Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der overhovedet nogen, der er voksne nok til at have stemmeret?

Hvis en person er for dum til at gøre X, kan vedkommende så samtidig være klog nok til at stemme? Hvis vi ikke stoler nok på en person til at vedkommende kan stå på en stige i sit eget hjem, hvordan kan vi så deponere politisk magt hos fjolset?

Lad os indføre en prøve. En demokratisk lakmusprøve, en lille udfordring man kan stille over for alle der a) er fortalere for den almene valgret, b) er fortalere for politikernes almene forbyde-ret. Spørgsmålet er ret enkelt: Hvis en person er for dum til at gøre X, kan vedkommende så samtidig være klog nok til at stemme? Hvis vi ikke stoler nok på en person til at vedkommende kan træffe basale valg om sit eget liv, hvordan kan vi så deponere politisk magt hos fjolset?

Socialistisk Folkeparti har for nylig – igen – foreslået at sænke valgretsalderen fra 18 til 16 år. I og for sig gør det ingen større forskel, ikke udover at SF og venstrefløjspartierne vil vinde lidt og de borgerlige tabe lidt. (Jeg tror ikke, det har den store vægt i ræsonnementerne, i hvert fald ikke ud over at røde unge bekræfter venstreorienteredes tro de unges fornuft. Det kan jeg i grunden ikke fortænke dem i).

Modenhedsmæssigt er der ikke den store forskel, eller rettere: variationen mellem personerne vil være så stor, at den ene 16-årige fremtræder åbenlyst belæst og begavet nok til at kunne tage stilling til politiske forslag, især hvis de mener det samme som en selv, mens en anden 18-årig dårligt kan spise med ske uden at tabe en gaffel.

Men hvordan kan man være for umoden til at vælge solarie til eller fra, men moden nok til at stemme om det? Er det abstraktionen fra situationen, der giver smuk plads til eftertanke? Og i så fald – hvordan kan vi så have føre valgkamp? Bliver de så ikke bare marionetter for de partier med flest plakater?

Mere utroligt er det, at samme mennesker som mener, at utvetydigt voksne er for debile til at leje en lejlighed uden kommunalt opsyn, for impulsive til at kunne tage stilling til et forbrugslån eller til rygning, overhovedet kan stemme. Om landets finanser, sikkerhed og alt andet. Glem de under-18-årige – SF lader til tider til at ville forbyde folk at gøre stort set alt udover at stemme.

Tænk på voksne mennesker i det hele taget. Vi – jeg er kun 28, men håber jeg har passeret grænsen – er ikke modne nok til at spare op til egen ferie. Vi er for svage i sjælen til at kunne udsættes for tobaksreklamer. Vi må dårligt stille os på en stige uden Arbejdstilsynet, men det øjeblik vi træder ind i stemmeboksen er der åbenbart en slags demokratisk helligånd, der opfylder os og begaver os med den indsigt og modenhed, vi manglede, da vi stod i supermarkedet en time før.  

Det værste er næsten, at folk som oftest er værre som vælgere – mere irrationelle, handler under endnu information, med mere tendens til ureflekterede valg – end som forbrugere. Men konklusionen er modsat – frihed til alle i valgbåsen, forbud på gaden.

Herregud, om man er seksten, sytten, atten eller nitten gør ikke meget til eller fra. De fleste er i samme situation – ved at tage en ungdomsuddannelse, primært hjemmeboende, forsørget gennem en blanding af fritidsarbejde, statsstøtte (børnepenge eller SU) og hjælp fra deres forældre. Ved de 18 år er de mange ved at gå væk fra et rent ungdoms- til de tidlige stader af et voksenliv, selvforsørgende og med egen bolig, især hvis de ikke, som undertegnede gjorde, danderer den på studiet eller i ungdomspolitik.

De store forandringer indtræder i starten af tyverne. Ser man på unge fyres kørevaner når de er mellem 18 og 20 år, er det egentlig utroligt at det overhovedet er lovligt for dem at køre på vejene. Kriminalitetsgraden topper også omkring de 20 – måske man har fornuft som en teenager, men uafhængighed som en voksen. Skarp, vittig, indsigtsfuld er mange på den alder, eller i hvert i nogen grad så skarp, vittig og indsigtsfuld som man bliver det, men med manglende impulskontrol, situationsfornemmelse, risikobedømmelse. Så hvis det er modenheden i kraft af alder, vi skal se på, er det nogle helt andre betragtninger, vi skal have på banen.

Jeg har ikke til hensigt at pege fingre. Det er ikke anderledes at konstatere at modenheden først kommer senere end det er at beskylde 5-årige for at være lave.  Dannelse, skolegang, selvdisciplin og begavelse ændrer billedet enormt på individniveau, men nu vi taler hele årgange, er det utroligt, at 18-årige får lov til at gøre så mange ting, som de får. (Især at køre bil. Pokker i, ærligt talt, om de stifter forbrugsgæld, bare de ikke pløjer hele familier ned på Frederikssundsvej).

Jeg vil dog pege fingre ad den fantastiske mentale akrobatik der må til for på én og samme tid at have et menneskesyn, der veksler frejdigt mellem at betragte voksne som forvoksede børn og børn som minivoksne fra sag til sag. Hvis der er tale om opportunisme, er det groft. Hvis det er ugennemtænkt, er det umodent.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her