*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Se mere tysk tv!

Vi kan lære af debatkulturen i vort sydlige naboland.

Billedet viser en mand på en let motorcykel på vej gennem en sandsynligvis indisk by. Nederst på billedet lyder spørgsmålet: "Hvor går turen hen?" Og svaret kommer, hvis man vender det farverige Go-Card om: "...vi foreslår en smut forbi Nabolandskanalerne." Man kan også læse, at fotografiet stammer fra en dramaserie på SVT1, og i det hele taget er kortet altså en reklame for at gøre brug af norsk, svensk og tysk public service tv.

Jeg kan helt tilslutte mig anbefalingen. Og når jeg tager emnet op her, er det fordi jeg netop har været nogle dage i Sydslesvig, og især har fået min opdatering om tragedien i Manchester via ARD og ZDF, altså Tyskland1 og Tyskland2. Det har endnu engang tydeliggjort, hvad jeg tit har konstateret hjemme foran skærmen her i Ærøskøbing: Tyske nyhedsudsendelser og aktuelle debatter har ofte en kvalitet man både kan glæde sig over og blive misundelig over.

OK, jeg er helt med på at Forbundsrepublikken har op mod 85 millioner indbyggere, mens vi her i Dronningeriget må nøjes med knap 5 1/2 millioner. Tyskernes talentmasse er med andre ord langt større end vores. Men der er også nogle kulturforskelle, som er meget markante, og som ikke har noget med kvantiteten at gøre.

Formålet med de tyske tv-aviser er så ganske tydeligt at oplyse seerne. At fortælle os, hvad der er sket. Samt at gøre det ud fra, at Tyskland ikke er verdens navle, men et levende samfund i verden i gensidig afhængighed af omgivelserne. Og man fastholder med hård hånd de gamle journalistiske dyder: at der er forskel på konkret, tilstræbt objektiv nyhedsformidling, og den mere subjektive kommentar til begivenhederne.

Sammenlignet med den hjemlige butik virker tyske nyhedsudsendelser derfor nemt noget stive og kølige. De er totalt blottede for falsk hyggesnak. Til gengæld bliver man oplyst!

Talentmassen får betydning når man ser på, hvad vi får at vide. Her er det ikke nok at give os en let oversættelse af udenlandske avisoverskrifter til dansk. Korrespondenterne er inde i stoffet på en velgørende professionel måde. 

I debatprogrammerne - og dem er der mange af på både ARD og ZDF - er der igen en kulturforskel. Deltagerne råber ikke i munden på hinanden, men taler ud af studiet. Formålet med debatten er jo nemlig ikke blot at brillere med egen viden, men fuldt så meget at gøre publikum i studiet og seerne hjemme ved fjernsynsmodtageren klogere. Man holder sig med andre ord for øje, at en tv debat er en teaterforestilling med et bestemt formål, nemlig at oplyse seerne. Derfor er det også sjækdent at man oplever ordstyreren som domptør i et cirkus med drillelystne dyr. Deltagerne her er nemlig vidende mennesker, der er optaget af det, der står på dagsordenen.

Kulturforskellen viser sig også ved, at man i de tyske debatter siger De til hinanden. Ganske som man gør i samfundet, med mindre der er tale om et sådant personligt bekendtskab, at man er blevet dus. Tyske debatter er også anderledes end vore hjemlige derved, at det i den tyske samfundsdebat bestemt ikker er forbudt at være gammel. Der er jo nemlig en chance for, at den gråhårede har lang og personlig erfaring med det emne, der skal drøftes. Men selvsagt er det også her talentmassen igen kommer i spil. Der er flere spændende seniorer i Forbundsrepublikken end hos os.

Overordnet set er der således i tysk tv fortsat bevaret en række gamle dyder og kvaliteter, som vi har ofret på hurtighedens og smarthedens alter. Man skal jo endelig ikke kede seerne. 

Jeg mindes somme tider et medarbejderseminar i DR for 12-15 år siden i den afdeling, der hed DR Kultur. Hver enkelt deltager i seminaret blev bedt om at nævne et udenlandsk tv program, som man kunne ønske vi havde en parallel til i Danmark. Det lykkedes mig at skabe absolut tavshed i den begavede forsamling. For det første fordi jeg nævnte et program, som ingen nogensinde havde hørt om. Det var et ugentligt program med den daværende tyske talk-show dronnning Sabine Christiansen. For det andet altså dette at jeg mnente, der kunne være noget at lære i Tyskland.

I de forløbne år tror jeg desværre ikke det danske snæversyn og optagetheden af først og fremmest amerikansk tv har flyttet sig. Så jeg tilslutter mig med fuld musik bagsiden af det Go-Card, jeg fandt på en café i Svendborg: "...vi foreslår en smut forbi Nabolandskanalerne."     

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her