Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skattelettelser eller kommunale jordbær?

Socialdemokraterne vil ikke have skattelettelser. De vil hellere have kommunale jordbærbede.

Regeringen planlægger skattelettelser for mere end 20 mia. kroner. Skatten på arbejdsgiverbetalt telefon fjernes. Registreringsafgiften skal endnu et hak ned, så den er næsten halveret siden valget. Prisen for at køre over Storebælt skal sænkes. Og der er meget mere godt på vej.

Socialdemokraterne er forfærdede over udsigten til, at danskerne kan købe nyere, sikrere biler billigere end i dag og komme rundt i landet uden at skulle betale helt så meget for det som før. ”Et katalog af ubehageligheder” kalder socialdemokraterne alle disse forslag, der ellers lyder ganske behagelige.

I socialdemokraternes verden er 1 krone opkrævet i skat lige med 1 krones velfærd. 20 milliarder færre skattekroner gør velfærden 20 milliarder dårligere, siger de. Socialdemokraterne ønsker desværre aldrig at diskutere, om de mere end 1.000 milliarder kroner, der hvert år opkræves i skatter og afgifter, rent faktisk bliver brugt fornuftigt. Om pengene går til velfærd eller gøgl. Om danskernes personlige velfærd kunne forbedres, hvis de fik bedre mulighed for selv at bruge penge på det, der er velfærd for netop dem.

Der er ellers nok at diskutere. Blandt de ting, socialdemokraterne opfatter som velfærd – fordi de er betalt af skattekroner – finder vi kommunale vækningsordninger, uddeling af træer til borgerne, kommunale jordbærbede, bycykler til 48.000 kroner stykket og mangfoldighedskonsulenter til 2.000.000 kroner om året. For blot at nævne nogle af de mere farverige eksempler.

De skattelettelser, der er nævnt her, gør det billigere at være danskere, billigere at købe en ordentlig bil og billigere at komme rundt i landet. Lettelser i indkomstskatten gør det mere attraktivt at arbejde og dermed mindre attraktivt at lade være. Skattelettelser giver helt generelt mere vækst, mere frihed, flere muligheder og mere velstand.

Socialdemokraterne har lært sig selv at være modstandere af skattelettelser og opstille en falsk modsætning mellem skattelettelser og bedre velfærd. Vi hører det, hver gang borgerlige foreslår at sænke en skat eller en afgift.

Kan det virkelig passe, socialdemokraterne hellere vil have kommunale vækningsordninger end økonomisk vækst. At de hellere vil have milliondyre mangfoldighedskonsulenter end øget beskæftigelse? At de hellere vil have kommunale jordbærbede end skattelettelser?

Eller kan vi en dag blive enige om, at skattelettelser og velfærd ikke er hinandens modsætninger?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her