*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tag apanagen fra Prins Henrik

Prinsens opførsel skader kongehusets anseelse og Danmarks image.

Jeg er ikke nogen varm tilhænger af monarkiet. Men når vi nu har det, så skal det leve op til sine forpligtelser og naturligvis gøre nytte for den skattefrie betaling en række af hoffets medlemmer modtager fra staten.

Kongehusets årpenge, den såkaldte apanage,blev senest drøftet for et årstid siden da en opinionsundersøgelse for TV2 og Politiken viste, at 70% af danskerne var imod at Prins Joachims børn skal have apanage, når de bliver myndige. Dronning Margrethe lukkede debatten hurtigt med en klog meddelelse om, at hoffet kun forventer, at der i næste generation bliver apanage til kronprinsparrets ældste søn, Prins Christian, når han bliver myndig.

Når kongehuset i denne tid er i medierne - og det er det jo løbende som en del af underholdningsindustrien - er det dog ikke økonomien, der dominerer. Men derimod uafbrudte rygter om følelsesmæssige spændinger, især mellem dronningen og hendes mand. Efter Dronning Margrethe i nytårstalen i fjor overraskende fortalte, at nu gik Prins Henrik på pension, har hans opførsel været genstand for utallige artikler i aviser og ugepresse. Naturligvis var der også flere der spurgte, om det var rimeligt at Prinsen bevarede sin skattefrie apanage på godt 8 millioner kroner om året, når han ingenting bestilte for pengene. Almindelige dødelige er jo vant til, at når man går på pension går man også ned i indtægt - ofte særdeles mærkbart.

Det var tydeligt nok ikke et emne politikerne på Christiansborg havde lyst til at røre ved, og alt forblev ved det gamle. Prins Henrik modtager fortsat 10% af den apanage, der gives til majestæten.

Men alt er ikke ved det gamle. Billedet af det medieeksponerede kongehus bliver nu gang på gang optagelser af en ensom dronnning, som med imponerende udholdenhed varetager sine forpligtelser, men ikke kan maskere at alderen begynder at tynge  og kroppen efterhånden er ret så belastet. Danskerne spørger stadig oftere om ikke det var fornuftigt, at dronningen trak sig tilbage og overlod tronen til kronprinsparret? Og endnu oftere lyder spørgsmålet, hvad det egentlig er, der forhindrer Prins Henrik i at være lidt oftere ved dronningens side?

Da der ikke kommer informationer om sagen, løber i stedet alskens rygter rundt. Det er uværdigt, men naturligvis kan man trække på skulderen og sige, at det er op til parterne selv, om de vil skade deres eftermæle. Omend det er svært at forstå, at et par så begavede mennesker som dronningen og hendes gemal ikke kan finde en mere værdig måde at tackle alderdommen og eventuelle uenigheder på.

Men på det seneste er der sket et kvalitativt spring i denne triste farce. Jeg tænker her på Prins Henriks pludselige og ubegrundede fravær ved det belgiske kongepars besøg. Det er direkte pinligt for dronningen, når hun efter til belgisk presse at have udtalt at både hun og hendes mand glæder sig til statsbesøget og at de begge vil være til stede, så alligevel står alene og tager imod. Endnu værre er det, at det også er en uforskammethed over for det belgiske kongepar. Til overflod understreget af, at der ikke var tale om sygdom, men at det viste sig Prins Henrik såmænd var taget på en forlystelsestur til Tenerife! 

Nu er der ikke længere tale om en trist ægteskabsforestilling for åbent tæppe. Nu er der tale om at Prins Henrik ved sin opførsel skader kongehusets anseelse og Danmarks image. Det politiske svar bør være, at regering og Folketing viser mod og inddrager prinsens apanage. Det bør være konsekvensen af, at han nu på en ny og ulykkelig måde lever op til titlen i Stéphanie Surrugues glimrende portrætbog om ham fra 2010: "Enegænger - portræt af en prins."

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her