Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

100 år – alligevel ikke i mål

I dag har selv mændene indset, at vi dog dur til andet end kartofler og sovs. Men der mangler fortsat flere kvinder i politik.

”Der vil nu ske noget meget mærkeligt, mine Herrer; en Dame har forlangt Ordet og vil komme til at tale. Efter Valgloven kan jeg ikke nægte det, og jeg beder Dem derfor om at høre hende og huske, at det er en Dame, der taler til os. Her må derfor være absolut Ro.”

Ordene tilhører den mandlige ordstyrer ved et vælgermøde i 1890 i København. Damen, han talte om, var Louise Nørlund, skolelærer i København og kvindesagsaktivist. Ordstyrerens formulering understreger, hvor skelsættende det dengang var, når en kvinde bad om ordet – og at kvinder i front var et absolut særsyn.

Dengang mente man ikke, at kvinders ord havde samme vægt som mænds, eller at kvinder kunne varetage de præcis samme erhverv som deres ægtefæller. Kvinder var en slags andenrangsborgere.

Og den holdning var udbredt – selv blandt uddannede og oplyste. Tag nu for eksempel Carl Ploug. Koldingenser, journalist og digter, medlem af Folketing og Landsting og politiker for partiet Højre. Carl Ploug var kendt for sin fritænkning og som stærk advokat for den personlige frihed. Men tilsyneladende ikke når det gjaldt kvinderne. Ved førstebehandlingen af et lovforslag i 1880’erne, der skulle give kvinder stemme- og valgret ved kommunale valg, sagde Carl Ploug:

”Jeg tror på ingen måde, at kvinder er særligt skikkede til Lovgivningsvirksomhed; thi rolig overvejelse og logisk slutning turde vel være hovedbetingelserne for med held at kunne deltage i den. […] Jeg tror, at kvinden bør være, hvad allerede Bibelen kalder hende: Mandens Medhjælp, men hans Medhjælp i det private Liv. Som sådan kan hun udrette overordentlig meget.”

Heldigvis er vi i vores del af verden kommet videre derfra. Og i dag har selv mændene indset, at vi dog dur til andet end kartofler og sovs.

I 1915 fik kvinderne stemmeret. I 1924 fik vi Danmarks første kvindelige minister, Nina Bang. Og i 2011 fik Danmark sin første kvindelige statsminister.

Nu er jeg jo én af de gamle på Christiansborg – i hvert fald når vi regner i anciennitet. Jeg var heldig at blive valgt i 1990. Venstre var i regering, så der var gode poster – også til os nyvalgte, hvor der jo ellers var tradition for, at man først skulle gøre sig fortjent til visse poster – blandt andet til en plads i Folketingets Europaudvalg.

Jeg glemmer aldrig, da jeg sammen med min tidligere kollega, Charlotte Antonsen, kom gående hen ad gangen og ind i Europaudvalgets mødelokale til vores første møde i udvalget. Der sad de ældre socialdemokratiske koryfæer som Risgaard Knudsen, Ivar Nørgaard og Karl Hjortnæs med udtryk i hovedet, der tydeligt sagde: ”Småpiger, I er vist gået forkert”. Men det var vi ikke! Og siden fik vi et superfint samarbejde.

Én af grundene til, at jeg holder af politik, er, at min oplevelse af dagligdagen på Christiansborg er, at vi har respekt for hinanden. Det betyder ikke så meget, om du er mand eller kvinde, ung eller gammel. Det, der tæller, er, om du har nogle idéer, kan argumentere for dem og får dem gennemført!

Og det samme gør sig gældende for mig i kvindekampen. Vi skal være skarpe på de reelle problemer og finde de rette løsninger, så vore døtre kan leve det liv, de gerne vil. Vi er en generation, der i den grad kan takke vore forfædre for at bane vejen for os. Alligevel er vi bestemt ikke i mål endnu.

Selvom det nu er 100 år siden, at man første gang kunne stemme på en kvinde til Folketinget, så er vi stadig i mindretal. Med 67 kvinder ud af 179 mangler der 22 for at nå op på de 50 pct. Tænk hvilket potentiale Danmark går glip af…

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her