*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Borgerløn er ren dekadence

Hvis du tror førtidspension kan skabe modløshed, så prøv at forestille dig, hvad forhåndspension vil gøre for samfundet.

Nogle idéer er for dårlige til at dø. Især hvis de er så urealistiske, at alle forsøg på at realisere dem slår fejl på så gammeldags forventelige måder, at idéen går pletfri. Så er de nærmest udødelige, ligesom socialismen. 

Om borgerløn nyder samme udødelighed, ved jeg ikke, men den har været her meget længe, og mange forsøger at få dens tid til at komme. Borgerlønstanken går kort sagt ud på, at en stor del af befolkningen vil blive så overflødige, så uopretteligt ubrugelige, at man kan afskrive deres evne til at forsørge sig selv. Hvis du tror, førtidspension kan skabe modløshed, så prøv at forestille dig, hvad forhåndspension vil gøre for samfundet.  

Ligesom de fleste udødelige idéer er borgerløn en løsning, der altid jagter et problem. Det traditionelle problem, den skal løse, er den kommende teknologiske massearbejdsløshed. 

Den evigt kommende teknologiske massearbejdsløshed, vel at mærke. Den, der altid lurer lige om hjørnet, hvor den aldrig kan modbevises, og da navnlig ikke af historien. 

Maskinargumentet for borgerløn er ren dystopisk science fiction. Intet menneske vil kunne konkurrere med maskinhæren! Marx og Malthus møder the Matrix! 

Neurosen lever videre, selvom den er blevet modbevist bogstaveligt talt på industriel skala gennem de sidste to hundrede år. Hverken hjulploven, dampmaskinen, bomuldsfabrikken, samlebåndet eller computeren har skabt massearbejdsløshed, og der er ingen grund til at tro at robotterne kommer til at gøre det. Øget produktivitet fører til øget beskæftigelse, selvom der sker forskydninger mellem enkelte industrier og områder, og det bliver bevist for hvert køleskab, der ryger af samlebåndet. 

Folk fremstiller gerne deres støtte til borgerløn som et udslag af deres store futuristiske fremtidsforståelse. Og det er altid finere at være "kritisk" over for udviklingen. Næsten lige så fint som at drømme vagt om en anden verden. Tænk sig. Veluddannede mennesker, der fra det høje antager, at de laverestående masser ikke bare er midlertidigt pressede, men permanent forældede. Er der ikke snart en nødhjælpsorganisation, som kan arrangere et fakkeltog mod det menneskesyn? 

På borgerlig side finder vi de så-at-sige liberale, pragmatiske argumenter for borgerløn. De er ikke meget bedre. Hele det overkomplekse, svært administrerbare sikkerhedsnet afskaffes med et hug og erstattes med en enkelt ydelse, gerne i form af en negativ indkomstskat. Velfærdsstatens kompleksitet er et virkeligt problem, men borgerløn er ikke en gangbar løsning. Ordningen vil i praksis bare lægge en ny, højere bund under velfærdsydelserne – og det kommer aldrig til at blive den slags generationsforlig med venstrefløjen, som de håber på. Det ville være kapitulation uden fred.

Skal man virkelig tro på, at en enhedsydelse til skoletrætte 18-årige, langtidsarbejdsløse akademikere, afskedigede slagterimedarbejdere, nøjsomme folkepensionister og svært handicappede unge kommer til at overleve uforandret i en verden, hvor politikere skal markere sig og Ekstra Bladet trykke spisesedler? 

Det ville ikke holde til en uges nyhedscyklus. Der er ingen sats, der ikke samtidig er for høj og for lav.

Det er måske en kliché at bringe romernes dekadence på banen, men det har sjældent været mere aktuelt. De arbejdsløse underborgere i Rom blev spist af med brød og skuespil. Det havde de krav på, og de gjorde oprør, når de ikke fik det. Der er ingen grund til at tro, at Netflix og borgerløn kommer til at gå bedre end brød og skuespil gjorde. Tænk på Frankrig: atommagten der bliver lammet, hver gang man forsøger at skære en euro i de offentlige ydelser. 

Borgerlønnens dragningskraft krydser parti-, alders- og ideologiske barrierer, men det er vel typisk for dekadente impulser. Selvom vi lever i en materiel blomstringstid, er Europa ikke sluppet for forfaldstanker. Det er værre her, fordi her er mindre håb. 

Den dekadente strømning er særlig frustrerende, fordi vi lever i så udpræget teknologisk og økonomisk opblomstringstid. Hundredvis af millioner mennesker arbejder sig ud af absolut fattigdom. Alfabetismen stiger. Selv verdens fattigste har mobiltelefoner. Transport har aldrig været nemmere. Krig, ufred og kriminalitet er faldende. De største fremtidsproblemer, vi står over for, er Europas mismod og dekadence. Det er der ingen borgerløn, der kan rette op på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her