En god dag for Ø-Danmark
Nu sker der omsider noget med de dyre færgepriser til landets øer. Men der er endnu lang vej i mål.
Mandag den 15. august 2016 er en vigtig dag for Danmarks færgeafhængige øer. For da tages omsider det første skridt frem mod ligestilling mellem transport over land og transport over vand. I årevis har der været talt om, at de dyre færgepriser er en diskriminerende forhindring for øernes muligheder for samkvem med det øvrige land. For både turismen og det øvrige erhvervsliv ganske som for beboerne er de dyre færgepriser et voldsomt handicap.
Et folketingsudvalg udregnede i fjor, at det vil kræve et tilskud på 281 millioner kroner at gennemføre "landevejsprincippet", som er det udtryk man bruger om den trafikale ligestilling. Ikke mindst den daværende opposition gav udtryk for, at de penge skulle man nok finde. Det var jo "peanuts", som den konservative Mai Mercado udtrykte det. Men efter de blå partier kom til magten, blev det pludselig betydeligt vanskeligere at finde pengene. På finanslov 2016 blev det blot til 48 millioner beregnet til andet halvår, og en beslutning om, at der derefter årligt skal afsættes 95 millioner. Vi er med andre ord kun 1/3 af vejen til at landevejsprincippet er gennemført. Samtidig blev det dog formuleret, at det er landevejsprincippet, politikerne sigter mod, og der er ikke tvivl om, at færgepriserne også vil indgå i drøftelserne om finanslov 2017.
Politikerne har også bestemt, at støtten skal anvendes i "skulderperioderne", det vil sige i månederne op til sommerferien og i månederne efter. I første omgang altså nu fra 15. august til 13. november.
Det er lidt forskelligt, hvordan prissænkningerne udmøntes rundt på de 27 småøer og på de fem større øer: Læsø, Fanø, Samsø, Ærø og Bornholm. Men at der er tale om mærkbare forandringer kan ses ved at tage et par tal fra Ærø-færgerne. Her plejer en enkelt personbillet at koste 123 kroner - men i rabatperioden vil man blot skulle betale 39 kroner. Og den store udskrivning, når man vil have bilen med, bliver pludselig til et overkommeligt beløb som 162 kroner for en returbillet til bilen.
Som man måske har lagt mærke til i medierne, så har de større øer investeret i pr-kampagner op til prisnedsættelsen. For det nytter ikke meget at have et godt tilbud, hvis ikke folk er klar over, at tilbuddet eksisterer. Det er ikke for meget sagt, at det er med tilbageholdt åndedræt man rundt på øerne nu venter på hvilken effekt prisnedsættelserne vil få. Kommer der nu en vækst i antallet af endagsturister uden højsæsonen? Vil det kunne mærkes i weekenderne rundt på hoteller og Bed & Breakfast logier, at det er blevet mærkbart billigere at lave et øbesøg?
Det er muligt, at gennemførelsen af blot en tredjedel af landevejsprincippet på årsbasis er for lidt til at give den helt store effekt. Men under alle omstændigheder er indførelsen af trafikal ligestilling et af de vigtigste greb politikerne kan gøre for at slagordet om "vækst i hele Danmark" også omfatter de særlige dele af landet, som de færgeafhængige øer med deres 60.000 indbyggere udgør. Så selv om der stadig er et langt stykke vej, før vi er i mål, er den 15. august en god dag for Ø-Danmark.