Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Få nu bare en maske på jeres unger, Danmark

Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark

”Ej, træner han med maske på? Stakkels unge!” Sådan lød en af kommentarerne på et Facebookopslag, hvor jeg glad havde annonceret, at min søn nu igen kunne gå til fodboldtræning efter 540 dage hjemme fra skole og fritidsaktiviteter. Jeg var målløs over det hjerteløse i den passivaggressive provokation.

Siden er det gået op for mig, at mange danskere har en indædt modvilje mod, at børnene bærer masker. Hvorfor forstår jeg ikke helt, for hvis man spørger ungerne her i USA, hvad de mener om at bære maske, så ser de ikke ud til at have lige så meget imod det som de forældre, der er modstandere. Børnene vil bare gerne i skole, ud at lege med deres venner og gå til deres fritidsaktiviteter. Og hvis det betyder, at de skal bære maske, så gør de gerne det.

Faktisk tror jeg, børnene er meget mere omstillingsparate end mange voksne. I hvert fald er min erfaring, at de overhovedet ikke ser det som et problem, men nu er blevet så vant til at bære masker, at de ikke længere tænker over det eller har noget imod det.

Danmark har navigeret igennem coronapandemien på en måde, hvor man har været forskånet for de forfærdelige dødstal, vi har set i USA, Brasilien og i mange andre lande. Skolerne har ikke været så hårdt ramt som her i USA, hvor jeg bor, og det danske sundhedsvæsen har kunnet følge med. Men smittetallet stiger, og nu er det igen blevet nødvendigt at indføre restriktioner, og danske sundhedseksperter er nervøse for, hvordan de næste måneder ser ud.

Da mine unger kom tilbage til deres skoler, var jeg nervøs for, om smitten ville gå amok og for, hvor lang tid der ville gå, før skolerne igen var nødt til at lukke ned.

På min søns skole, der går fra 0.-5. klasse, går der over 650 elever. Da børnene kom tilbage i skole, var vacciner til de under 12-årige endnu ikke godkendt, så børnene var ikke vaccinerede. Til gengæld var det et krav, at alle elever, personale og lærere bar masker.

På min datters skole for 6.-8. klasse var de fleste elever vaccineret. Skolen har over 960 elever. Her var kravet til elever, personale og lærere om at bære maske det samme som på min søns skole.

Det korte af det lange er, at det ser ud til, at maskekravet fungerer. I min søns klasse, hvor de er over 30 elever, har vi endnu ikke måttet holde ham hjemme pga. corona i klassen.

Børnene vil hellere i skole, se deres venner og have så normalt et børne- og ungdomsliv som muligt end at sidde derhjemme foran deres skærme og gå i skole virtuelt. Det ved jeg med sikkerhed efter at have talt med de børn, der måtte blive hjemme i 1½ år her. Hvis muligheden for at have et normalt børneliv betyder, at de skal bære maske i skolerne, så gør de hellere end gerne det.

Det er de voksne, der skal tage sig sammen – for børnenes trivsels skyld og for at samfundssmitten kan bremses. At sende ungerne afsted i skole med maske på er en lille pris at betale for børnenes trivsel og samfundets mulighed for at forblive åbent.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen