<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tillykke med kvalifikationen, Danmark ...

Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme.

Jeg er stolt, når Danmark klarer sig godt. Da et amerikansk publikum forsøgte at råbe Rune i US Open-kampen mod tennisgiganten Novak Djokovic, fik jeg kuldegysninger, når Danmark fremhæves for sine grønne initiativer, eller når fodboldlandsholdet kvalificerer sig til VM, bliver jeg så stolt af vores lille land.

Problemet er, at Verdensmesterskaberne i fodbold i 2022 afholdes i diktaturstaten Qatar.

Og inden du siger: ”Lad os nu bare nyde nogle fadøl og noget ´bold og ikke blande politik ind i billedet,” så tænk på din integritet. Det er for letkøbt at fralægge sig et ansvar og udelukkende fokusere på sit eget behov for underholdning og se stort på, hvilke strategiske interesser man dermed støtter.

Vi har så travlt med at fortælle hele verden, hvor fantastiske vores danske værdier er. Men hvad betyder det, hvis vi ikke står op for dem, når det gælder?

Jeg forstår godt, at det nemmeste ville være at fralægge sig ethvert ansvar og uden mindste bismag nyde den danske nationalsport foran skærmen derhjemme eller på den nærmeste sportsbar.

Der er meget i verden, jeg gerne ville lukke øjnene for. Men når vi nu ved, hvad der foregår i værtslandet, så kan vi ikke blot feje tilstandene af med Mette Frederiksens ord: ”Udenrigspolitik og fodbold må vi skille ad. Og i aften fejrer vi fodbolden, og det kommer vi også til at gøre til VM.”

For kan man bare lukke øjnene og nyde, når de danske fodbolddrenge løber rundt på et stadion, der har krævet tusindvis af immigrantarbejderes menneskeliv i byggeprocessen? Kan man støtte et arrangement, som afholdes i et land, der ikke gennemfører demokratiske valg og behandler piger og kvinder som mindreværdige væsener?

Jamen, om lidt er der vinter-OL i Beijing, skal vi så også boykotte det? Ja, det skal vi!

Tag ikke fejl. Når vi siger, at sportsbegivenheder som fodboldverdensmesterskaber og OL ikke skal være politiske, så siger de regimer, hvor disse begivenheder afholdes det stik modsatte. Med pomp og pragt tillader vi dem at reklamere for deres ideologi og verdenssyn, mens vi kravler og underlægger os – hvordan får det vores demokratiske verdensbillede til at se ud?

Vi har så travlt med at fortælle hele verden, hvor fantastiske vores danske værdier er. Men hvad betyder det, hvis vi ikke står op for dem, når det gælder – også selvom det betyder, at vi ikke kan følge vores elskede sport?

Hvis vi ikke kan stå op for, hvem vi er, og hvad vi repræsenterer til noget så simpelt som en sportsbegivenhed, så klinger det noget hult, når vi helligt fortæller alverdens lande, at de skal stå op for demokrati og menneskerettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere