Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fra lineær til cirkulær økonomi. Pas godt på alt det, du allerede har. Og køb noget, som holder

Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.«

Da jeg rejste hjemmefra, medbragte jeg et antal Georg Jensen-damaskduge (Kolding-duge), gode håndklæder, sengetøj, smukt bestik til 12 og det samme i et Bing og Grøndahl-stel. Ting, jeg havde samlet på, siden jeg blev konfirmeret.

Dengang syntes jeg, at det var lidt fjollet, men det hørte sig nu engang til i min familie, at man skulle kunne dække et ordentligt bord, uanset hvor miserabelt man i øvrigt boede.

I dag sætter jeg virkelig pris på, at jeg har disse gode ting, og jeg elsker at tænke tilbage på de fødselsdage og juleaftner, hvor min familie har givet mig de fine ting. Mit hjem er på den måde fyldt med både kvalitet og gode historier. Gode minder. Og jeg vil aldrig nænne at smide noget af det ud. Tværtimod vil jeg glæde mig til at lade det gå videre til børn og børnebørn.

Forleden var jeg med til at uddele Årets Design, som gik til Royal Copenhagen for deres nye stel Hav designet af Kibisi, bestående af Jens Martin Skibsted, Bjarke Ingels og Lars Larsen. Et smukt og klassisk stel, som har sit udgangspunkt i fortællingen om havet og de lange danske kyststrækninger. Et stel, som jeg tror, vi om få år vil finde i mange hjem, måske i samme omfang som Musselmalet, der blev lanceret første gang i 1775 og stadig er højaktuelt. Det er dansk design, når det er bedst. Godt håndværk, som appellerer til ens nænsomhed. Noget, som man bliver rigtig ked af, får et skår, og som man nødig skiller sig af med. Prisen er høj, men det er kvaliteten og holdbarheden også.

Set fra et planetperspektiv er der i høj grad brug for, at vi stopper køb-og-smid-væk-kulturen. For i stedet at gøre os vældig umage med at købe noget, som holder enten livet ud, eller som vi sørger for at give videre til andre, når vi skiller os af med det. Som understøtter, at vi kommer fra en lineær økonomi til en cirkulær økonomi.

Hvor er det derfor godt at se, at nogle af de toneangivende firmaer er sig deres miljøansvar mere og mere bevidst. Ved årets prisuddeling, som nogle af de store livsstilsmagasiner stod bag, blev der således lagt større vægt på bæredygtighed end nogensinde. En af priserne – Årets Grønne Brand – gik eksempelvis til Skagerak, som laver og recirkulerer havemøbler. Firmaet tager folks gamle Skagerak-møbler retur og sælger dem videre til nye ejere. Møblerne får et lille mærkat, som fortæller, hvilket liv de har levet, før de landede i den nye stue eller have. Idéen er at producere så gode ting fra starten, at de aldrig går i stykker og kun bliver endnu smukkere, når de bliver bærere af nye historier. For som ejeren af firmaet, Jesper Panduro, sagde ved prismodtagelsen:

»Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.«

Den lader vi lige stå.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er rektor på Designskolen Kolding og Vice President i Cumulus – sammenslutningen af internationale designskoler. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister. Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg, herunder Etisk Råd og regeringens DesignVision2020-udvalg.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere