Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børnene er de konservatives næste angrebsmål

Ny lov skal forbyde skoler at tale om kønsidentitet. Men hvorfor kan vores unger ikke være det, de er, uden at vi føler, at vi har en eller anden ret til at vende tommeltotten op eller ned?

Delstaten Florida er kendt for sol, hav, pensionister og cubanere.

Men nu er går staten målrettet mod at indføre en ”Don’t Say Gay”-lov som hvis den bliver gennemført, vil forbyde enhver tale om LGBTQIA+-personer, seksuel orientering og kønsidentitet i skolerne.

Har vi intet lært?

Selv om man lukker øjnene for noget og begraver hovedet i sandet, findes det altså stadig. Nægter vi de unge en mulighed for at dele deres tanker, venter en katastrofe af mentale helbredsproblemer hos disse sårbare unge.

Alle unge mennesker har brug for at tale om og udforske deres identitet. Min egen teenagedatter er en af dem. På hendes skole er der hver torsdag efter skoletid Regnbueklub, hvor LGBTQIA+-personer samles.

I lang tid troede min datter, hun var ace, (aseksuel). Hun gik med det lilla flag, gik i lilla tøj med pailletter på jakken. Jeg havde på fornemmelsen, at hendes standpunkt bundede i, at hun endnu ikke var parat til at tale om de emner, der var begyndt at interessere hendes tweenvenner. Men den antagelse holdt jeg for mig selv. Og så talte vi derhjemme om identitet og om det at finde ud af, hvem man er i de svære teenageår.

For nylig fortalte vores datter os så, at hun ikke længere er ace, men nu synes, at drenge er spændende. Hun går stadig til Regnbueklubbens møder, for der er god stemning, og her kommer mange af hendes venner.

Hvorfor kan vores unger ikke være det, de er, uden at vi føler, at vi har en eller anden ret til at vende tommeltotten op eller ned? Og hvorfor kan vi ikke være åbne over for, at deres identitet er flydende, og vi bare må oppe os for at hænge på og følge med på sidelinjen? Er det virkelig vigtigere for os at kunne forstå deres identitet end at lade dem føle sig accepterede, uanset hvad de identificerer sig som?

Det kan undre, at Florida bringer en lov som denne på banen, når en Gallupundersøgelse fra 2021 viser, at 70 pct. af alle amerikanere går ind for homoseksuelle ægteskaber.

Men guvernøren i den solrige krokodilledelstat har store politiske ambitioner, og for tiden er der gået sport i, hvem der kan være mest ekstrem i Det Republikanske Parti. Skidt med, at man på det alter ofrer børn og unge og forsøger at bringe diskursen om identitet tilbage til 1950’erne.

For nogle måneder siden talte jeg med en dansk veninde, der bor sammen med sin kone og deres to døtre i en delstat midt i USA. »Perle, trekant og firkant. Jeg forstår det ikke! Klæder de sig ud, er de mænd eller kvinder!?« spurgte hun.

Jeg anede ikke, hvad nogle af bogstaverne stod for, og jeg forstod ikke, hvorfor det var så vigtigt. Igen og igen måtte jeg sige: »Hey, jeg er på dit hold, vend lige skytset mod en anden« til min datter.

»Er det ikke lige meget?« svarede jeg.

»De er i gang med at finde ud af, hvem de er, og det her forekommer mig ærlig talt temmelig harmløst. Tænk, at de kan tale om identitet på en måde, vores generation aldrig kunne.«

Selv for min veninde, der alt andet lige allerede er i LGBTQIA+-miljøet, er det svært at finde hoved og hale i, hvilken identitetsmarkør de unge benytter sig af. Paraderne er oppe, vi har en forbeholden modstand, når vi møder det anderledes, vi ikke forstår.

Sådan havde jeg det også selv. Og jeg laver også jævnligt ”fejl” og høster så et blik fra min datter, der omtvisteligt lader mig forstå, at jeg har jokket i spinaten. Jeg anede ikke, hvad nogle af bogstaverne stod for, og jeg forstod ikke, hvorfor det var så vigtigt. Igen og igen måtte jeg sige: »Hey, jeg er på dit hold, vend lige skytset mod en anden« til min datter.

Men det her er vigtigt for de unge. Og det er dybt personligt. For dem handler det om meget, men det handler også om, at de tror på, at vi respekterer dem som individer.

Vi behøver ikke forstå for at respektere. Vores generation behøver ikke kvæle de unges behov for at tale om og finde deres identitet – den er ikke en trussel mod os. Faktisk handler den slet ikke om os.

Børn og unge skal mødes med åbenhed. Alle børn fortjener kærlighed, empati, respekt og beskyttelse, også selv om de ikke passer ind i en kasse, vi kan forstå. Alt andet er hjerteløst.

Og nej, det er ikke uendelig ligegyldigt, hvad der foregår i Florida. Ligesom det heller ikke er ligegyldigt, at delstaten Texas har indført regler for abort, der praktisk talt gør det umuligt for en kvinde at afbryde sit svangerskab.

For når man skruer på knapperne og systematisk fratager borgere rettigheder, er det en strategi at begynde med minoriteter. Så er sandsynligheden for, at det omgivne samfund, os med privilegierne, råber op mindre.

Men selv om en lov, der fratager en gruppe mennesker deres rettigheder, ikke rammer os personligt, så skal vi reagere. Fordi det er det rigtige at gøre – måske bliver det næste gang vores tur til at miste en rettighed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.