<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor accepterer vi pædofili?

Så længe vi accepterer, at religioner foretager selvjustits inden for lukkede døre, kommer børn til at betale prisen for samfundets manglende mod.

Børn kan ikke altid passe på sig selv. Det har de voksne til. Eller sådan burde det være. Problemet er, at vi ikke altid stoler på de rigtige voksne. Det betaler børn, der udsættes for pædofili, en uhyrlig høj pris for. Alt for tit er religioner og sekter et tag selv-bord, hvor syge sjæle har frit spil.

Vi ved det jo godt, har hørt det så tit. Der foregår ting inde bag skrifteforhænget og for lukkede kirkedøre, der ikke burde foregå mellem voksne og børn.

Sidste nye skandale handler om den katolske kirke i Frankrig, hvor mindst 3.000 katolske præster fra 1950 og frem til nu har forgrebet sig på mere end 10.000 børn. Rapporten bygger på kirke-, retssags- og politirapporter samt interviews med ofrene.

Igen og igen hører vi historier om børn, der er blevet udnyttet seksuelt. Vi hører om, hvor struktureret misbruget har været, og om, hvordan religionerne internt har deres egne mekanismer for at undgå at komme i offentlighedens og mediernes søgelys. Og det faktum at vi ved det, gør os som samfund medskyldige, hvis vi ikke gør noget.

De religiøse systemer holder hånden over deres egne, foretager reprimander for lukkede døre, sender de pædofile rundt til nye kirker. Jeg ved det, for jeg har set det på tætteste hold inden for Jehovas Vidner, der holder sådanne sager for lukkede døre og beordrer de involverede parter til ikke at dele deres oplevelser med nogen – hverken med familie og venner inden for sekten eller med autoriteter, ordensmagt eller psykologer udenfor.

Hvorfor gør vi som samfund ikke noget? Hvorfor ser vi bare til? Jo, jo, vi væmmes selvfølgelig over det, vi læser og hører, men trækker så på skuldrene, inden vi læser den næste avisartikel. Men der er en enorm berøringsangst, når det handler om at træde ind i de hellige haller, når det handler om at stille spørgsmålstegn ved, hvad der foregår inden for diverse trossamfund. Hvorfor har vi en forestilling om, at når noget foregår inden for lukkede religiøse grupper, så kan vi ikke røre ved det?

Det er kun kujoner, der ikke tør reagere på uretfærdigheder. Magt er tæt forbundet med frygt, og den frygt, ofrene for pædofili oplever både under og efter overgrebene, forstærkes, når vi som samfund opretholder tabuer. Vi har pligt til at gå i flæsket på de organisationer og strukturer, der igen og igen udnytter disse religioners råderum.

Politikere bør handle og indføre hård lovgivning i forhold til, hvordan religiøs udøvelse kan se ud, når det handler om selvjustits. Men i stedet vender de af listetåsfrygt og berøringsangst ryggen og hjertet til børns lidelser af frygt for at træde religiøse grupper over tæerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før danskerne går i stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et voldsomt omkostningstungt boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere