*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilliden til politikerne er væk, og det er godt det samme

Danmarks Radio har skrevet om det, lærerne og politiforbundet har klaget over det, og tillidsforskere gyser over det. Tilliden til politikerne er udhulet. Politikere taler ikke med den autoritet, de gjorde før, og det gør de andre myndigheder heller ikke. Og det er godt det samme - tiden er løbet fra blankochecks og ærbødighed.

Folkeafstemningen senere i dag ender antageligvis med et nej.

Hvor målingerne før pegede entydigt på et ja, har ja-siden undergravet deres position gennem en arrogant, magtfuldkommen og nedladende kampagne. Ja-sigere er blevet omvendt. Nej-sigerne bekræftet.  Hvis det går som ventet, vil landets ledende kabale af politikere have fejlet i deres bestræbelser på at lokke en fuldmagt ud af vælgerne, så de på egen hånd kunne disponere over Danmarks forhold til EU. Fejlet eklatant.

Overvej alvoren i det her: Det, de beder om ved en hver afstemning – folkets fuldmagt – har de ikke kunnet få, når det virkelig gjaldt.

Ja-siden har tabt  – om ikke hele valget, så i det mindste titusindvis af stemmer – fordi de dovent har troet, de havde tillidsreserver at tære af. Man skal ikke se meget længere til Carl Holst eller den belejrede Esben Lunde Larsen for at se, at det mildest talt ikke er tilfældet. Reserverne er opbrugt, og det er deres egen skyld.

Måske virkede de reserver uudtømmelige førhen – nok især fordi pressen var mere ærbødig. Der er en fornemmelse blandt politikere, at de bliver behandlet uretfærdigt, og at man da godt kan unde dem en lille middag eller lille Caribiens-studietur. Og at det er opslidende med al den mistillid.

Så har de sgu valgt den forkerte branche.

Ledende politikere og deres fanskarer kan længes alt det, de vil, efter en verden, hvor der er vægt bag deres ord. De kan drømme om en verden, hvor man ikke kun får en gratis iPhone og god pension når man bliver valgt til Folketinget, men også noget gratis værdighed og autoritet. De kan drømme forgæves.

I dag er der er ingen sådan ærbødighed over for den ledende klasse, fordi de ikke fortjener den. Enkelte politikere er nok populære, men det er fordi de til forskel fra andre politikere anses for troværdige. Fordi de til forskel fra andre politikere vækker tillid.

Men eliten vrider hænder over mistilliden. Det forstår man godt. At nyde tillid har været et magtfuldt redskab, der har skjult bilagssager og kørt ændringer gennem trods ubehag ved indholdet. Er der et eneste menneske der tror, politikerne ikke har raget til sig, indkvarteret ægtefæller på hoteller, tømt minibarer, fået dobbeltrefunderet rejser eller fået embedsmænd til at føre valgkamp for sig før i tiden? Nej. Den eneste forskel er, at vi hører om det nu om dage.

På sin vis har de systemglade meningsdannere ret. Øget bevågenhed kan selvfølgelig koste tillid – når myndighederne har opført sig dårligt. Der er jo en grund til, at politifolk som Claus Oxfeldt protesterer over at blive filmet af borgere eller som en del af deres uniformering. Nej, det er os som borgere, der skal udvise tillid - altså, at vi bare skal tage deres forklaringer for gode varer, selvom vi positivt ved, at der sker misbrug.

Der skal ikke gælde en omvendt tillidsbyrde. Det er ikke os borgere, der skal granske vores sjæle og reflektere skyldigt over, hvordan vores mistillid ødelægger det for politikere og myndigheder. Det er myndighederne og politikerne, der skal vise, at de er til at stole på. At de holder, hvad de lover; at de handler korrekt, bade lovligt og etisk.

Tillid er for slapt og svagt et grundlag for et velfungerende, komplekst samfund. Det er uansvarligt at sætte sin lid blindt til, at andre vil handle, som de lover, for det gør de ikke altid, og det kan være svært at gennemskue og sværere at få bugt med. Så enkelt er det.

Vi opererer ikke med tillidsbaserede refusionsregler. Vi kræver bilag. Vi har ikke tillidsbaseret myndighedsudøvelse. Vi kræver lovhjemmel, skriftlighed, referater. Vi har ikke tillidsbaseret stemmeoptælling – stemmetællere fra forskellige partier holder øje med hinanden. Det er godt sådan.

Det er gennem kontrol, inspektion, revision og afslørende journalistik, at der er råd til tillid. Det er hygiejnen i det offentlige liv. Vi skal kunne regne med, at ting foregår korrekt, før det overhovedet giver mening at have tillid. Vi skal kunne regne med, at løfter betyder noget, før vi tror på dem.

Tilliden er en kerneværdi i det danske samfund, hører vi. Men tillid er et mål, ikke et middel. Tyve stjæler ikke mindre, fordi man lader hoveddøren stå åben, og myndigheder opfører sig ikke bedre af, at man bare antager, at de gør som de skal.

Lad mistillid være grundlag for det politiske liv. Rod de bilag igennem. Tjek kalenderne. Læs afhandlingerne igennem. Lad være med at tage politikeres forklaringer for gode varer. Og lad være med at stemme ja i dag, medmindre du stoler på, at V, S og de andre partier altid og eviggyldigt vil holde de højhellige løfter, de har udstedt under denne her valgkamp.

Men det plejer de jo, ik ogs'?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her