<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der en voksen til stede på Københavns Universitet?

Der er snart nogen, der skal tage fat i ledelsen på universitetet og fortælle dem, at deres hensynssyge er komplet latterlig.

Nu er fanden løs i Laksegade igen. Af skræk for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til de studerende, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde og transkønnede, opfordrer ledelsen på Institut for Kunst- og Kulturforståelse deres undervisere til ikke at bruge ord som han, hun, hende og ham om de studerende – og underviserne bør undlade at bruge ”kønnede” ord, som f.eks. piger, damer, drenge eller gutter.

Jeps, du læste rigtigt. Og det er ikke satire eller fake news. Det er ledelsens oversensitive måde at råde deres ansatte om, hvordan de inkluderer og respekterer studerende, der ikke føler sig som det køn, de er født med.

Hvis det er den slags opgaver, der ligger øverst i bunken på skrivebordet, når universitetets ledelse møder efter en lang sommerferie, så tænker jeg, at Undervisningsministeriet måske skal slå et smut forbi med en ny liste med nogle mere relevante opgaver.

Det må da være de studerendes egen opgave at melde ud, hvilket navn, køn eller ikke-køn de vil tiltales med. Det kan da ikke pålægges alle andre at rense deres sprog for helt almindelige ikke-nedladende ord.

Selvfølgelig skal vi respektere, at ikke alle vil tiltales som hun eller han, hvis de føler sig som noget andet. Men da min 16-årige søn startede i en ny klasse her efter sommerferien, sagde en af de nye klassekammerater, at hun var døbt Kirstine, men ikke så sig selv som pige, så hun/han/den ville gerne kaldes Bosse.

Bum, så var den ged barberet – sværere behøver det vel ikke at være.

Den her slags kønspolitiske tiltag virker enormt provokerende. Man må sgu da have større problemer på de her undervisningsinstitutioner.

Og det er jo ikke første gang. På Københavns Universitet måtte de studerende ikke lave fester med visse udklædningstemaer af skræk for at diskriminere nogen, og på CBS opfordrede en underviser til, at man ikke måtte synge ”Den danske sang er en ung, blond pige”, da hun mente, at titlen var diskriminerende.

Nogle voksne må simpelthen træde i karakter.

For 50 år siden gjorde de studerende oprør mod den forældede ledelse af universiteterne og det såkaldte professorvælde, og nu er ledelsen gået i den helt anden grøft og problematiserer alt og offergør nogle få studerende på bekostning af flertallet.

Det virker nærmest som en ”afdemokratisering” af miljøet, hvor flertallet skal indrette sig efter de få, fordi det er synd for dem, at de ikke er som de andre.

Ledelsen og underviserne skulle da hellere bede de studerende om at slappe af og opfordre til, at de kalder sig lige præcis det, de har lyst til, og identificerer sig som det køn eller ikke-køn, der nu passer dem bedst.

Der er i hvert tilfælde sket en del, siden jeg startede på Handelshøjskolen i Aarhus i 1980’erne. Jeg glemmer aldrig hvordan vi sad i auditoriet på den første undervisningsdag, og underviseren råbte alles navne op, og man rejste sig op og sagde ja, når det blev ens tur.

På grund af mit efternavn var jeg en af de sidste.

Det blev min tur, og underviseren læste op fra listen: »Anna Marie Thygesen?«

»Ja,« sagde jeg og tilføjede: »Men jeg er aldrig blevet kaldt andet end Anna, så det vil jeg gerne kaldes.«

Underviseren, en ældre mand, kiggede op fra papiret og sagde tørt: »På det her hold er der to, der hedder Anne, en Anne-Mette med bindestreg, en Annemette i et ord, en Hanne og en Annika, og dit navn ligner de navne alt for meget, så vi kalder dig Rie.«

Det hed jeg så i alle årene på Handelshøjskolen. Og jeg hadede det navn. Men ikke så meget pjat.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
05.03.21, 20:29
Vi kan ikke redde planeten uden at foretage store fundamentale ændringer i vores liv og uden at ændre det økonomiske system, som vi alle er en del af. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.03.21, 15:17
Vi er voksne mennesker, og der må også fra kommunens side være tillid til, at vi som udgangspunkt kan færdes i byen frit og med ansvar, uden at ordensmagten skal sende os hjem i seng. Læs mere
Af Marie Høgh
05.03.21, 15:15
Kan de ikkevestlige ikke gøre for, at de er overrepræsenterede i coronastatistikken – eller er de bare ligeglade? Læs mere
Af Mikael Jalving
05.03.21, 08:30
Medierne har stort set ikke beskæftiget sig med andet end corona i et helt år, og så aner disse mennesker i Danmark fortsat ikke, hvordan man passer på hinanden. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.03.21, 07:35
Samtidigt udsultes befolkningen i Sydgrønland, og Danmark er afskåret fra at medfinansiere mineprojekter. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.03.21, 07:35
Selvfølgelig skal Danmark bruge Israels erfaringer, og statsministeren skal ikke sige nej til vidensudveksling, fordi der er gået venstrefløjspopulisme i sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.03.21, 19:55
Den nye præsident lægger hårdt fra land – vil sikre sig, at hvide amerikanere hurtigst muligt kommer i mindretal. Læs mere
Af Uffe Elbæk
04.03.21, 19:40
Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke ved, hvad konsekvenserne af vores klima-nøl er. For vi ved det hele. Coronaen og klimaet er to kriser, der ligner hinanden. Men vi håndterer dem vidt forskelligt. Hvorfor? Læs mere
Af Mikael Jalving
04.03.21, 14:15
Sverige bliver år for år et farligere sted at opholde sig. Selv i lille Vetlanda i Småland, hvor en 22-årig immigrant gik amok og sårede syv tilfældige svenskere. Læs mere
Af Søren Gade
04.03.21, 11:00
Vi ikke behøver at smadre landbrugssektoren for at gå forrest i klimakampen. Danmark står for 0,1 pct. af verdens samlede CO2-udledning. Læs mere