Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Et sammenhængende Danmark"

Prisværdigt udspil om yderområderne fra Alternativet.

Da vi for tre år siden startede bevægelsen Oprør fra Udkanten her fra Ærø blev vi gang på gang spurgt, om vi var i færd med at danne et nyt politisk parti. Vi svarede hver gang, at intet lå os fjernere. Til gengæld var vort mål, at alle politiske partier skulle formulere et program for udvikling af de danske yderområder. Og til sidst skulle Folketinget samles om en ny udkantspolitik, så sandt som der er tale om en national opgave. Den sidste del af svaret er endnu (fjern?) fremtidsmusik, men adskillige af partierne i Folketinget har faktisk formuleret en målsætning for yderområderne. Og i løbet af de tre år med øget fokus på udkanten har vi også kunnet notere, at der er en bred, overordnet enighed om, at skal vi sikre et sammenhængende Danmark, da er det nødvendigt med en særlig indsats for yderområderne.

Nu har så også Folketingets nyeste parti, Alternativet, fået lavet en politik for området. Og man har lært af Dansk Folkeparti at sommerferien er et godt tidspunkt at offentliggøre politiske signaler. Nyhedsstrømmen er ikke så intens, men aviser og nyhedsudsendelser i de elektroniske medier skal fortsat fyldes. Når man så tilmed inkluderer et forslag om, at der skal oprettes et særligt Ministerium for landdistrikter, yderområder og øer - samt at dette ministerium skal placeres uden for København - så er man sikker på omtale.

Man kan godt ironisere over, at det er et af de dårligste af programmets 38 konkrete programforslag, der har fået mest omtale. Thorning-Schmidt regeringens herostratisk berømte Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter demonstrerede tydeligt, at et særligt ministerium ikke er en garanti for noget som helst. Og dertil kommer, at et ministerium, der kommer til at virke som en provinssatellit skivet af fra resten af ministerierne, vil få en utaknemmelig placering for at sige det mildt.

På denne første dag i august, hvor det er tydeligt at også Landdistrikternes Fællesråd har lært, at der er bedre plads i nyhedsstrømmen i agurketiden og lancerer ambitionen om at få placeret flere uddannelsesinstitutioner i yderområderne, kan man så konstatere, at netop et sådant forslag er nummer 19 i Alternativets program, samt at der er kædet sammen med andre fornuftige idéer, som at man skal rulle besparelserne på uddannelsesområdet tilbage, at der skal gives højere tilskud til erhvervsuddannelserne, at der skal afsættes flere penge til højskolerne samt at skoler og uddannelsessteder skal have større frihed til at tilrettelægge arbejdet på den enkelte institution.

Som man vil forstå præsenterer Alternativet i programmet "Et sammenhængende Danmark" et helt katalog af forslag, hvoraf adskillige naturligvis er i direkte samklang med partiets erklærede målsætning om et mere bæredygtigt, økologisk bevidst Danmark. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det gamle danske hovederhverv, landbruget, befinder sig netop i det landlige Danmark, og at dette erhvervs forureningsmæssige rolle er omdiskuteret, for nu at sige det venligt.

Der hvor Alternativet skarpest skiller sig ud fra den politiske hovedstrøm og virkelig bliver et alternativ til de andre partier er ved den seriøse ambition det nyeste parti på tinge lægger for dagen inden for kunst og kultur. Mon ikke alle politiske partiet kan tilslutte sig den indledende smukke formulering, om at "et levende kunst- og kulturliv er afgørende for, at vi både som enkeltindivider og samfund kan udvikle vores menneskelige selvindsigt, individuelle udsyn og historiske hukommelse". Uenigheden dukker straks op, når man så skal drøfte hvike konsekvenser denne indstilling skal have. Det gør vi jo i et politisk klima, hvor det tilsyneladende er en første forudsætning for at kunne blive kulturminister, at man på forhånd accepterer at bevillingerne til området ikke kan vokse, men tværtimod er underlagt den finansministerielle grønthøster.

Anderledes med Alternativet som fastslår, at kulturområdet "alt for længe har været nedprioriteret". Derfor ønske man at afsætte en såkaldt "kulturmilliard" med det formål "at genopdyrke kulturen som et politisk fokusmråde". Der har man den virkelige nyhed i Alternativets program for landdistrikter, øer og yderområder. Her burde medierne have sat ind i stedet for at fokusere på det tomme forslag om et særligt ministerium placeret i provinsen. Og når man så var i gang kunne man også have peget på forslagene om at styrke bibliotekerne, oprette flere kulturskoler og udbrede Statens Værksteder for Kunst til hele landet.

Men når vi når ned til bundlinjen er det jo ikke pressemodtagelsen, der er afgørende, men derimod Alternativets forhåbentlige politiske dygtighed, når man begiver sig ud på den vanskelige vej fra papir med programmet på til papir med vedtagne politiske initiativer på. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her