*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gør op med uligheden i datingmarkedet

Vi skal turde tage de fordelingspolitiske briller på, når vi taler romantik.

Det er velkendt, at vi fortrinsvis vælger partnere med samme uddannelsesmæssige niveau som os selv - med mindre tendens til at kvinder foretrækker mænd med lidt højere social status. I et samfund som det danske, hvor så mange institutioner er bygget op om, at man mødes på tværs af samfundslag og samles om de fælles institutioner, er det paradoksalt, at der skal gælde junglelov på en så afgørende del af samfundsstrukturen som parforholdet.

Liberalister er vilde med at tale om individets frie valg, men vi bliver også nødt til at værne om de store fællesskab og beskytte dem, der kan mindst selv. Og det frie datingmarked er lige så meget en myte som det helt frie, uregulerede marked. Vi er netop ikke bare fritsvævende atomer.

Allerede i dag har man et ansvar for sin ægtefælle og sin samlever. Vi anerkender som samfund, at man ikke bare kan lade individualismen løbe løbsk, så den stærke part uhæmmet kan løbe fra sit ansvar. Det gælder på boligmarkedet, arbejdsmarkedet, transportområdet.

Nu må vi også erkende, her i 2017, at det er på tide at gøre op med den borgerlige, reelt reaktionære idé om, at ægteskab og parliv skal stå udenfor demokratiet og fællesskabet. Vi skal have nære, varige, meningsfulde fællesskaber, hvor ingen efterlades alene, fordi de ikke lever op til forbrugerkapitalismens idealer. 

Man kan ikke komme udenom, at enlige, især mænd, oplever store problemer og er i større fare for alkoholisme, hjemløshed og misbrug. Den enkeltes frie udfoldelse lyder skønt, men det er en gang naiv konfirmandliberalisme at se bort fra de negative sociale konsekvenser, den evindelige lykkejagt har.

Samtidig er datingverdenen præget af en enorm ulighed ikke bare mellem kønnene, men mellem de kønne og de mindre kønne, de yngre og de ældre, de charmerende og de belastede. Og manglende succes på kærlighedsfronten vender den tunge ende nedad. Det er jo ikke alle, der har tid til at gå i træningscenter eller læse The Game. Ideen om den fri konkurrence om partnere er en illusion, der kun tjener de allerflotteste, så længe vi ligger under for alle de uligheder, der dominerer datingverdenen.

Dem med de rette gener, de rette forældre, de rette mål om hofter og armene, har kronede dage. De gifter sig med hinanden, dater hinanden, går i seng med hinanden. Vi taler – endelig! – om The One Percent, når det gælder storfinansen. Skal vi så bare acceptere samme oligark-agtige tilstand der, hvor det virkelig gælder – på det mellemmenneskelige plan?

Samtidig er det jo grotesk, at nye apps som Tinder og Grindr har skabt et datingmarked, som er det rene vilde vesten. Der er ikke nogen forbrugersikkerhed. Hvem som helst kan etablere sig og invitere folk hjem til sig. Der er ingen kontrol med hvem det er, hvilke forpligtelser de har, og om de er dem, de giver sig ud for. Der burde som minimum være krav om ren straffeattest, så man kan netdate uden at føle sig utryg. Uber er slemt nok på vejene. Vi skal ikke have det ind i soveværelset. 

Diskursen om frit valg og samtykke er alt for ofte et påskud for at diskriminere usagligt, og vrage dem der er "uperfekte". Det er letkøbte slagord, som ikke kan trylle samfundsansvar væk. Selv i USA har man efterhånden taget hul på bylden. De idéer skal til Danmark. 

For vi skal videre. Vi skal turde stille krav – også til solidariske samlivsformer. Hvor vi gør plads til hinanden. 

Hvis frit skolevalg er for socialt problematisk, skal vi så ikke også tage tyren ved hornene og tale om den individualistiske "kærlighed" som den borgerlig-liberale myte, den er?

Det er på tide, at vi får en debat om, hvordan alle uanset køn, herkomst, udseende, social status eller sundhed kan få et værdigt forhold. Vi skal turde tage de fordelingspolitiske briller på, når vi taler romantik.

Vi skal turde kræve ordnede forhold. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her