<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal udbrede kendskabet til danske værdier – så hvorfor vil regeringen lukke en ordning, der gør præcis det?

Kendskabet til dansk sprog, litteratur og samfundsforhold i udlandet er en vigtig værdikamp, som Danmark er ved at tabe.

»Hvorfor vil du gerne læse dansk?« spurgte jeg den unge kvindelige studerende.

»Danmark er kendt for sin ligestilling, og jeg vil gerne arbejde med kvinder og børn i Sydamerika,« lød det noget overraskende svar.

I de seks år, jeg underviste som dansk lektor på University of Washington i Seattle, mødte jeg igen og igen en interesse for de danske værdier og den danske samfundsmodel.

I regeringens nye 2022-finanslovsforslag fremgår det af side 127, at man ønsker at udfase Lektoratsordningen.

Lektoratsordningen står for at udbrede kendskabet til dansk sprog, litteratur og samfundsforhold i udlandet. 26 lektorer arbejder i hele verden, fra USA til Ungarn, i Rusland, Tyskland, Frankrig og Kina og i mange andre lande på diverse prestigefyldte universiteter i Berkeley, Skt. Petersborg, Wien, Paris og Beijing, hvor de repræsenterer Danmark og udbreder kendskabet til vores lille, skønne lands sprog og kultur.

Det har taget årtier at opbygge de relationer og det samarbejde, Danmark har med disse udenlandske universiteter. Faktisk har den kultur og partnerformidlende ordning fra 1937 overlevet en verdenskrig, en oliekrise, fattigfirserne og mange skiftende regeringer.

Grunden til den stærke ordning er ganske klar. Danmark har brug for at verden kender til os. Og for de håndører, som ordningen fylder i statens husholdningsbudget, nemlig lidt under ni millioner om året, får vi skabt os et solidt og troværdigt navn og rygte, intet kommunikationsbureau ville kunne skabe over for vigtige globale partnere.

Andre nordiske lande har samme ordning, og det samme har de baltiske lande. Det er uendeligt vigtigt for små lande at værne om og udbrede kendskabet til deres identitet, hvis den skal bestå.

Seattle ligger 7782 km fra Danmark, det er længere, end der er fra København til Kabul. Hvis der er noget, der burde stå lysende klart i disse så foruroligende tider, så er det, at de værdier, vi står last og brast om, er under pres og bør kæmpes for.

Det mener regeringen tilsyneladende ikke.

Hvis man vender blikket fra lille Danmark og spørger folk ude i verden, om de kender Danmark, så får man ofte et svar, der handler om H.C. Andersen og den lille havfrue. Er man heldig, falder der et par ord om Lego og vindmøller. Men Danmark er så meget mere – og det gør Sendelektorerne i deres daglige undervisningsarbejde alt for at sørge for, at verden ved.

Sendelektorerne repræsenterer Danmark ude i verden. De underviser ikke alene i dansk sprog og litteratur, men også i samfundsforhold, ligestilling og det danske velfærdssystem. Sendelektorerne er bindeleddet mellem Danmark og det land, de er udsendt til.

Hvis regeringen slagter det her system for det, der i det samlede finansbudget må betragtes som håndører, er der ikke meget, der giver mening, i forhold til hvor vigtigt vores politikere giver udtryk for, at de synes udbredelsen af vestlige værdier er.

Det handler om så meget mere end finansbudgettet og bundlinje – det handler om eksport af vores danske værdier.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere