Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til

Der er brug for mere lukkelov. Ikke mindre – som regeringen foreslår.


En af mine yndlingsbyer er Berlin. En by, hvor der er klar forskel på hverdag og helligdag. På at arbejde og holde fri. Om søndagen er alle butikker lukket. Berlinerne kommer hviledagen i hu. Hygger sig med familien eller går ud og spiser på en af storbyens utallige restauranter. At gå på museum synes at være en anden yndet beskæftigelse. Folk strømmer til, når Gropius Bau eller et af de andre fine museer byder på nye udstillinger. Og sikke en fornøjelse det er at betragte søndagens museumsgæster: gamle ægtepar, nyforelskede, venner og enlige, der grundigt studerer de enkelte værker, hvorefter der måske sluttes af med en let frokost eller en kop kaffe i caféen. Når man efterfølgende tumler fra museets varme og lys ud i det på denne tid tidlige tusmørke, er gaderne stille og fredelige, som de netop kun er om søndagen i en by, hvor pulsen i det daglige tenderer det ekstreme. Man går hjem uden at tænke på, om man bør gå forbi supermarkedet eller en anden butik for den sags skyld. Alt er nemlig lukket. Og i øvrigt købte vi reelt det, vi behøvede i går.

Søndagen er en hviledag for berlinerne. En dag, hvor man lader op, vedligeholder sin almene dannelse og plejer sit netværk. En dag med tid til omtanke og eftertanke.

Den danske regering overvejer åbenbart nu at gå den modsatte vej af, hvad man gør i vores naboland. Lukkeloven skal liberaliseres yderligere, selv om det allerede er muligt at købe ind i døgndrift med nogle få undtagelser, f.eks. juleaften.

Efter min mening burde man gøre det stik modsatte. Stram lukkeloven. Luk butikkerne om søndagen og de fleste aftener. Og støt på den måde os alle sammen i at få en rytme, hvor vi mindst en dag om ugen slapper helt af og får gjort det, der ofte ikke er tid til i det daglige: rense afløbet, læse en bog, snakke med naboen eller bare bliver i sengen hele dagen – måske med noget så gammeldags som en analog avis eller en bog.

Stress er efterhånden en folkesygdom. Lad os gøre noget ved det, blandt andet ved at skabe nogle holdepunkter for, hvornår samfundet holder fri (og med stor tak til dem, som er nødt til at holde de vitale funktioner i gang).

Argumentet for yderligere liberalisering af lukkeloven er den øgede nethandel, som vitterlig er en stor trussel mod butikslivet. Men hvorfor sprede handlen ud i et tyndt lag? Er det ikke klogere at samle den i nogle korte, intensive perioder, hvor man som handlende virkelig kan mærke trængslen og alarmen? Der er egentlig ikke meget sjov ved at gå rundt med sin indkøbsvogn i et mennesketomt supermarked kl. 21.45.

Og endelig kunne vi jo alle sammen bare beslutte os for at minimere nethandlen til fordel for et stærkt, lokalt handelsliv. En personlig hovedregel kunne være, at man ikke handler på nettet om søndagen. Også på det punkt kan vi vælge at komme hviledagen i hu.

God søndag. I mit eget lokalområde – Kolding – kan den benyttes til at se de ualmindeligt fine designudstillinger på Trapholt og Koldinghus med henholdsvis designeren Kay Bojesen og sølvsmedene Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen.

Jeg gentager: Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er rektor på Designskolen Kolding og Vice President i Cumulus – sammenslutningen af internationale designskoler. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister. Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg, herunder Etisk Råd og regeringens DesignVision2020-udvalg.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere