Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Myndighedsfejl – version ørredrogn

Om fire ton ørredrogn og to millioner kroner der forsvandt.

Det burde være uden for enhver diskussion, at myndighederne yder erstatning, hvis de laver fejl, der påfører borgerne tab. Men nej. Sådan er det ikke altid.

For tre år siden fik en dansk virksomhed beslaglagt fire ton ørredrogn. Fødevarestyrelsen mente, at ørredrognen kom fra dambrug uden autorisation og skred derfor til beslaglæggelse og bøde – selvom autorisation ikke er et krav i lovgivningen. Det var EU-kommissionen, der blev nødt til at fastslå dette over for Fødevarestyrelsen, som siden droppede beslaglæggelsen af rognen og frafaldt den administrative bøde, der var givet for brud på en regel, der ikke fandtes.

I mellemtiden var rognen – efter et års beslaglæggelse og opbevaring – blevet for gammel og ubrugelig. Virksomheden havde tabt mere end to millioner kroner.

Så skulle man tro, at Fødevarestyrelsen kunne yde erstatning. Men nej.

Fødevarestyrelsen afviste at erstatte milliontabet med henvisning til, at der ikke var tale om en ”tilstrækkelig kvalificeret fejl”. En kvalificeret fejl er, når myndigheden har overskredet sine skønsbeføjelser ”åbenbart og groft”. Og myndighedens erstatningsansvar baserer sig på, hvorvidt ”der foreligger en grovhed i den offentlige myndigheds handling, der ligger over en vis tærskel, som i sidste instans afgøres af domstolene”, som det hedder i Kammeradvokatens notat.

Det er jo helt galt.

Når Fødevarestyrelsen ikke overholder de gældende regler og er skyld i, at en dansk virksomhed lider et milliontab, må det være styrelsens ansvar at yde erstatning. Hvis reglerne ikke giver mulighed for erstatning, skal reglerne ændres.

De selvsamme myndigheder ville slå sig på lårene af grin, hvis en borger påførte det offentlige et tab i millionklassen og prøvede at forklare sig med, at der ikke var tale om en ”tilstrækkelig kvalificeret fejl”.

Vi skal kunne have tillid til myndighederne.

Dem, der kontrollerer borgere og virksomheder, skal kende den gældende lovgivning. Og når myndighederne begår fejl – hvilket aldrig helt kan undgås – skal myndighederne ikke bare erkende det, men også følge op med kompensation for det tab, fejlen måtte påføre borgerne. Det kan man forvente af et retssamfund.

Myndighederne er ikke til for deres egen skyld, men for borgernes skyld. Også de borgere, der lever af at sælge ørredrogn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her