Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skiftedag

Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage.

Gennem de sidste to år har jeg haft det privilegium at være blogger her på JP. Det er blevet til 3-4 bidrag om måneden i et spændende forløb, hvor der ikke har manglet beviser på, at artiklerne bliver læst. Det har kunnet ses af kommentarerne, men har sandelig også kunnet mærkes rundt i landet ved møder og i bemærkninger i dagligdagen fra mails og sms'er til replikker fra folk på gaden. Og tak for det!

Redaktøren lagde i sin tid ikke skjul på, hvorfor jeg blev inviteret inden for i bloggerkredsen. Det skyldtes mit engagement i kampen for bringe Udkantsdanmarks problemer og muligheder på den offentlige dagsorden. Hele den omfattende problematik, hvor Jyllands-Posten i papiravisen har gjort en prisværdig indsats, skulle også belyses i den digitale avis. Men det blev understreget, at jeg kunne skrive om et hvilket som helst emne, der lå mig på sinde. Det har jeg så gjort, og jeg har pudsigt nok kunnet notere, at blogs om Udkantsdanmark hører til de bidrag, der har givet færrest kommentarer. Der er mere knald i at skrive om Prins Henrik!

Det ændrer jo imidlertid ikke ved, at fra 2015 til 2017 har det været meget tydeligt, at målet om, at der skal skabes "vækst i hele Danmark" er gået fra at være et synspunkt til at være den bredt accepterede politiske holdning på tværs af partierne. Udkanten er blevet en del af den politiske hverdag med konkrete resultater som udflytning af statslige arbejdspladser, nedsættelse af billetpriserne til de færgeafhængige øer, liberalisering af Planloven etc. Der har været en vis medvind i debatten, og selv om det fortsat er op ad bakke for Udkantsdanmark, så er virkeligheden langt mere mulighedsfyldt end for nogle år siden.

At være blogger er også at være en del af den ofte udskældte virkelighed på de sociale medier. Jeg meddelte fra starten redaktionen, at jeg ikke ville gå ind i de diskussioner, mine blogs måtte udløse. Og naturligvis har jeg erfaret, at hvis man ikke kan holde til at blive kaldt en masse ukvemsord, så skal man holde sig væk. For mig har det mest tankevækkende dog ikke været alle de forskellige etiketter diverse kommentarer har klistret på mig. Jeg har som tidligere ansat i Dansk Flygtningehjælp og Danmarks Radio prøvet det, der er værre.

Nej, det tankevækkende har været de mange læsere, som slet ikke læser. Men som bruger en blog som platform til at skælde bloggeren ud for synspunkter, han ikke har været i nærheden af at give udtryk for. Og så naturligvis den vrede, det raseri, der indeholdes i udladningerne.

Jeg er meget enig med den norske kriminolog Niels Christie, som engang skrev om sin indsats i den offentlige debat: "Mit grundlæggende ønske er at få flest mulig med i den store samtale". Og set ud fra den synsvinkel er digitale kommunikationsmuligheder en vældig forbedring. Det er muligt for langt flere at komme til orde end det var, da vi kun havde papiraviser. De blev og bliver tilmed redigerede, så mange bidrag - med eller uden skældsord - aldrig når ud til offentligheden. Modsat i den digitale virkelighed.

Er det en stor fordel at langt flere kan blande sig i debatten, så sidder vi ikke desto mindre tilbage med spørgsmålet om, hvad der egentlig er formålet med at deltage i "den store samtale"? Jeg har i den sidste ugestid genlæst en bog af Jyllands-Postens mangeårige kulturredaktør Jens Kruuse (1908-78). Bogen hedder "Gentagelser" og indeholder en række aviskronikker fra begyndelsen af 1950'erne. Det slog mig, i hvor høj grad artiklerne er gennemsyret af ønsket om virkelig at forstå, hvad det er de personer, Kruuse polemiserer mod, skriver. Ud fra den klassiske ambition, at formålet med den store samtale er at gøre os alle klogere. Ikke at hævde egen fortræffelighed på baggrund af, at andre er tåbelige - eller det, der er værre. 

Den digitale virkelighed har gjort den offentlige samtale langt bredere. Men den har også medvirket til at atomisere den i takt med at kommunikationen i det hele taget foregår fra langt flere platforme end tidligere. Jeg takker af fra Jyllands-Posten med et fromt ønske om, at næste trin i vores indtagelse af den digitale virkelighed forhåbentlig bliver en offentlighed med stærkere vilje til at arbejde ind mod fælles forståelser frem for det egoistiske råberi.      

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere
Af Rune Lund
16.03.18, 15:20
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her