Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilliden til politikerne er væk, og det er godt det samme

Danmarks Radio har skrevet om det, lærerne og politiforbundet har klaget over det, og tillidsforskere gyser over det. Tilliden til politikerne er udhulet. Politikere taler ikke med den autoritet, de gjorde før, og det gør de andre myndigheder heller ikke. Og det er godt det samme - tiden er løbet fra blankochecks og ærbødighed.

Folkeafstemningen senere i dag ender antageligvis med et nej.

Hvor målingerne før pegede entydigt på et ja, har ja-siden undergravet deres position gennem en arrogant, magtfuldkommen og nedladende kampagne. Ja-sigere er blevet omvendt. Nej-sigerne bekræftet.  Hvis det går som ventet, vil landets ledende kabale af politikere have fejlet i deres bestræbelser på at lokke en fuldmagt ud af vælgerne, så de på egen hånd kunne disponere over Danmarks forhold til EU. Fejlet eklatant.

Overvej alvoren i det her: Det, de beder om ved en hver afstemning – folkets fuldmagt – har de ikke kunnet få, når det virkelig gjaldt.

Ja-siden har tabt  – om ikke hele valget, så i det mindste titusindvis af stemmer – fordi de dovent har troet, de havde tillidsreserver at tære af. Man skal ikke se meget længere til Carl Holst eller den belejrede Esben Lunde Larsen for at se, at det mildest talt ikke er tilfældet. Reserverne er opbrugt, og det er deres egen skyld.

Måske virkede de reserver uudtømmelige førhen – nok især fordi pressen var mere ærbødig. Der er en fornemmelse blandt politikere, at de bliver behandlet uretfærdigt, og at man da godt kan unde dem en lille middag eller lille Caribiens-studietur. Og at det er opslidende med al den mistillid.

Så har de sgu valgt den forkerte branche.

Ledende politikere og deres fanskarer kan længes alt det, de vil, efter en verden, hvor der er vægt bag deres ord. De kan drømme om en verden, hvor man ikke kun får en gratis iPhone og god pension når man bliver valgt til Folketinget, men også noget gratis værdighed og autoritet. De kan drømme forgæves.

I dag er der er ingen sådan ærbødighed over for den ledende klasse, fordi de ikke fortjener den. Enkelte politikere er nok populære, men det er fordi de til forskel fra andre politikere anses for troværdige. Fordi de til forskel fra andre politikere vækker tillid.

Men eliten vrider hænder over mistilliden. Det forstår man godt. At nyde tillid har været et magtfuldt redskab, der har skjult bilagssager og kørt ændringer gennem trods ubehag ved indholdet. Er der et eneste menneske der tror, politikerne ikke har raget til sig, indkvarteret ægtefæller på hoteller, tømt minibarer, fået dobbeltrefunderet rejser eller fået embedsmænd til at føre valgkamp for sig før i tiden? Nej. Den eneste forskel er, at vi hører om det nu om dage.

På sin vis har de systemglade meningsdannere ret. Øget bevågenhed kan selvfølgelig koste tillid – når myndighederne har opført sig dårligt. Der er jo en grund til, at politifolk som Claus Oxfeldt protesterer over at blive filmet af borgere eller som en del af deres uniformering. Nej, det er os som borgere, der skal udvise tillid - altså, at vi bare skal tage deres forklaringer for gode varer, selvom vi positivt ved, at der sker misbrug.

Der skal ikke gælde en omvendt tillidsbyrde. Det er ikke os borgere, der skal granske vores sjæle og reflektere skyldigt over, hvordan vores mistillid ødelægger det for politikere og myndigheder. Det er myndighederne og politikerne, der skal vise, at de er til at stole på. At de holder, hvad de lover; at de handler korrekt, bade lovligt og etisk.

Tillid er for slapt og svagt et grundlag for et velfungerende, komplekst samfund. Det er uansvarligt at sætte sin lid blindt til, at andre vil handle, som de lover, for det gør de ikke altid, og det kan være svært at gennemskue og sværere at få bugt med. Så enkelt er det.

Vi opererer ikke med tillidsbaserede refusionsregler. Vi kræver bilag. Vi har ikke tillidsbaseret myndighedsudøvelse. Vi kræver lovhjemmel, skriftlighed, referater. Vi har ikke tillidsbaseret stemmeoptælling – stemmetællere fra forskellige partier holder øje med hinanden. Det er godt sådan.

Det er gennem kontrol, inspektion, revision og afslørende journalistik, at der er råd til tillid. Det er hygiejnen i det offentlige liv. Vi skal kunne regne med, at ting foregår korrekt, før det overhovedet giver mening at have tillid. Vi skal kunne regne med, at løfter betyder noget, før vi tror på dem.

Tilliden er en kerneværdi i det danske samfund, hører vi. Men tillid er et mål, ikke et middel. Tyve stjæler ikke mindre, fordi man lader hoveddøren stå åben, og myndigheder opfører sig ikke bedre af, at man bare antager, at de gør som de skal.

Lad mistillid være grundlag for det politiske liv. Rod de bilag igennem. Tjek kalenderne. Læs afhandlingerne igennem. Lad være med at tage politikeres forklaringer for gode varer. Og lad være med at stemme ja i dag, medmindre du stoler på, at V, S og de andre partier altid og eviggyldigt vil holde de højhellige løfter, de har udstedt under denne her valgkamp.

Men det plejer de jo, ik ogs'?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her