*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når regelhysteriet går over gevind

Det er nemt at lave nye regler. Og nogle gange for nemt.

For nylig valgte Fødevarestyrelsen at forbyde katte på et plejehjem. De fire huskatte på Rolstruplund Plejecenter på Mors havde ellers skabt glæde hos både plejehjemsbeboere og personale. Men risikoen for at kattene kom i køkkenet og kunne skabe problemer omkring hygiejnen, fik Fødevarestyrelsen til at kræve kattene fjernet.

Heldigvis greb fødevareministeren hurtigt ind og krævede, at kattene kom tilbage på plejehjemmet. For selvfølgelig kan der findes en fornuftig løsning, hvor det er muligt både at tage hensyn til fødevaresikkerheden og til de ældres ønske om at have husdyr.

Et plejehjem er de ældres hjem, når de ikke længere kan klare sig selv i deres tidligere hjem. Og selv om man har behov for ekstra hjælp og pleje, skal det ikke gøre beboeren umyndig. Det handler om at have respekt for og vilje til netop at gøre hjemmet så privat som muligt.

Dertil kommer, at kattene var med til at give ro og tryghed hos demente, der ellers kan have svært ved at falde til ro.

Også personalet har været glade for kattene og deres indflydelse på plejehjemmets beboere. Og mon ikke personalet udmærket ved, at det gælder om at holde kattene væk fra køkkenregionerne, da katte og tilberedning af mad kan være en hygiejnisk udfordring.

Alligevel vælger Fødevarestyrelsen at kræve kattene fjernet. Som om alle de andre hensyn end hygiejne er ligegyldige.

Desværre er dette eksempel ikke enestående. På et tidspunkt måtte jeg som minister tage en diskussion med styrelsen om snobrødsdej i børnehaven, og om hvorvidt børnene måtte skrælle kartofler udenfor eller ej.

For et par år siden mente Fødevarestyrelsen, at vi skulle forbyde den traditionelle måde at producere tørfisk på. Tørfisk er en saltet, tørret fladfisk, som er fremstillet i dele af Vestjylland. De hænger til tørre i fri luft i en uges tid, mens håndtering af fiskene før og efter tørringen foregår indendørs.

Fødevarestyrelsen mente, at det var i strid med hygiejnereglerne, at fiskene, mens de hang til tørre, kunne blive udsat for mågeklatter. Men da man tager skindet af, før man spiser fisken, så er risikoen for mågelort i munden ikke så stor. Og i al den tid nogen kan huske tilbage, er fisken blevet bearbejdet på denne måde.

Jeg spurgte til, hvor mange der var blevet syge eller døde af at spise tørfisken. Fødevarestyrelsen havde ikke kendskab til, at forbrugere var blevet syge af fødevaren, men alligevel fik jeg forelagt syv forskellige løsninger for, hvordan man kunne ændre på reglerne for fremstilling af fiskene. Beslutningen blev at lade reglerne være, som de var, så tørfisken kunne produceres på samme vis som i de sidste mindst 100 år.

Vi har udviklet en kultur om hellere en regel for meget. Så kan vi lægge ansvaret fra os og sige, at det følger reglerne.

Der er ingen, der ønsker at blive syge pga. dårlig fødevarehygiejne. Men det bliver man heller ikke, selv om der gives plads til sund fornuft og ansvarlighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her