<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikere i USA spiller hasard med børns liv

Klasseværelset er blevet en politisk covid-19-kampplads.

»Spændt, nervøs, klar!« – svarede min datter, da jeg spurgte hende, hvad hun følte. 540 dage er der gået, siden hun sidst satte sine ben på sin skole.

»Spændt på at komme tilbage og se mine venner, nervøs, fordi jeg ikke ved, hvordan det bliver, og klar til at gå i skole igen,« uddybede hun, mens vi på vej til skolen lyttede til den velsmurte K-pop, hun mente ville få hende afsted i den rette stemning.

Mine børn kommer tilbage til en skole, der er væsentligt anderledes, end sidst de var i klasselokalet. Masker er et krav, de skal holde afstand, vaske hænder og sidde på bestemte pladser i kantinen, så man kan foretage kontaktopsporing, når vi får coronasmitte-udbrud.

Sådan er det ikke på alle skoler.

Delstaten Florida var først med at varsle, at de ville holde økonomiske midler tilbage, hvis de offentlige skoler krævede, at børnene bar maske. Siden er delstaterne Texas, Iowa, Oklahoma, South Carolina, Tennessee og Utah kommet til med lignende trusler.

Behøver jeg sige, at disse delstater har en republikansk guvernør? USA’s præsident, Joe Biden, vil nu gå ind med føderale midler og betale, hvis guvernørerne gør alvor af deres trusler.

Et nyt lavpunkt er nået i den evige politiske boksekamp. Og her er man åbenbart villig til at lade børn og deres familier betale prisen.

Her i USA har alle elever ikke første skoledag på samme dato. Fra de skoler, der har været i gang i nogle uger, ved vi, at der har været udbrud og massesmitte. I et klasselokale med 0. klasse-elever tog en lærer eksempelvis sin maske af, da hun læste op for klassen, som artigt sad i en halvcirkel foran hende, mens hun læste op. Hele første række blev smittet med covid-19, også selv om de alle bar masker. Denne aldersgruppe er endnu ikke godkendt til at modtage vaccinen. Er det ikke de voksnes ansvar at beskytte dem og deres familier?

4,8 millioner børn er testet positive i USA, mere end 200.000 alene i sidste uge. Flere end 2000 børn er indlagt med covid-19, og mange børn har desuden smittet deres familiemedlemmer.

Kviktests er ikke udbredt her i USA, sådan som de er i Danmark, England og andre steder i Europa. Derfor bliver konsekvensen så meget mere alvorlig for skolerne her i USA, fordi smitten kan sprede sig voldsomt, før den opdages – en noget anderledes situation, end det er tilfældet i de danske klasselokaler.

Min datter går i 8. klasse. På hendes skole går klassetrinnene 6. til 8. klasse, og skolen har 1000 elever. Hver dag har hun syv timer, og skoledagen er sådan inddelt, at hun efter hver time samler sine ting og går til sin næste klasse i et nyt lokale, hvor der sidder en flok nye elever.

Det betyder, at hun i gennemsnit på en dag fraregnet dem, hun går i gåsegang med på vej til og fra sine undervisningslokaler, og dem, hun er i kontakt med i kantinen i frokostpausen, er i kontakt med mindst 210 elever, eftersom der er mindst 30 elever i hver klasse. Det kræver ikke den store lommeregner at se, hvor det katastrofetog ender.

Jeg forudser, at vi om et par uger modtager en e-mail om, at et af vores børn har været i nær kontakt til en elev, der er testet positiv. Derefter tror jeg, vi vil se et skolesystem, der forsøger at jonglere hjemme- og klasseundervisning. Resultatet er, at ikke alene mine børn, men amerikanske børn i almindelighed får et uforudsigeligt undervisningsforløb, der får konsekvenser både mentalt og akademisk.

Valget om at sende vores børn tilbage i skole har ikke været let. Det har stået mellem, om vi skal holde dem hjemme og finde onlineundervisning, så de ikke bliver smittede, eller om vi skal sende dem i skole, så de kan få en normal hverdag, vel vidende at de vil blive smittet på et eller andet tidspunkt.

Hvordan kan skolerne være sikre og trygge steder for børnene? Masker og vaccination er svaret. Deltavarianten er helt utroligt smitsom, meget mere smitsom end tidligere varianter. Men vi ser ikke den samme stigning i smitteudbrud der, hvor vaccinationsraten er høj, og der er krav om at bære maske.

Desværre har politikerne travlt med at bruge skolerne som skueplads for en latterlig diskussion, der er helt ude af proportioner med sundhedsfaglig ekspertise i kampen for at få medieopmærksomhed i stedet for at tænke på børnene. Det kommer amerikanske børn til at betale en høj pris for.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten