Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Da formanden smed værdigheden på gulvet

Pia Kjærsgaards udtalelser om EU som en rotterede bør være uforenelige med hvervet som Folketingets formand.

Embedet som Folketingets formand betragtes som landets fornemste. Derfor honoreres det også på samme lønniveau som statsministerens med omkring halvanden million kroner om året. Det er formanden, der skal lede Folketingets arbejde og sørge for det foregår efter både skrevne og uskrevne regler, herunder at man taler pænt til hinanden. Og formanden skal lede Folketingets administration med flere hundrede ansatte. 

Da Pia Kjærsgaard i fjor blev valgt som tingets første kvindelige formand blev der fra flere sider udtrykt skepsis over, om hun mon havde format til personligt at opretholde den værdighed, der traditionelt knytter sig til embedet. Kunne en så skarp polemiker som hende hæve sig op og virkelig være hele tingets formand? Kunne en politiker, som i så høj grad havde sat skel, gå ind i den helt anderledes samlende og inkluderende funktion, som det indebærer at være Folketingets formand? 

Nu mere end et år senere kan det konstateres, at fru Kjærsgaard fungerer upåklageligt som formand i det daglige, og har vist klar fornemmelse for, hvornår nogle af tingets medlemmer træder lidt ved siden af. Til gengæld har hun et par gange skabt polemik ved at gå ud med subjektive udtalelser af en art, som efter manges mening ikke sømmer sig for Folketingets formand. Nuvel, man kunne mene, at det var diskutabelt, og det var ikke massive fejltrin. 

Men forleden gik det rivende galt for åben tv-skærm. Indgangen til det hele var sagen om Dansk Folkepartis misbrug af EU midler, og der er jo ikke tvivl om, at det eneste rigtige Pia Kjærsgaard kunne gøre var at sige, at den sag ønskede hun - fordi hun nu er Folketingets formand - ikke at udtale sig om. Men noget sådant er helt imod hendes natur, så i stedet udtalte hun sig for fulde gardiner: "Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os - og det har vi - kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad det egentlig er, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg det ville være en rigtig god gerning."

Den udtalelse var så opsigtsvækkende, at Pia Kjærsgaard senere blev spurgt om hun virkelig mente det udtryk? Svaret viste, at fruen bestemt ikke havde fortrudt. Hun fastholdt rottereden.

Det er jo i virkeligheden fuldstændig grotesk. Formanden for det danske parlament betegner EU - som et stort flertal af parlamentets medlemmer går ind for vi skal være medlemmer af - med et af de værst tænkelige skældsord. Som et sammenrend af ulækre skadedyr. Nu må vi sige, at det sjældent vækker større international opsigt, hvad danske politikere siger. I det konkrete tilfælde må man tilføje "heldigvis". For hvis nogen i EU har bemærket formandens udtalelser, så gør de næppe den danske regerings vanskelige forhandlinger om parallelaftale til politisamarbejdet eller om landbrugspakken nemmere. 

Endnu mere grotesk bliver det, hvis man ser på udtalelsen i national sammenhæng. DF har haft en så løsagtig omgang med EU midler, at der nu er tale om en tilbagebetaling på over 2 1/2 million kroner. Det venligste man kan sige om situationen er, som partiformand Kristian Thulesen Dahl har gjort, og kalde det "gedigent sjusk." Men nu kommer så Folketingets formand og siger, at nå ja, partiet har dummet sig, men det kan i sidste ende føre til noget vældig godt. Nemlig at vi kan få noget mere åbenhed så der bliver lukket op for, hvad der egentlig foregår nede i "rottereden". Ikke blot søger hun at flytte fokus i sagen, hun vover også at gøre det i en situation hvor hendes eget parti nægter at lægge alle bilag i sagen på bordet - netop ellers hvad DF i langt mindre sager har krævet af alle andre partier.

Fru Kjærsgaards udtalelser har også betydning ud over den konkrete sag. Hun er ganske enkelt i fuld gang med at nedbryde respekten for det fornemme embede, hun for øjeblikket varetager. Hvis man tænker tilbage på hædersmænd som Karl Skytte, Christian Mejdahl, Henning Rasmussen og adskillige andre tidligere formænd for Folketinget, husker man personligheder som med både klogskab, værdighed og humor var med til at styrke respekten for folkestyret. Men de vidste helt ind i rygmarven, at skulle de fungere i embedet måtte de lægge bånd på deres egne veludviklede evner som debattører og polemikere. Det var prisen for at kunne tjene helheden. Vi må konstatere, at en sådan ydmyghed til gavn for folkestyret og til fremme af den nationale respekt for, hvad der foregår på Christiansborg, er Pia Kjærsgaard aldeles ude af stand til at præstere.              

 

  

  

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.