Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fra lineær til cirkulær økonomi. Pas godt på alt det, du allerede har. Og køb noget, som holder

Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.«

Da jeg rejste hjemmefra, medbragte jeg et antal Georg Jensen-damaskduge (Kolding-duge), gode håndklæder, sengetøj, smukt bestik til 12 og det samme i et Bing og Grøndahl-stel. Ting, jeg havde samlet på, siden jeg blev konfirmeret.

Dengang syntes jeg, at det var lidt fjollet, men det hørte sig nu engang til i min familie, at man skulle kunne dække et ordentligt bord, uanset hvor miserabelt man i øvrigt boede.

I dag sætter jeg virkelig pris på, at jeg har disse gode ting, og jeg elsker at tænke tilbage på de fødselsdage og juleaftner, hvor min familie har givet mig de fine ting. Mit hjem er på den måde fyldt med både kvalitet og gode historier. Gode minder. Og jeg vil aldrig nænne at smide noget af det ud. Tværtimod vil jeg glæde mig til at lade det gå videre til børn og børnebørn.

Forleden var jeg med til at uddele Årets Design, som gik til Royal Copenhagen for deres nye stel Hav designet af Kibisi, bestående af Jens Martin Skibsted, Bjarke Ingels og Lars Larsen. Et smukt og klassisk stel, som har sit udgangspunkt i fortællingen om havet og de lange danske kyststrækninger. Et stel, som jeg tror, vi om få år vil finde i mange hjem, måske i samme omfang som Musselmalet, der blev lanceret første gang i 1775 og stadig er højaktuelt. Det er dansk design, når det er bedst. Godt håndværk, som appellerer til ens nænsomhed. Noget, som man bliver rigtig ked af, får et skår, og som man nødig skiller sig af med. Prisen er høj, men det er kvaliteten og holdbarheden også.

Set fra et planetperspektiv er der i høj grad brug for, at vi stopper køb-og-smid-væk-kulturen. For i stedet at gøre os vældig umage med at købe noget, som holder enten livet ud, eller som vi sørger for at give videre til andre, når vi skiller os af med det. Som understøtter, at vi kommer fra en lineær økonomi til en cirkulær økonomi.

Hvor er det derfor godt at se, at nogle af de toneangivende firmaer er sig deres miljøansvar mere og mere bevidst. Ved årets prisuddeling, som nogle af de store livsstilsmagasiner stod bag, blev der således lagt større vægt på bæredygtighed end nogensinde. En af priserne – Årets Grønne Brand – gik eksempelvis til Skagerak, som laver og recirkulerer havemøbler. Firmaet tager folks gamle Skagerak-møbler retur og sælger dem videre til nye ejere. Møblerne får et lille mærkat, som fortæller, hvilket liv de har levet, før de landede i den nye stue eller have. Idéen er at producere så gode ting fra starten, at de aldrig går i stykker og kun bliver endnu smukkere, når de bliver bærere af nye historier. For som ejeren af firmaet, Jesper Panduro, sagde ved prismodtagelsen:

»Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.«

Den lader vi lige stå.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er generalsekretær for Højskolerne. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister og tidligere rektor for Designskolen i Kolding Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere