Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Borgerløn er ren dekadence

Hvis du tror førtidspension kan skabe modløshed, så prøv at forestille dig, hvad forhåndspension vil gøre for samfundet.

Nogle idéer er for dårlige til at dø. Især hvis de er så urealistiske, at alle forsøg på at realisere dem slår fejl på så gammeldags forventelige måder, at idéen går pletfri. Så er de nærmest udødelige, ligesom socialismen. 

Om borgerløn nyder samme udødelighed, ved jeg ikke, men den har været her meget længe, og mange forsøger at få dens tid til at komme. Borgerlønstanken går kort sagt ud på, at en stor del af befolkningen vil blive så overflødige, så uopretteligt ubrugelige, at man kan afskrive deres evne til at forsørge sig selv. Hvis du tror, førtidspension kan skabe modløshed, så prøv at forestille dig, hvad forhåndspension vil gøre for samfundet.  

Ligesom de fleste udødelige idéer er borgerløn en løsning, der altid jagter et problem. Det traditionelle problem, den skal løse, er den kommende teknologiske massearbejdsløshed. 

Den evigt kommende teknologiske massearbejdsløshed, vel at mærke. Den, der altid lurer lige om hjørnet, hvor den aldrig kan modbevises, og da navnlig ikke af historien. 

Maskinargumentet for borgerløn er ren dystopisk science fiction. Intet menneske vil kunne konkurrere med maskinhæren! Marx og Malthus møder the Matrix! 

Neurosen lever videre, selvom den er blevet modbevist bogstaveligt talt på industriel skala gennem de sidste to hundrede år. Hverken hjulploven, dampmaskinen, bomuldsfabrikken, samlebåndet eller computeren har skabt massearbejdsløshed, og der er ingen grund til at tro at robotterne kommer til at gøre det. Øget produktivitet fører til øget beskæftigelse, selvom der sker forskydninger mellem enkelte industrier og områder, og det bliver bevist for hvert køleskab, der ryger af samlebåndet. 

Folk fremstiller gerne deres støtte til borgerløn som et udslag af deres store futuristiske fremtidsforståelse. Og det er altid finere at være "kritisk" over for udviklingen. Næsten lige så fint som at drømme vagt om en anden verden. Tænk sig. Veluddannede mennesker, der fra det høje antager, at de laverestående masser ikke bare er midlertidigt pressede, men permanent forældede. Er der ikke snart en nødhjælpsorganisation, som kan arrangere et fakkeltog mod det menneskesyn? 

På borgerlig side finder vi de så-at-sige liberale, pragmatiske argumenter for borgerløn. De er ikke meget bedre. Hele det overkomplekse, svært administrerbare sikkerhedsnet afskaffes med et hug og erstattes med en enkelt ydelse, gerne i form af en negativ indkomstskat. Velfærdsstatens kompleksitet er et virkeligt problem, men borgerløn er ikke en gangbar løsning. Ordningen vil i praksis bare lægge en ny, højere bund under velfærdsydelserne – og det kommer aldrig til at blive den slags generationsforlig med venstrefløjen, som de håber på. Det ville være kapitulation uden fred.

Skal man virkelig tro på, at en enhedsydelse til skoletrætte 18-årige, langtidsarbejdsløse akademikere, afskedigede slagterimedarbejdere, nøjsomme folkepensionister og svært handicappede unge kommer til at overleve uforandret i en verden, hvor politikere skal markere sig og Ekstra Bladet trykke spisesedler? 

Det ville ikke holde til en uges nyhedscyklus. Der er ingen sats, der ikke samtidig er for høj og for lav.

Det er måske en kliché at bringe romernes dekadence på banen, men det har sjældent været mere aktuelt. De arbejdsløse underborgere i Rom blev spist af med brød og skuespil. Det havde de krav på, og de gjorde oprør, når de ikke fik det. Der er ingen grund til at tro, at Netflix og borgerløn kommer til at gå bedre end brød og skuespil gjorde. Tænk på Frankrig: atommagten der bliver lammet, hver gang man forsøger at skære en euro i de offentlige ydelser. 

Borgerlønnens dragningskraft krydser parti-, alders- og ideologiske barrierer, men det er vel typisk for dekadente impulser. Selvom vi lever i en materiel blomstringstid, er Europa ikke sluppet for forfaldstanker. Det er værre her, fordi her er mindre håb. 

Den dekadente strømning er særlig frustrerende, fordi vi lever i så udpræget teknologisk og økonomisk opblomstringstid. Hundredvis af millioner mennesker arbejder sig ud af absolut fattigdom. Alfabetismen stiger. Selv verdens fattigste har mobiltelefoner. Transport har aldrig været nemmere. Krig, ufred og kriminalitet er faldende. De største fremtidsproblemer, vi står over for, er Europas mismod og dekadence. Det er der ingen borgerløn, der kan rette op på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere