*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mobilisering i yderområderne

Udkantsdanmark erkender stadig stærkere, at samarbejde er nødvendigt.

Det er med et stort smil jeg konstaterer, at den bog forskere på Københavns Universitet har lavet om folketingsvalget i sommeren 2015 hedder det samme som den bevægelse, vi startede på Ærø i sensommeren 2014: "Oprør fra udkanten". Bogen udkom her i uge 12, men jeg hørte om den tre uger tidligere. For ved det traditionsrige radikale Isefjordsstævne i Holbæk den 4. marts sad jeg i panel med den ene af bogens forfattere, professor Kasper Møller Hansen, som gennemgik en række af undersøgelsens vigtigste konklusioner. Den, der gjorde størst indtryk på mig, var oplysningen om, at ved valget i 2015 stemte mere end 40% af vælgerne på et andet parti end det de havde givet deres kryds i 2011. Tydeligere kan det ikke siges, at gamle dages partiloyalitet er forsvundet. Professoren så i øvrigt oprøret først og fremmest markeret af det fænomen, man har døbt "det gule Danmark". Altså de egne, hvor Dansk Folkeparti i 2015 blev det største parti, hvilket vil sige stort set hele Sønderjylland og store dele af Vestsjælland. Men oprøret er bredere end som så, og kan ikke blot defineres gennem partisympati.

Når man som jeg rejser meget i Udkantsdanmark og holder stakkevis af foredrag og møder om skævvridningen af landet, er det tydeligt at mærke, hvordan holdningen til den urimelige udvikling flytter sig. Stadig flere steder vinder forståelsen frem om, at man ikke får noget forærende. Der kommer ingen gaver oven fra. Man må kæmpe selv.

Tit starter det med, at købmandsbutikken eller kroen eller noget helt tredje drejer nøglen om. Hvorefter behjertede mennesker siger, at det skal være løgn. Og et borgerinitiativ er født. Det kan vise sig at få stor betydning for overlevelsesviljen i landsbyen. 

Andre steder benytter man den formelle adgang vi har haft siden 1994 til at oprette lokalråd eller udviklingsråd. I Nationalencyklopædien kan man læse, at det ikke er ret mange steder, man har benyttet muligheden. Men det er mit indtryk, at det efter strukturreformen i 2007 forandrede sig. At vi nu kun har 98 kommuner tilbage medførte mange steder behovet for at man organiserer sig på lokalt plan og kan sikre, at lokale ønsker i hvert fald bliver hørt i bestyrelsen inde i den kommunale hovedstad. Lad mig blot nævne, at Silkeborg og Vejle kommuner hver har 26 lokalråd, Sorø har 16 og Hillerød kommune har 11 lokalråd. Og listen kunne fortsættes. Når man har prøvet at deltage i møder og generalforsamlinger med kredse af lokal- eller udviklingsråd, er man ikke i tvivl om, at rådene har stor betydning for den lokale fornemmelse af samhørighed. Om de får noget gennemført via kommunalbestyrelsen er meget forskelligt og afhænger naturligvis af, om ildsjælene også forstår det politiske spil og om det kommunale flertal på sin side er opmærksom på farerne ved den kommunale centralisering - som mange steder er lige ødelæggende som den statslige.     

Initiativer, der række ud over lokalsamfundet, udvikles for tiden i det projekt om "Landsbyklynger" som er sat i søen af DGI, Lokale og Anlægsfonden samt Realdania. Det er planen, at der i perioden 2016-18 skal etableres op til 25 landsbyklynger. De defineres som "en model for landsbyudvikling, som skal understøtte samarbejdet på tværs af landsbyer. Målet er at vise nye veje til, hvordan dette samarbejde kan skabe grundlag for det gode liv på landet." Projektet er altså under udvikling, og der er ikke lukket for tilgang. Interesserede lokalområder har frist frem til 1. maj, hvis man er interesseret i at søge om at blive godkendt - og støttet - som landsbyklynge. Jeg tænker med glæde tilbage på en herlig dag på Gerlev Idrætshøjskole i det sydvestlige Sjælland, hvor den lokale landsbyklynge havde en lang række initiativer, og det var tydeligt at netop dette bredere samarbejde var tilrettelagt på en spillevende måde, der gik på tværs af generationerne.

Jeg er helt med på, at hverken lokalråd eller landsbyklynger forandrer samfundsudviklingen afgørende. Men jeg er sikker på, at de har stor mobiliserende effekt. De er nemlig tegn på, at lokale kredse har forstået til bunds, at kun hvis man aktivt kæmper for at sikre sit landlige lokalområdes overlevelse, har det en chance. Og denne erkendelse er en helt central del af kampen for et Danmark i en bedre balance, end den vi ser i dag. Et Danmark præget af en langt mere alsidig udvikling til gavn ikke blot for yderområderne, men for hele landet.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her