Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Snyd og vind med samme sind: Rusland blæser på regler for acceptabel opførsel

Så er den olympiske fakkel slukket. Mon ikke Rusland snyder resten af verden, sådan som de gjorde under legene, og åbner ild trods Vestens bøn om diplomati?

De olympiske lege i Kina har budt på mange skandaler. Især har historien om den 15-årige russiske kunstskøjteløber, der testede positiv for doping, vakt opsigt. Til trods for advarsler bryder Rusland koldt og kynisk reglerne for accepteret opførsel uden hensyntagen til menneskelige omkostninger.

Fordi Rusland ikke tidligere opstillede med ”rene” atleter, måtte de ved dette OL ikke stille op som land. I stedet konkurrerede landets atleter under navnet Ruslands Olympiske Komité. Hvilken farce! De burde slet ikke have haft lov til at stille op.

For i modsætning til, hvad man kunne have håbet – nemlig at Rusland havde lært lektien og stillet op med atleter uden ulovlige medikamenter i blodet – så har de igen sendt deres atleter afsted med ulovlig medicin i blodet.

Nato, EU og USA har i ugevis forsøgt ad diplomatisk vej at appellere til Rusland om ikke at invadere og angribe Ukraine. Rusland har om ikke moret sig med diverse gimmicks som eksempelvis et ultralangt bord, så i hvert fald kørt diverse diplomater rundt i manegen.

Ville Putin turde agere, som han gør, hvis USA havde en stærkere leder, og Nato og EU med primært Tyskland med foden på gasbremsen sendte et stærkere signal om, at de står op for et lands urokkelige suverænitet – også med andet end sanktioner?

Igen og igen er førende politikere på de højeste positioner valfartet til audiens med Putin. Rapporter er blevet udfærdiget, pressemøder er blevet afholdt. Rusland har stillet det ene krav efter det andet. Krav, der er blevet behandlet, som havde de nogen ret; krav, der har givet Putin tid til at placere sine styrker strategisk og samtidig sende sine skræmmende bot-beskeder og lamme den digitale infrastruktur i Ukraine.

At Vesten overhovedet vil forhandle med Putin, er at give efter og være åben over for en diskurs, der i sit udgangspunkt er uacceptabel – for Putin gør nøjagtigt det samme, som russerne omkring den stakkels 15-årige pige – bruger systemet til det yderste for at vinde tid og få sin agenda igennem.

Selvfølgelig skal krig undgås, hvis det er muligt. Men Rusland har fået Vesten til at hoppe og danse på en måde, der klart viser, at der ingen frygt eller respekt er, når det kommer til konsekvenserne af en invasion. Nok siger Putin, at han ingen planer har om at invadere Ukraine, og at han har trukket sine styrker tilbage – men når det drejer sig om Putin, så skal man lukke ørerne for hans propaganda og se på, hvad han rent faktisk foretager sig. Mon han på noget tidspunkt rent faktisk har været åben over for en diplomatisk løsning?

Ville Putin turde agere, som han gør, hvis USA havde en stærkere leder, og Nato og EU med primært Tyskland med foden på gasbremsen sendte et stærkere signal om, at de står op for et lands urokkelige suverænitet – også med andet end sanktioner?

Nu er den olympiske fakkel slukket i Kina. Igen satte Rusland sit præg på ”legene” – og fik de medaljer med sig, der for dem tæller mere end fairplay. Jeg frygter, at en ny ild breder sig i Ukraine inden for kort tid, mens Putin holder verden for nar under parolen: Snyd og vind med samme sind.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.