*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europol-aftalen har allerede haft konsekvenser

Danmark har ikke længere indflydelse på Europol.

Danmark har ikke længere stemmeret i Europols bestyrelse. Det betyder, at Danmark kun har observatørstatus og dermed ikke kan være med til at bestemme, hvilken vej Europol skal bevæge sig. Det er en væsentlig forringelse af Danmarks status og indflydelse og en væsentlig konsekvens af det danske nej.

Dansk politi ikke længere direkte søgeadgang i Europols databaser. Det er i sig selv et problem, men det betyder også, at det danske politi er afskåret fra at benytte nye teknologier knyttet til databaserne – for eksempel en kommende ordning, der skal give efterforskere direkte adgang til Europols databaser via smartphone. Det havde været en væsentlig forbedring for det danske politi, nu er der i stedet tale om en væsentlig forringelse. Det er også en væsentlig konsekvens af det danske nej.

Konsekvenserne er tydelige, men alligevel fortæller nej-siden os, at alting er som før. Selv Jyllands-Posten skriver ting som: ”Danmark har problemfrit fået en særaftale”, ”man skal lede med lup for at opdage forskellene i den praktiske virkelighed” og ”Danmark har stille og roligt fået en særaftale, der sikrer os fortsat deltagelse i Europol-samarbejdet, og tilbage står hovedparten af ja-siden fra folkeafstemningen i december 2015 med ikke så lidt røde ører.”

Men det er ikke korrekt. Særaftalen har allerede fået konsekvenser for Danmark. Det behøver man ikke en lup for at se. Man skal snarere lukke øjnene for ikke at se det.

Også Dansk Folkeparti bruger den nye særaftale til at fortælle, at Europol-forløbet er endt, som partiet hele tiden har sagt. Dansk Folkeparti garanterede danskerne en ordning, der ville stille os på samme måde som tidligere, selvom danskerne stemte nej ved folkeafstemningen den 3. december 2015. Det er ikke tilfældet med aftalen.

Vi er ikke stillet på samme måde. Både vores indflydelse, status og muligheder er forringet.

Nej-siden siger, at Danmark stadig har adgang til Europols databaser, og dermed er alting som det plejer. Alting er ikke som det plejer. Siden 1. maj har dansk politi kun kunnet få adgang til oplysninger ved at spørge Europols personale om hjælp. Tidligere havde ca. 100 danske politibetjente direkte adgang, men det har de ikke mere. Processer tager tid, og ved at sætte et mellemled ind i søgeadgangen i Europols informationssystem, vil søgeprocesserne fremover tage længere tid.

Sidste år foretog dansk politi 92.500 søgninger i Europols database. I alle disse søgninger skal dansk politi fremover gennem et ekstra led. Særaftalen betyder mindre medbestemmelse i forhold til, hvilken vej Europol skal gå i fremtiden. Den betyder længere og mere besværlige processer ved søgning i Europols database, og den betyder en forringelse af dansk politis mulighed for at udnytte den teknologiske udvikling.

Det er væsentlige konsekvenser for dansk politi, som formentlig vil føre til konsekvenser for danske borgere.

Vi står dårligere end før. Det er konsekvensen af det danske nej.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her