*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg gentager: Der er brug for et landdistriktsfilter!

Det er glædeligt, at der for alvor er kommet gang i diskussionen om behovet for at ny lovgivnings konsekvenser for Udkantsdanmark bliver belyst.

I en blog den 22. november støttede jeg det initiativ, Landdistrikternes Fællesråd har taget med et forslag om, at al ny lovgivning skal gennem et "landdistriktsfilter" for at man kan se, hvilke konsekvenser loven vil få for Udkantsdanmark. Også organisationen Danmark på Vippen har gjort sig lignende tanker og har fremsat forslag om et "balancefilter."

Diskussionen om behovet for et sådant filter er ikke ganske ny. Allerede i år 2000 blev der nedsat en arbejdsgruppe under Indenrigsministeriet, der fik til opgave at lave en rapport med vurdering af regionale konsekvenser i beslutningsprocesserne. Rapporten med forslag om mulige rutiner, man kunne indføre, kom i 2001, uden der dog skete noget videre i sagen. Men i december 2014 fremsatte SF et beslutningsforslag i Folketinget - B46 kom det til at hedde på christiansborgsk - om, at der skulle indføres et "udkantsfilter" på al lovgivning. Forslaget var tydeligt nok for tidligt ude, for det fik kun støtte af SF og Enhedslisten.

I de forløbne to år er der imidlertid sket meget i diskussionen om skævvridningen af Danmark, og uanset om man nu vil foretrække at tale om et landdistrikts-, balance- eller udkantsfilter, så begynder den politiske idé at fænge. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, har sammen med Landbrug & Fødevarers direktør, Karen Hækkerup, sendt et indlæg rundt i medierne, så nu er landbrugets største organisation altså også med på idéen. Senest har Fællesrådet spurgt 34 borgmestre i relevante kommuner om deres syn på ønskeligheden af et sådant filter. 28 af borgmestrene har svaret tilbage, at et landdistriktsfilter på al lovgivning er en god eller en rigtig god idé. Tre borgmestre har svaret negativt og tre har ikke reageret.

Det noteres, at Lars Løkke Rasmussen inden han blev statsminister udtalte sig positivt om et udkantsfilter, men at han er blevet tavs om sagen siden han rykkede ind i Statsministeriet. Men der er adskillige Venstre borgmestre blandt tilhængerne af et filter. En af dem er borgmesteren i Assens, Søren Steen Andersen, som i et indlæg i Fyens Stiftstidende i fjor argumenterede for et filter. Det var i den forbindelse Lars Løkke udtalte sig positivt om idéen. Nu siger Søren Steen Andersen den 15. december til samme avis, at "jeg er normalt imod mere regulering, og at vi skal administrere os ihjel, men skævvridningen af Danmark er blevet så blodig, at det er nødvendigt med et sådant filter. Vi lever i et land, hvor vi i de mindre byer oplever, at dommeren er væk, politistationen er væk, hvor virksomhederne lukker. Brikker der skubber til hinanden og gør, at tingene havner i de store byer. Kreditforeninger og banker vil ikke finansiere huskøb og virksomheder i landdistrikterne på grund af alt det her."

Assens borgmesteren understreger også, at han vil fortsætte med at bringe idéen om et filter op i partiet Venstres forskellige fora. Hans kollega i Jammerbugt kommune, Mogens Garde, mener den største hindring for idéens gennemførelse er embedsværkets konservatisme. Garde siger om embedsmændene, at "de er meget systembevarende og gør intet for at ændre på skævvridningen af landet.De tror, at der kører bybusser hvert femte minut i hele landet. Hvis ikke vi tvinger dem, der alle sidder i København, til at kigge på hvilke konsekvenser beslutningerne i statsadministrationen har på resten af landet, sker der ikke noget."  

Der er næppe tvivl om, at for ministre og embedsmænd vil tanken om et landdistriktsfilter være ubehagelig. Indførelsen af et filter vil koste penge, for det vil kræve både tid og kompetence at skulle indtænke regionale konsekvenser i ny lovgivning. Så umiddelbart vil indførelsen af et filter betyde mere bureaukrati.

Omvendt må man sige, at hvis der intet foretages vil lovgivningen uforandret blive gennemført ud fra en hovedstadsbaseret rationalitetstænkning med den konsekvens, at det som Assens borgmesteren nu kalder den blodige skævvridning af landet, vil fortsætte. I den situation er der efter min mening ingen tvivl om, at indførelsen af et landdistriktsfilter er en nødvendighed.       

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her