Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det 12. bud

Støjberg sagen viser råddenskab i den offentlige moral.

Det sker ret ofte, at jeg tænker med længsel tilbage på forfatteren Poul Ørum (1919-97). Han var en selvstændig og stejl skribent, som med stort mesterskab kunne skildre danskernes liv bag den pæne, officielle facade. Han lærte virkeligheden at kende gennem en lang årrække efter Den 2. Verdenskrig, hvor han var kriminalreporter ved den socialdemokratiske provinspresse. Og den visdom, han indhentede ved at reflektere over hvad han lærte både som journalist og før det ved alle mulige forskellige jobs, omsatte han i romaner - ofte kriminalromaner. Et af hans kendteste værker kom i 1972 med titlen "Det 11. bud", og det havde naturligvis direkte henvisning til De 10 bud, vi møder i Mosebøgerne i Det gamle Testamente. Ørum mente, at disse strenge moralforskrifter i dagens virkelighed var blevet udbygget med et ellevte bud, som lyder: "Det gør ikke noget, hvis det ikke bliver opdaget".

Den lurvethed i vore liv med hinanden, som Poul Ørum gav et så markant udtryk i sin roman for 45 år siden, møder man ofte både i private forhold og i det offentlige liv. Der er desværre intet der tyder på, at det 11. bud er blevet svækket i alle årene siden Ørum skrev romanen. Tænk blot som et af de seneste eksempler på den lemfældige omgang med EU midler, vi har oplevet også her i Danmark. Det gjorde ikke spor - indtil det blev opdaget!   

Så langt fra at det 11. bud kan slettes, er de nyeste tegn på forrådnelse i den offentlige moral af en sådan karakter, at der viser sig behov for at føje endnu et bud til listen. Det er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ynkelige bortforklaringer i nu op til flere samråd om sagen, hvor hendes ministerium har administreret, så der undtagelsesfrit blev foretaget adskillelse af ægtepar hvor kvinden var under 18 år, det seneste eksempel på. 

Det var en praksis som Folketingets Ombudsmand har kaldt "særdeles kritisabel", og at der er administreret ulovligt, er der i dag ikke rigtigt nogen - inklusive ministeren -  som er i tvivl om eller benægter. Det triste ved sagen er imidlertid ikke blot dens substans. Men i lige så høj grad den hørm af angreb på pressen, forsøg på undskyldninger fra de impliceredes side og tagen ministeren i forsvar, vi har oplevet fra især Venstre og Dansk Folkeparti. Hele dette omfattende røgslør over det faktiske forløb synes at føre frem til, at den ulovlige administration ikke får nogen konsekvenser eller at der tydeligt placeres et ansvar. Regeringen og Dansk Folkeparti holder nemlig sammen i denne sag, og dermed ser vi Det 12. bud i fuldt flor: "Det gør ikke noget, bare vi er de fleste".

Tydeligere kan det ikke vises, at der er gået råddenslab i vigtige dele af den offentlige moral. For konklusionen er, at det kan godt være, at det, der er foregået, er forkert. Men det betyder ingenting, for vi er mange der mener, at ministeren ikke gjorde det med vilje og hun havde i virkeligheden de bedst tænkelige hensigter, nemlig at beskytte unge kvinder under 18 år. Det afgørende er altså ikke, at vi i en retsstat alle er lige for loven og skal følge den. Nej, det afgørende er, at vi er et flertal af Folketingets medlemmer som vil holde hånden over Inger Støjberg. For som der står i Det 12. bud: "Det gør ikke noget, bare vi er de fleste". --- Så fat det dog!       

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Holger K Nielsen
21.02.18, 14:46
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
21.02.18, 12:03
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.02.18, 11:58
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.02.18, 09:35
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer” Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.02.18, 16:34
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.02.18, 14:57
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.18, 12:34
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring. Læs mere
Af Signe Munk
16.02.18, 08:39
Kald dog en spade for en spade. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her