<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, det er ikke uamerikansk at gøre vaccinationer lovpligtige

At tvinge amerikanerne til at blive vaccineret ved lov er temmelig amerikansk – og en patriotisk løsning. I sin tid tvangsvaccinerede George Washington hæren for at redde nationens fremtid.

Hvis flere dør af en sygdom, der kan helbredes med et skud vaccine, end af fjendens sværd, hvad gør man så, hvis man er øverstbefalende? Man får selvfølgelig sin hær vaccineret så lynende hurtigt som muligt. Det er præcis dét, George Washington gjorde i sin tid. Ham vender jeg tilbage til.

For nylig udtalte Ohio-republikaneren, der sidder i Repræsentanternes Hus, Jim Jordan, at det er ”uamerikansk” at gøre covid-19-vaccinationer lovpligtige. Men måske skulle Jordan tænke sig om, før han udtaler sig om, hvad der er amerikansk, og hvad der er ”uamerikansk”.

Selv samme Jim Jordan førte flere gange den skæbnesvangre januardag i år telefonsamtaler med Trump før, under og efter terrorangrebet. Den dag angreb horder af terrorister selve symbolet på det, amerikanere betragter som ærkeamerikansk, nemlig demokratiet.

Når bølgerne går højt i debatten her i USA, bliver henvisningen til the Founding Fathers altid klasket i bordet som en debatstopper. Især er det republikanere, der ynder at tage patent på, hvad de mener, disse herrer ville have ment om nutidens problemstillinger. For tiden trækkes de gamle gubbeguruer frem i debatten om coronavaccinationer.

Især den altid skingre republikaner Jim Jordan har fået medieopmærksomhed, da han sagde, at Bidens nye vaccinationsmandat er »un-American«.

Men før han og andre republikanske politikere tager patent på, hvad der er og især ikke er amerikansk, skulle de måske have styr på amerikansk historie, inden de belærer os andre.

Og her vender vi tilbage til George Washington, en af de vel nok mest ærkeamerikanske amerikanere. Washingtons soldater døde som fluer, 90 pct. af dødsfaldene i hæren skyldtes sygdomme. Så hvad gør en klog leder? Han sørger selvfølgelig for, at han har folk, der kan kæmpe, som ikke er syge eller døende. Derfor fik han i 1777 indført en lov, der krævede alle soldater vaccineret for kopper.

Lad os få Bidens vaccinationsmandater udrullet, så samfundet og skolerne kan holdes åbne – så sikrer vi også, at skoleeleverne kan deres lands historie, så de er i stand til at tilbagevise historieløse argumenter med fakta.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere