paradoksal for et mediehus, der lever af at få os til at tænde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.07.21, 00:00
Der forestår et større, folkeopdragende arbejde i forhold til den manglende, moralske bæredygtighed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.07.21, 00:00
Sommeren 2021 bliver vendepunktet, ikke kun fordi vaccinerne kom, men fordi vi igen fik en national fællesfølelse båret af håb og glæde. Læs mere
Af Harun Demirtas
27.07.21, 00:00
Sygeplejerskerne strejker for først og fremmest at gøre det tydligt for arbejdsgiverne, at de er frustrerede over deres arbejde. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.07.21, 17:53
Kontanter er ulækre og gør livet lettere for kriminelle Læs mere
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere