Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til

Der er brug for mere lukkelov. Ikke mindre – som regeringen foreslår.


En af mine yndlingsbyer er Berlin. En by, hvor der er klar forskel på hverdag og helligdag. På at arbejde og holde fri. Om søndagen er alle butikker lukket. Berlinerne kommer hviledagen i hu. Hygger sig med familien eller går ud og spiser på en af storbyens utallige restauranter. At gå på museum synes at være en anden yndet beskæftigelse. Folk strømmer til, når Gropius Bau eller et af de andre fine museer byder på nye udstillinger. Og sikke en fornøjelse det er at betragte søndagens museumsgæster: gamle ægtepar, nyforelskede, venner og enlige, der grundigt studerer de enkelte værker, hvorefter der måske sluttes af med en let frokost eller en kop kaffe i caféen. Når man efterfølgende tumler fra museets varme og lys ud i det på denne tid tidlige tusmørke, er gaderne stille og fredelige, som de netop kun er om søndagen i en by, hvor pulsen i det daglige tenderer det ekstreme. Man går hjem uden at tænke på, om man bør gå forbi supermarkedet eller en anden butik for den sags skyld. Alt er nemlig lukket. Og i øvrigt købte vi reelt det, vi behøvede i går.

Søndagen er en hviledag for berlinerne. En dag, hvor man lader op, vedligeholder sin almene dannelse og plejer sit netværk. En dag med tid til omtanke og eftertanke.

Den danske regering overvejer åbenbart nu at gå den modsatte vej af, hvad man gør i vores naboland. Lukkeloven skal liberaliseres yderligere, selv om det allerede er muligt at købe ind i døgndrift med nogle få undtagelser, f.eks. juleaften.

Efter min mening burde man gøre det stik modsatte. Stram lukkeloven. Luk butikkerne om søndagen og de fleste aftener. Og støt på den måde os alle sammen i at få en rytme, hvor vi mindst en dag om ugen slapper helt af og får gjort det, der ofte ikke er tid til i det daglige: rense afløbet, læse en bog, snakke med naboen eller bare bliver i sengen hele dagen – måske med noget så gammeldags som en analog avis eller en bog.

Stress er efterhånden en folkesygdom. Lad os gøre noget ved det, blandt andet ved at skabe nogle holdepunkter for, hvornår samfundet holder fri (og med stor tak til dem, som er nødt til at holde de vitale funktioner i gang).

Argumentet for yderligere liberalisering af lukkeloven er den øgede nethandel, som vitterlig er en stor trussel mod butikslivet. Men hvorfor sprede handlen ud i et tyndt lag? Er det ikke klogere at samle den i nogle korte, intensive perioder, hvor man som handlende virkelig kan mærke trængslen og alarmen? Der er egentlig ikke meget sjov ved at gå rundt med sin indkøbsvogn i et mennesketomt supermarked kl. 21.45.

Og endelig kunne vi jo alle sammen bare beslutte os for at minimere nethandlen til fordel for et stærkt, lokalt handelsliv. En personlig hovedregel kunne være, at man ikke handler på nettet om søndagen. Også på det punkt kan vi vælge at komme hviledagen i hu.

God søndag. I mit eget lokalområde – Kolding – kan den benyttes til at se de ualmindeligt fine designudstillinger på Trapholt og Koldinghus med henholdsvis designeren Kay Bojesen og sølvsmedene Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen.

Jeg gentager: Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er rektor på Designskolen Kolding og Vice President i Cumulus – sammenslutningen af internationale designskoler. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister. Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg, herunder Etisk Råd og regeringens DesignVision2020-udvalg.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere
Af Christina Egelund
18.06.19, 10:54
Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.06.19, 09:59
Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere
Af Signe Munk
13.06.19, 12:30
Vores forslag er en klimakonto, hvor vi justerer arbejdsmarkedsbidraget en smule og indfører en grøn topskat. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.06.19, 09:02
Især de to partier vil få en stadig stigende andel stemmer fra muslimer, der er antidemokratiske. Læs mere
Af Casper Hedegaard
12.06.19, 16:30
Som midterparti er det tæt på en naturlov, at Radikale Venstre skal med i regering, men denne gang bør vi holde os udenfor til at starte med. Læs mere