*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Min fedme er dit problem

Min fedme er dit problem, og det skal det forblive med at være, så længe vi har kollektiv sygeforsikring.

Dovne, fede, sikkert lavklassemennesker, der ikke kan finde ud af at passe på sig selv. Slikædere, der spiser sig syge, så alle de raske må hoste op. Snart overgår fedeplejen vel ældreplejen, og så går samfundet under. 

Der er rigelig foder til hadet. 

Når fedme samtidig er så totalt declassé, fordi sociale dårligdomme i så vid udstrækning følges ad med fysiske, bliver fedmen den perfekte genstand for den særlige mellemstandsnidkærhed, som velfærdsstatspolitik så mageløst indbyder til. 

Spidsborgeren kan næsten ikke undgå at interesse sig for, hvad naboen spiser, hvis man for hver bid han tager af sin kage, tænker sig det er ens pung. Det er til at blive vred over, og den vrede bliver nemt politisk. For nemt, nok.

Forbyd sukker til børn. Beskat sukkeret. Få de fede til at betale selv. Tugt dem, nudge dem, til de holder mund. De andre kan jo godt. 

Men hør nu her. Der er ikke noget menneske i dette land, der har et valg om hvorvidt de vil være med i den fælles sygeforsikring. Der er ikke nogen, der kan vælge det fra. Bevares, nullernes VK-regering øgede adgangen til private sundhedsforsikringer, men de er aldrig trådt i stedet for de offentlige. Uanset hvad man vil, skal man betale. 

Og idet man allerede har betalt for sine sundhedsydelser gennem personskatten, ejendomsskatten, momsen, afgifterne, tolden, og hvad ved jeg, så er den typiske borger ret dårligt stillet til at betale for sine egne operationer. Det burde heller ikke forventes; når det offentlige har påtaget sig ansvaret og tager sig fyrsteligt betalt for det, så må det også hoste op. 

Alternativet er en kontrolmekanisme, der trin for trin truer med at indskrænke den individuelle frihed. På den side skal man betale til det offentlige - uden betingelse. Man kan ikke øremærke, hvad ens skat går til. Staten derimod kan stille hvilke som helst betingelser. Det skaber en enorm uligevægt. 

Der kan nok være en vis rimelighed i at koble visse udgifter til indtægter, f.eks. tobaksafgifterne, hvis tobaksafgifterne altså svarede bare nogenlunde til udgifterne til lungebehandling, hvad de overhovedet ikke gør.

Men det er et svigt og en urimelighed at nægte fede og andre med livsstilssygdomme den behandling, de har brug for. Hvis vi skal fastholde personlig frihed inden for velfærdsstaten, bliver der nødt til at være dækning til fedme. 

Og skisport. Og alkohol. Og ridning. Og trampoliner. Og motorcykler. Og sex. Og alt det andet man ikke må.

Den dag sundhedsforsikringerne er individuelle, så kan vi tale om, hvad man skal betale selv. Men med vores selvvalgte sygekasse, gudhjælpemig ikke med hele det ganske land.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her