Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det.

Europæiske statskasser er blevet drænet for milliarder. Forbryderne er folk og virksomheder, herunder banker, som vi traditionelt har haft den største tillid til. Den danske sag om udbytteskat viser sig ikke at være en enlig svale, men en del af et avanceret internationalt finansnetværk, som har haft ét formål: at snyde og udnytte det fælles. Det samme gælder de kæmpe internationale virksomheder, som EU’s konkurrencekommissær i disse år forsøger at få til at betale den skat, som de bør. Hvidvasksagerne er eksempler på samme tendens: Sorte penge, der ikke er betalt skat af, sendes igennem en finansiel vaskemaskine og kommer fine og hvide ud. Klar til at finansiere bagmændenes liv i luksus. Penge, der burde være brugt på sygehuse, uddannelse, de ældre, forebyggelse af klimaforandringer osv. Alt det, der er med til at give en stat stabilitet og et folk velfærd.

Man kan også sige det på en anden måde: De systemer, som nationalstaterne har opbygget for at finansiere sig selv, undergraves med lysets hast og udgør nok en af de største sikkerhedstrusler overhovedet. Læg hertil de enorme farer, der er for, at gemene hackere bare tømmer vore konti eller slukker for strømmen. Jeg vil tro, at direktøren for Nationalbanken priser sig lykkelig hver morgen, når han åbner sin computer og konstaterer, at der stadig er penge på den konto, som er statskassen.

Nationalstaternes systemer disruptes – men alligevel fortsætter de næsten, som ingenting er hændt. Rigsrevisionen kontrollerer stadig nidkært, hvem de offentlige institutioner serverer kaffe til, og hver gang tænker jeg, at det er trygt at bo i et land, hvor systemet holder så meget styr på tingene. Men problemet er jo, at det er den slags småtteri – at kontrollerne kan indfange, ikke det systemiske snyd, som vi nu er vidne til. Og som kræver nogle helt andre våben – organisationer, politiske samtaler og diplomati – end dem, vi har kunnet bruge i det 19. og 20. århundrede, når vores selvstændighed var på spil.

På opfordring fra USA øger de europæiske lande i disse år deres forsvarsbudget. Det på trods af, at de største trusler mod verdens sikkerhed sandsynligvis kommer fra kilder, som ikke kan klares med militær intervention – uanset om det er nationalt eller Nato-baseret. Vi har derimod brug for et avanceret digitalt forsvar og for stærke internationale organisationer a la Margrethe Vestagers departement i Bruxelles. Vi burde bruge milliarder på at forsvare vores skatteudskrivningsgrundlag og vore finansielle systemer. Og den krig foregår i høj grad i cyberspace og i komplekse internationale systemer, som kræver helt nye sikkerhedsteknologi, nye former for transnationalt mediesamarbejde til fordel for ægte nyheder og nye former for diplomati – a la den nye digitale ambassadør, som Udenrigsministeren netop har udnævnt. Dem – altså digitale ambassadører, som sikrer gode diplomatiske relationer til dem, der reelt bestemmer verdens gang (Facebook, Google, Alibaba …) – burde vi have mange flere af.

Myten fortæller, at Dannebrog faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs slag i 1219 mod esterne. Her næsten 800 år efter har Danske Banks filial samme sted vist, hvad det danske flag ikke bør repræsentere. Og at forsvaret for flaget og vores uafhængighed i øvrigt trænger gevaldig til fornyelse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Elsebeth Gerner Nielsen (f. 1960) er generalsekretær for Højskolerne. Hun var fra 1994 til 2007 medlem af Folketinget for Radikale Venstre og tjente fra 1998 til 2001 som landets kulturminister og tidligere rektor for Designskolen i Kolding Hun bestrider flere bestyrelsesposter og har gennem tiden gjort sig gældende i en lang række råd og udvalg.
Seneste blogs
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
– og det er vores forbandede skyld Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere