Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fantastisk kunst – folk lokalt hiver sig selv op ved håret

Staten forsøger i disse år at støtte op om et Danmark i balance, blandt andet med udflytning af statslige arbejdspladser. Det er for så vidt udmærket, men det er endnu bedre, når folk lokalt hiver sig selv op ved håret. Lad os få noget statslig opbakning og anerkendelse af det, så de lokale initiativer kan vokse sig endnu stærkere. Statens Kunstfond: Se at komme ud i landet og oplev al den fine kvalitet, der findes i hele Danmark.

Dodekalitten. Kunst, der rykker.


Ude i den smukkeste del af Lollands natur, mellem Kragnæs og Smålandshavet, skyder i disse år en fantastisk skulptur i vejret. En dodekalit (græsk: 12 sten).

Forestil dig at gå gennem en tæt skov en klar efterårsdag. Træerne stråler i alle farver. Her og der skærer en solstråle igennem. Pludselig kommer du til en lysning og træder ud i et åbent, blødt landskab. Mod nord blinker Smålandshavet med en færge vuggende i horisonten. Kigger man ret frem, ser man noget, som man absolut ikke kunne forvente: 12 kæmpe skulpturer tårner mod himlen. Kommer man tættere på, vil man se, at nogle af dem er hugget i form med ansigter. Andre er blot stenstøtter, der stadig venter på at få deres identitet. Hver skulptur vejer mellem 25 og 50 tons og er 7 til 9 meter høje. Til monumentet hører også en smuk lydinstallation.

Bagmændene til dette forunderlige værk, der får en til at tænke på Stonehenge i Wiltshire, England, er en gruppe lokale ildsjæle. Med godsejer Jon Krabbe i spidsen er det lykkedes at finde midler til, at billedhugger Thomas Kadziola kan skabe denne dodekalit, hvor målet er – ja – kunst for kunstens egen skyld. Men ønsket er også at give Lolland det, Lolland fortjener: anerkendelse og respekt.

Dodekalitten er et fint eksempel på, hvordan kunst kan bruges til at give ny identitet og selvforståelse, også i områder, der ligger et stykke fra alfarvej. Mange har sikkert set TV 2’s udsendelser ”På røven i Nakskov” om en gruppe socialt udsatte familier. En udsendelsesrække, som ikke stillede Lolland i et særligt flatterende lys. Dodekalitten giver et helt andet billede af sydhavsøen, og at dømme efter tilstrømningen af mennesker den tilfældige efterårsdag, hvor jeg var på besøg, er der rigtig mange, som kommer til Kragnæs bare for at opleve dette forunderlige værk. Og vælger de i øvrigt at kigge sig lidt omkring, når de alligevel er her, vil de kunne opleve et af de mest naturskønne områder i Danmark, men også mange kulturperler som f.eks. Claus Meyers hotel i Sakskøbing. Eller den lille badeanstalt i Bandholm.

Selv har jeg tilbragt efterårsferien i en anden del af det yderste Danmark, nemlig i Tversted, Vendsyssel. Her har vi hver dag i uge 42 kunnet opleve nogle af de største og bedste danske jazznavne. Tversted Jazzy Days kører nu på 20. år og tiltrækker masser af mennesker fra hele landet.

Staten forsøger i disse år at støtte op om et Danmark i balance, blandt andet med udflytning af statslige arbejdspladser. Det er for så vidt udmærket, men det er endnu bedre, når folk lokalt hiver sig selv op ved håret. Lad os få noget statslig opbakning og anerkendelse af det, så de lokale initiativer kan vokse sig endnu stærkere. Statens Kunstfond: Se at komme ud i landet og oplev al den fine kvalitet, der findes i hele Danmark.

Man kan læse om Dodekalitten her: www.dodekalit.dk/

og om Jazzy Days i Tversted her: www.jazzydays.dk/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er generalsekretær for Højskolerne. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister og tidligere rektor for Designskolen i Kolding Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Denne krig handler ikke om vestlige værdier, men udstiller endnu en gang Vestens hykleri og dobbeltmoralske politik. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere