Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til

Der er brug for mere lukkelov. Ikke mindre – som regeringen foreslår.


En af mine yndlingsbyer er Berlin. En by, hvor der er klar forskel på hverdag og helligdag. På at arbejde og holde fri. Om søndagen er alle butikker lukket. Berlinerne kommer hviledagen i hu. Hygger sig med familien eller går ud og spiser på en af storbyens utallige restauranter. At gå på museum synes at være en anden yndet beskæftigelse. Folk strømmer til, når Gropius Bau eller et af de andre fine museer byder på nye udstillinger. Og sikke en fornøjelse det er at betragte søndagens museumsgæster: gamle ægtepar, nyforelskede, venner og enlige, der grundigt studerer de enkelte værker, hvorefter der måske sluttes af med en let frokost eller en kop kaffe i caféen. Når man efterfølgende tumler fra museets varme og lys ud i det på denne tid tidlige tusmørke, er gaderne stille og fredelige, som de netop kun er om søndagen i en by, hvor pulsen i det daglige tenderer det ekstreme. Man går hjem uden at tænke på, om man bør gå forbi supermarkedet eller en anden butik for den sags skyld. Alt er nemlig lukket. Og i øvrigt købte vi reelt det, vi behøvede i går.

Søndagen er en hviledag for berlinerne. En dag, hvor man lader op, vedligeholder sin almene dannelse og plejer sit netværk. En dag med tid til omtanke og eftertanke.

Den danske regering overvejer åbenbart nu at gå den modsatte vej af, hvad man gør i vores naboland. Lukkeloven skal liberaliseres yderligere, selv om det allerede er muligt at købe ind i døgndrift med nogle få undtagelser, f.eks. juleaften.

Efter min mening burde man gøre det stik modsatte. Stram lukkeloven. Luk butikkerne om søndagen og de fleste aftener. Og støt på den måde os alle sammen i at få en rytme, hvor vi mindst en dag om ugen slapper helt af og får gjort det, der ofte ikke er tid til i det daglige: rense afløbet, læse en bog, snakke med naboen eller bare bliver i sengen hele dagen – måske med noget så gammeldags som en analog avis eller en bog.

Stress er efterhånden en folkesygdom. Lad os gøre noget ved det, blandt andet ved at skabe nogle holdepunkter for, hvornår samfundet holder fri (og med stor tak til dem, som er nødt til at holde de vitale funktioner i gang).

Argumentet for yderligere liberalisering af lukkeloven er den øgede nethandel, som vitterlig er en stor trussel mod butikslivet. Men hvorfor sprede handlen ud i et tyndt lag? Er det ikke klogere at samle den i nogle korte, intensive perioder, hvor man som handlende virkelig kan mærke trængslen og alarmen? Der er egentlig ikke meget sjov ved at gå rundt med sin indkøbsvogn i et mennesketomt supermarked kl. 21.45.

Og endelig kunne vi jo alle sammen bare beslutte os for at minimere nethandlen til fordel for et stærkt, lokalt handelsliv. En personlig hovedregel kunne være, at man ikke handler på nettet om søndagen. Også på det punkt kan vi vælge at komme hviledagen i hu.

God søndag. I mit eget lokalområde – Kolding – kan den benyttes til at se de ualmindeligt fine designudstillinger på Trapholt og Koldinghus med henholdsvis designeren Kay Bojesen og sølvsmedene Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen.

Jeg gentager: Stram lukkeloven. Jeg giver kage for hver stramning. Med søndagskaffe til.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er rektor på Designskolen Kolding og Vice President i Cumulus – sammenslutningen af internationale designskoler. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister. Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg, herunder Etisk Råd og regeringens DesignVision2020-udvalg.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.03.19, 13:28
Det ikke er nok at tænke på her og nu, økonomi, skat, motorveje og genvalg. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.03.19, 09:30
Med jeres ligegyldighed sætter I rigsfællesskabets sikkerhed over styr og kaster især grønlændere i armene på andre, som ikke er ligeglade. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.03.19, 13:05
Vi står over for en markant udvidelse af rigsfællesskabet, og FN er klar til at afgøre Ruslands krav på havbunden ved Nordpolen, som er overlappende med det danske krav. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.03.19, 11:58
Historien er, ser det ud til, kun bragt af ét etableret medie herhjemme i en kort artikel. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.03.19, 06:35
Den nye stat, som skulle erstatte slægt og familie, var tænkt som en evighedsmaskine, men pludselig bankede det på døren. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
15.03.19, 17:57
Børn og unge går til kamp for klimaet. Fint at bruge fravær på det. #FridaysForFuture Læs mere
Af Harun Demirtas
15.03.19, 16:18
Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.03.19, 15:07
Gerningsmanden er alt det, som han hader. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.03.19, 14:22
Det er et skråplan at blåstemple pjækkeri i skolen Læs mere
Af Jan E Jørgensen
15.03.19, 13:50
Tanker oven på terrorangrebet i New Zealand Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her