*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De ansvarsforskrækkede danskere

- som helst vil havde andre til at styre deres liv.

Liberal Alliance og de Konservative har genoplivet forlaget om, at de 12,5% af lønnen, som mange danskere hver måned indbetaler til statens feriekonto, skal udbetales sammen med lønnen.

Forslaget gengav BT under den misvisende overskrift ”LA og K vil tage feriepengene fra danskerne”. Mange reagerede forarget på det, de troede var et forslag om tage folks penge fra dem. Da de opdagede, hvad forslaget i virkeligheden handlede om, var forargelsen om muligt endnu større. Det virkede, som om det var værre, at folk selv skulle administrere deres penge, end at politikerne tog pengene fra dem.

En stor del af danskerne mener tilsyneladende, at feriepengeordningen er god, fordi de ikke selv er i stand til at spare op til ferie. Og fordi de ikke selv er i stand til at administrere deres penge, skal alle andre også have indefrosset 12,5% af deres løn, som de så kan få udbetalt senere (hvis de husker at bede pænt om det).

Mon disse ansvarsforskrækkede danskere er trygge ved selv at skulle administrere deres julegavebudget, eller ville de foretrække, at staten også passede på de penge? Hvad med pengene til huslejen? Eller pengene til tøj og tandlæge?

Hver eneste krone, danskerne selv får lov til at administrere, er i fare for at blive brugt forkert!

Og sådan må det nu engang være. Sådan er det med alt, man har ansvar for – det er ens eget ansvar. Vil man have mulighed for at holde ferie, kan man spare op til dét. Vil man have råd til jul, tandlæge og tøj, må man sørge for at lægge penge til side til dét.

Der var engang (ja, det lyder som et eventyr), hvor danskerne satte en ære i at klare sig selv, i selv at tage ansvar for, og vare på, sig og sine. Hvordan kom vi hertil, hvor så mange bliver så skræmte over udsigten til selv at skulle at administrere deres løn?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her