Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er europæiske terrorister på mission i USA den nye trend?

Skal USA forberede sig på terrorangreb fra europæiske borgere?

Måske skal USA til at vænne sig til, at islamistiske terrorister tager turen fra Europa til USA for at begå deres ugerninger.

Skoleskyderier, bandevold, højreorienterede ekstremisters voldelige handlinger. USA har rigeligt med problemer inden for landets egne grænser.

I lørdags blev 44-årige engelske Malik Faisal Akram, forklædt som en forhutlet hjemløs, inviteret ind på te i en synagoge i Texas. Her returnerede manden fra Blackburn i England gæstfriheden med at trække et våben og tage fire gidsler.

Akram var mentalt forstyrret, hævder hans bror. Men er alle terrorister egentlig ikke det? Tilsyneladende var Akram ikke diagnosticeret, og så kan ethvert familiemedlem jo påstå, at gerningspersonen var sindslidende. Det er om ikke andet mere bekvemt end at stå ved at have en terrorist i sin nærmeste omgangskreds.

Det er jo egentlig ret oplagt for islamister fra andre lande at søge til USA. Amerika er i årevis blevet udråbt til at være islamisternes største hovedmodstander. Og set fra en europæisk islamists side er det måske også både nemmere og bedre at skide i en andens rede end sin egen.

Man kan vel med rette stille spørgsmålet, om ikke alle, der kan finde på at begå mord på uskyldige, er mentalt udfordrede. Jeg vil hævde, at hvis man er islamist med alle de undertrykkende ideologiske synspunkter, det indebærer, så har man et forstyrret hoved.

Islamisme og mentalt ustabilt helbred går hånd i hånd, det ene udelukker ikke det andet. Tværtimod. Lad mig pointere, inden jeg får skudt noget i skoene, at jeg taler om ekstreme islamistiske holdninger, ikke om ganske almindelige muslimer.

Alle ved, at det er nemt at skaffe sig et våben i USA. Malik Faisal Akram opgav til de amerikanske myndigheder, at han opholdt sig på et hotel i New York, men i virkeligheden tilbragte han tiden på et herberg i Texas, hvor han også købte et håndvåben.

Manden krævede, at pakistanske Aafia Siddiqui blev løsladt. Hun afsoner en dom på 86 år for forsøg på manddrab på amerikansk militærpersonel.

Akram blev skudt af FBI, men først efter at have holdt sine gidsler fanget i 11 timer. Her i USA får både børn og voksne træning i, hvordan de skal reagere, hvis der er en active shooter, og det var ifølge rabbineren i synagogen dét, der gjorde, at han var i stand til at aflede Akram ved at kaste en stol efter ham og derefter flygte ud af synagogen sammen med de andre gidsler.

I nyhederne i USA tøvede journalister og kommentatorer ikke med at kalde gidseldramaet islamisk terrorisme. Inden for landets grænser lever vi fredeligt sammen med de få muslimer, der bor her.

Religion fylder meget i amerikanernes personlige liv, men holdes inden for hjemmets fire vægge og langt fra det offentlige rum. Det har vist sig at fungere, her er det politik og ikke religion, der skiller folk.

Men det er jo egentlig ret oplagt for islamister fra andre lande at søge til USA. Amerika er i årevis blevet udråbt til at være islamisternes største hovedmodstander. Og set fra en europæisk islamists side er det måske også både nemmere og bedre at skide i en andens rede end sin egen.

Det er noget nemmere at komme ind i USA via Europa, end det er at komme til USA fra mange mellemøstlige lande. Så var terroristforsøget blot begyndelsen på en ny trend, hvor Europa eksporterer deres terrorister til USA?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.