*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En tak til præsident Trump.

USA's leder har sendt et wake up call til Europa.

Den 1. juni nåede det sidste års konstante undren over, hvad der dog sker i USA, et nyt højdepunkt. I de smukke omgivelser i rosenhaven ved Det hvide Hus meddelte præsident Trump på vanlig bombastisk vis, at USA ikke længere er en del af den store globale  klimaaftale fra COP 21 i Paris.

Meddelelsen kom ikke uventet, og det gjorde skuffelsen fra statsledere over hele verden heller ikke. Og så alligevel. For første gang var der nemlig ikke bare tale om en hovedrysten over endnu et Trump udspil. I lige så høj grad noterede man sig en ny beslutsomhed mange steder. Det blev taget alvorligt, at vi nu ikke længere kan nøjes med endnu engang at fortælle hinanden, at Donald Trump er anderledes. Vi er nødt til også at tage nogle konsekvenser af det.

Vi skal nu for alvor se i øjnene, at slagordet om "America First" betyder, at Trump er mere optaget af de arbejdsløse kulminearbejdere i West Virginia end han er af at være den vestlige verdens leder. Vi står med andre ord ved afslutningen af den internationale tilstand vi har levet med i over 70 år. Nemlig at USA lige siden Den 2. Verdenskrigss afslutning var "den frie verdens" stormagt og lagde den kurs vi andre fulgte. Vi europæere svøbte os ind under den amerikanske dominans militært, økonomisk og kulturelt. Men nu er vi i den situation, at USA ikke blot er blevet svækket i førerrollen på grund af især den kinesiske fremmarch, men at USA slet ikke længere ønsker førerrollen.

Det kan selvsagt føre til mild panik - som når vi oplever de nordiske statsministre i samlet flok rette en appel til Trump om ikke at forlade klimaaftalen. Men det kan også føre til helt anderledes tung realpolitik, som når den kinesiske premierminister og den tyske forbundskansler på deres møde i Berlin samtidig med Trumps udmelding både sværger fortsat troskab til Paris aftalen og intensiverer deres samarbejde blandt andet på  klimaområdet. 

I det hele taget har Angela Merkel med al tydelighed beskrevet, hvad det er, der sker i disse uger. Nemlig at vi ikke længere kan regne USA for en pålidelig allieret i arbejdet for at sikre klodens fremtid. Og derfor må Europa i højere grad selv tage ansvar for at stafetten kan gå videre. Ganske nødvendigt i nye alliancer, da aksen tværs over Atlanterhavet svækkes.

Måske vil det vise sig, at vi har grund til at sige tak til Donald Trump. Ikke fordi han fører en håbløst konservativ politik som er ude af trit med den teknologiske udvikling. Men fordi denne politik skaber et tomrum i de politiske balancer, vi har vænnet os til. Et tomrum som Europa er tvunget til at være med til at fylde ud. At han med andre ord - og sandsynligvis ganske utilsigtet - sender os et wake up call, som får os til at lukke øjnene op oven på vores af USA beskyttede Tornerose søvn. 

Den amerikanske politik tvinger os til at genopdage vore naboer. Den forgæves fælles henvendelse fra de nordiske statsministre til Washington D.C. kan være et signal om fornyet bevidsthed om nordiske fællesinteresser. Og på det større europæiske plan kan Trumps signaler medvirke til, at EU's ledere og EU's medlemslande omsider indser, at det ikke er tilstrækkeligt at drage et lettelsens suk, når EU-skeptiske populister må nøjes med 20-30% af stemmerne ved parlamentsvalg. Virkelige reformer, som kan forankre EU i langt højere grad i den europæiske bevidsthed, er nødvendige.

Vi har endnu ikke haft en Trump administration i Det hvide Hus i et halvt år. Overraskelserne vil sikkert fortsætte. Men der er nu ikke længere tvivl om, at manden faktisk mente hvad han sagde i valgkampen i fjor. Hvis denne erkendelse medvirker til at vi europæere vågner op til vores nye virkelighed og agerer konstruktivt, har han gjort os en tjeneste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her