Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Luk og sluk den offentlige sektors interne lobbyisme

Der er nok få lande, hvor det offentlige bruger så mange penge på at lave lobbyvirksomhed over for sig selv end Danmark. Det er på tide at lukke festen.

Den største lobbyaktivitet i verden finder formentlig sted i byer som Washington, DC, og Bruxelles, hvor hærskarer af politiske konsulenter, rådgivere og analytikere belejrer parlamentarikere, kongresmedlemmer, senatorer og kommissærer i en skala, der næsten ikke er til at forstå. Den mest sælsomme, derimod, finder formentlig sted i Danmark. Allinge, nærmere bestemt.

Det er en lobbyisme, som er så hyggelig, som den er frustrerende. Hyggen kommer selvfølgelig af den særlige danske sans for gemytlighed og den brede forankring. Der er ikke den udkantskommune, offentligt finansierede ngo, løntilskudsansatte projektmedarbejder eller skattehungrende interesseplejeklub, der ikke har rullet en roll-up op og fundet sig til rette på Bornholm de sidste dage. Der er borgere til stede, bevares, men det er uomtvistelig den største politiske fætterkusinefest, man kan forestille sig. At pointere det føles banalt; at tænke over det giver kløe og koldsved.

For der er næppe noget land i verden, hvor det offentlige bruger så mange penge på at drive lobbyvirksomhed over for sig selv. Det er dét, der er det syrede. Den offentligt har sådan opslugt resten af samfundet, at dens mørke bug er blevet den vigtigste politiske arena. Det er ikke bare en fætterkusinefest, men en med lidt for klæge sjælere og et ubehageligt frugtbart efterspil.

Baggrunden forstår man jo godt, men det er alligevel overvældende at være vidne til fra det fjerne. For organisationer med budgetter, der skal retfærdiggøres, og kommuner, hvor et forholdsvis beskedent antal arbejdspladser eller gennemstrøm af mennesker giver betydelige udslag i budgettet, er det kun naturligt at bruge hundredtusindvis af kroner på bureauer, events, logokuglepenne, à la carte-analyser, roll-ups, talepapirer, kommunikationstræning og meget, meget mere.

De offentlige budgetter stiger kun langsomt. Bevillinger skal forsvares. De traditionelle storpolitiske forhandlinger om placering af kaserner forekommer sognerådsagtige sammenlignet med det Game of Thrones-drama, regeringens udflytningsstrategi har medført. Det er nok det bedste, der nogensinde er sket for landets public affairs-bureauer.

Mit yndlingseksempel er næsten de politikere på Lolland, der tidligere på året brugte 1 mio. kr. på at lære at tage telefonen, hvis Sophie Løhde skulle ringe. Det ville være kært, hvis det ikke var så trist.

Det drejer sig selvfølgelig også om meget mere end kynisk interessepleje. Det handler om det fineste, man kan opnå; det allerstørste og vigtigste. Det handler om selveste drømmen: drømmen om at komme på dagsordenen. Hvis skatteborgernes privatøkonomi skal smides under Bornholmerbussen for at nå derhen, ja, så er det bare alle mand om bord.

Den interne lobbyvirksomhed er et unødvendigt, fordyrende element, der burde kunne håndteres gennem eksisterende kanaler, der specifikt eksisterer som ramme om politisk beslutningstagning. Det er kun forståeligt, at det finder sted, men fra forståeligt til fornuftigt er der meget, meget langt.

Der er ikke brug for flere skatteyderbetalte stande, roll-ups eller nye logoer i det her land. Så selvom det kunne risikere at udløse massearbejdsløshed for mange af mine forhenværende ungdomspolitiske kumpaner, kan jeg ikke andet end foreslå, at de offentlige organisationer får sat meget hårde grænser for, hvad de må bruge på politisk rådgivning.

Staten bruger selv mere end 150 mio. kr. på kommunikationsbureauer om året, hvoraf en del selvfølgelig går på lobby- og hofsnogkundskab. Noget af det er måske relevant, men det burde defineres på allerhøjeste ministerielle niveau, hvilke former for politisk arbejde offentlige institutioner må finansiere. Hvis de ikke selv kan finde ud af at holde sig i skindet, burde det reguleres på nationalt niveau.

En bod på Bornholm er nok rimelig harmløs, men hvad kampagnerne på infrastrukturområdet? Udflytningerne? Alt det andet? For at tage et andet eksempel: Kattegatbroen. Lobbykrigen mellem kommuner, DSB og Gud ved hvem ellers har kostet en formue – til ingen verdens gavn. Skatteyderne har altså betalt for, at konkurrerende offentlige institutioner har tilkøbt rådgivning udefra for at kunne påvirke en beslutning truffet af staten, internt i staten, til gavn for hele landet.

Det er svært at klandre de enkelte aktører i snævert perspektiv. De gør, hvad de er valgt til – at varetage deres sag eller interesser. For landet som helhed, derimod, er det et frås uden lige. Ved at lade stå til har staten, som fastlægger den overordnede økonomistyringspolitik, tilladt, at det offentliges interne tvister målrettet er gjort dyrere og mindre gennemsigtige for borgerne. Her indregner vi heller ikke faren for, at man gennem den politiske påvirkning, aktørerne betaler sig til, kan føre til konsekvenser, der er negative for samfundet som helhed. Der er ikke fuldt overlap mellem de enkelte organisationers interesser og den samlede stat, endsige samfundets.

Man kan ikke forvente, at landets offentlige og halvoffentlige organisationer, som alle længes efter skattekroner, statslige arbejdspladser, opmærksomhed og borgernes kærlighed, vil sætte sig på deres hænder, slette konsulenternes emailaddresser og nøjes med at indsende høringssvar. Det ville de heller ikke skulle behøve.

Der mangler ikke ligefrem fora, hvor politikere af alle partier og på alle niveauer kan gøre deres indflydelse gældende, hvis de så ønsker. De er stort set alle medlemmer af politiske partier, som har interne kanaler. De har forholdsvis frit lejde til at henvende sig til landspolitikerne. Og de får gudhjælpemig løn for at lave politisk arbejde. Noget af den løn kunne de passende bruge på at tage til Folkemødet.

Men så ønsker jeg dem derudover alt det bedste og håber, de har haft nogle dejlige og forhåbentligt ikke alt for produktive dage. Næste år lover jeg ikke at være så sur.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere