Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

100 år – alligevel ikke i mål

I dag har selv mændene indset, at vi dog dur til andet end kartofler og sovs. Men der mangler fortsat flere kvinder i politik.

”Der vil nu ske noget meget mærkeligt, mine Herrer; en Dame har forlangt Ordet og vil komme til at tale. Efter Valgloven kan jeg ikke nægte det, og jeg beder Dem derfor om at høre hende og huske, at det er en Dame, der taler til os. Her må derfor være absolut Ro.”

Ordene tilhører den mandlige ordstyrer ved et vælgermøde i 1890 i København. Damen, han talte om, var Louise Nørlund, skolelærer i København og kvindesagsaktivist. Ordstyrerens formulering understreger, hvor skelsættende det dengang var, når en kvinde bad om ordet – og at kvinder i front var et absolut særsyn.

Dengang mente man ikke, at kvinders ord havde samme vægt som mænds, eller at kvinder kunne varetage de præcis samme erhverv som deres ægtefæller. Kvinder var en slags andenrangsborgere.

Og den holdning var udbredt – selv blandt uddannede og oplyste. Tag nu for eksempel Carl Ploug. Koldingenser, journalist og digter, medlem af Folketing og Landsting og politiker for partiet Højre. Carl Ploug var kendt for sin fritænkning og som stærk advokat for den personlige frihed. Men tilsyneladende ikke når det gjaldt kvinderne. Ved førstebehandlingen af et lovforslag i 1880’erne, der skulle give kvinder stemme- og valgret ved kommunale valg, sagde Carl Ploug:

”Jeg tror på ingen måde, at kvinder er særligt skikkede til Lovgivningsvirksomhed; thi rolig overvejelse og logisk slutning turde vel være hovedbetingelserne for med held at kunne deltage i den. […] Jeg tror, at kvinden bør være, hvad allerede Bibelen kalder hende: Mandens Medhjælp, men hans Medhjælp i det private Liv. Som sådan kan hun udrette overordentlig meget.”

Heldigvis er vi i vores del af verden kommet videre derfra. Og i dag har selv mændene indset, at vi dog dur til andet end kartofler og sovs.

I 1915 fik kvinderne stemmeret. I 1924 fik vi Danmarks første kvindelige minister, Nina Bang. Og i 2011 fik Danmark sin første kvindelige statsminister.

Nu er jeg jo én af de gamle på Christiansborg – i hvert fald når vi regner i anciennitet. Jeg var heldig at blive valgt i 1990. Venstre var i regering, så der var gode poster – også til os nyvalgte, hvor der jo ellers var tradition for, at man først skulle gøre sig fortjent til visse poster – blandt andet til en plads i Folketingets Europaudvalg.

Jeg glemmer aldrig, da jeg sammen med min tidligere kollega, Charlotte Antonsen, kom gående hen ad gangen og ind i Europaudvalgets mødelokale til vores første møde i udvalget. Der sad de ældre socialdemokratiske koryfæer som Risgaard Knudsen, Ivar Nørgaard og Karl Hjortnæs med udtryk i hovedet, der tydeligt sagde: ”Småpiger, I er vist gået forkert”. Men det var vi ikke! Og siden fik vi et superfint samarbejde.

Én af grundene til, at jeg holder af politik, er, at min oplevelse af dagligdagen på Christiansborg er, at vi har respekt for hinanden. Det betyder ikke så meget, om du er mand eller kvinde, ung eller gammel. Det, der tæller, er, om du har nogle idéer, kan argumentere for dem og får dem gennemført!

Og det samme gør sig gældende for mig i kvindekampen. Vi skal være skarpe på de reelle problemer og finde de rette løsninger, så vore døtre kan leve det liv, de gerne vil. Vi er en generation, der i den grad kan takke vore forfædre for at bane vejen for os. Alligevel er vi bestemt ikke i mål endnu.

Selvom det nu er 100 år siden, at man første gang kunne stemme på en kvinde til Folketinget, så er vi stadig i mindretal. Med 67 kvinder ud af 179 mangler der 22 for at nå op på de 50 pct. Tænk hvilket potentiale Danmark går glip af…

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her